АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Здобуття Україною незалежності

Читайте также:
  1. Здобуття державної незалежності України та її вплив на розвиток культурного життя.
  2. Культура України на етапі становлення незалежності.
  3. Культура України на етапі становлення незалежності.
  4. Методи здобуття соціологічної інформації,
  5. Початок доби Руїни. Втрата Україною державної незалежності
  6. Союзний договір між Росією і Україною 28 грудня 1920 р.
  7. Суспільно-політичний розвиток України в умовах незалежності.

 

Мета: повторення та характеристика процесів «перебудови» в Україні; аналіз соціально –

економічних та суспільно – політичних змін в українському суспільстві; причини та

умови проголошення Україною незалежності; розвиток вміння самостійно працювати з

історичними документами, аналізувати їх зміст, робити власні висновки щодо оцінки

історичних подій.

 

Завдання до самостійної роботи полягає в самостійному опрацюванні текстів історичних документів, на основі їх аналізу повторення головних положень теми, наданні письмових відповідей на поставлені проблемні питання.

Студентам попередньо слід зосередити свою увагу на питанні поступового поглиблення кризи командно-адміністративної системи і соціально-економічного розвитку СРСР і України.

За цих умов партійне керівництво на чолі з М. Горбачовим наважилося на певну реконструкцію радянської системи. На квітневому (1985) пленумі ЦК КПРС було проголошено про зміну економічної, соціальної та зовнішньої політики і взято курс на т. зв. «перебудову», «демократизацію» і «гласність». Однак в Україні спроби реформ зустрічали впертий опір партійної номенклатури різних рангів, яку очолював В. Щербицький. Суттєвим фактором гальмування перебудовних процесів в Україні було і побоювання Москви, що демократизація викличе тут до життя національне піднесення, якого завжди боялась імперія.

26 квітня 1986 р. стався вибух на Чорнобильській АЕС, що стало катастрофою глобального масштабу. Мільйони людей зазнали згубного впливу радіації. Трагедія Чорнобиля ще раз засвідчила злочинне нехтування режимом долею мільйонів людей, їхнім здоров’ям і добробутом, показала абсолютну безправність України перед союзним центром. Разом з тим чорнобильські події не могли не сприяти пробудженню до активних форм протесту широких верств громадськості в Україні.

З 1987 р. під тиском світових демократичних сил радянська влада випускає на волю українських дисидентів, які включаються у національний рух. Виникають незалежні групи та організації різного політичного спрямувати серед яких – Український культурологічний клуб, Товариство Лева, Товариство «Меморіал», Спілка незалежної української молоді, Українська гельсінська спілка, асоціація «Зелений світ», Товариство української мови імені Т. Г. Шевченка та ін. З ініціативи Спілки письменників України у лютому 1989 р. був створений Народний рух України за перебудову, який висунув широку програму боротьби за проведення реформ в Україні в усіх сферах духовного, суспільно-політичного та економічного життя. Причому Рух об’єднавши не тільки українців, а й представників основних інших національностей, став фактично організацією всіх демократичних сил України.

Почалося відродження національно-церковного життя. Відновлюється Українська автокефальна православна церква. В Західній Україні виходить із підпілля Українська греко-католицька церква.

Важливим показником піднесення демократичного суспільно-політичного життя стала поява великої кількості незалежних українських видань. Посилився рух за відродження національної символіки. Широкий резонанс мав «живий ланцюг» між Львовом і Києвом, організований на честь проголошення злуки УНР і ЗУНР у січні 1919 р.

В березні 1990 р., демократичні сили республіки отримали четверту частину депутатських мандатів на виборах до Верховної Ради УРСР. В західних областях України в обласних і міських радах до влади прийшли представники демократів. Головою Львівської обласної ради було обрано відомого правозахисника В. Чорновола.

В умовах піднесення демократичного руху в Україні КПРС вдається до кадрових перестановок. У жовтні 1989 р. з посади першого секретаря ЦК КПУ було усунено В. Щербицького. На його місце був обраний В. Івашко, а після переходу останнього в Москву на посаду заступника генсека ЦК КПРС – С. Гуренко. Головою Верховної Ради УРСР обрано Л. Кравчука.

Сесійні засідання Верховної Ради відбувались у гострій політичній боротьбі між консервативною партапаратною більшістю і демократичними депутатами, які утворили Народну Раду на чолі з І. Юхновським. Незважаючи на протистояння обох груп, 16 липня 1990 р. Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яка стала основою для творення незалежної Української держави.

Студентам слід назвати основні положення «Декларації про державний суверенітет України» та визначити в чому полягає її історичне значення?

Активізація боротьби проти тоталітаризму викликала перші спроби ство­ріння в Україні багатопартійної політичної системи. Створюються нові політичні партії: Українська республіканська партія, Демократична партія України, Українська селянсько-демократична партія, Партія зелених та ін.

Однак КПРС і надалі продовжувала контролювати всі найважливіші важелі влади в суспільстві. Консервативні бюрократичні кола фактично наполягали на поверненні до старого курсу. 19 серпня 1991 р. в СРСР було зроблено спробу державного перевороту, створено т. зв. Державний комітет надзвичайного стану, який повинен був узяти під контроль усе життя в країні та зберегти колишній порядок. Однак плани змовників не були здійснені, а тільки посилили процеси демократизації в СРСР загалом. Стара система російського централізму зазнала краху.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України.

Опрацюйте текст «Акту проголошення незалежності України». Як ви вважаєте, спроба державного перевороту в СРСР 19 серпня 1991р. – привід чи причина проголошення незалежності України? Відповідь обґрунтуйте.

1 грудня 1991 р. відбувся всенародний референдум, який підтримав Акт проголошення незалежності України. Для українського народу настав новий період історії – будівництва власної національної держави.

Студентам слід ознайомтеся з «Заявою глав держав Республіки Біларусь, РРФСР, України про розпад СРСР і утворення СНД (8 грудня 1991р.)» та прокоментувати наведені у Заяві причини розпаду СРСР та утворення СНД.

Після проголошення незалежності України було прийнято низку законів та інших нормативних актів, якими було закладено підґрунтя для перетворення колишньої союзної республіки в незалежну, суверенну державу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)