АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конденсація і сублімація

Читайте также:
  1. Водний баланс Світового океану
  2. І. ЛЮДИНА І СЕРЕДОВИЩЕ ЇЇ ІСНУВАННЯ
  3. Малі тіла у Сонячній системі
  4. Несвідомі феномени у психіці людини. Неусвідомлювані потяги за З. Фройдом.
  5. Основи філософських знань. Слива О.Г. «Колоквіум».
  6. Пилове забруднення повітря
  7. Пит. 1. Поняття про внутрішню картину хвороби.
  8. Походження та еволюція дна
  9. Психоаналіз 3. Фрейда
  10. Психоаналітичні теорії.
  11. Психологічний захист, його призначення та види

Конденсація — вода з пароподібного стану переходить у рідкий. При цьому виділяється теплота, що була витрачена на випар. При температурі нижче 0° С вода може, минаючи рідкий стан, перейти у твердий. Цей процес називається сублімацією.

Крім охолодження повітря нижче температури точки роси (тобто при наближенні парціального тиску до тиску насиченої водяної пари), для початку конденсації чи сублімації водяної пари ще необхідна наявність у повітрі так званих ядер конденсації та сублімації, що являють собою аерозолі (частіше це часточки різних солей або інших речовин). Зараз вважають, що аерозолі, розміром 0,2–1,0 мкм, можуть бути ядрами конденсації.

У очищеному повітрі, яке не має аерозольних часток, для початку конденсації парціальний тиск водяної пари повинен в 6–8 разів перевищувати тиск насиченої пари при даній температурі. У реальній атмосфері, яка містить аерозольні частки, конденсація водяної пари починається при відносній вологості повітря, близькій до 100 %, не завжди досягаючи цього значення.

Зниження температури повітря нижче точки роси можливо внаслідок:

- охолодження діяльної поверхні шляхом ефективного випромінювання і наступного охолодження прилеглого шару атмосфери;

- надходження теплого повітря на холодну діяльну поверхню;

- змішання двох мас повітря, що близькі до насичення водяною парою, але мають різну температуру;

- адіабатичного підняття повітря (адіабатичного охолодження).

І конденсація і сублімація можуть відбуватися і на земній поверхні, і на поверхні різних предметів.

Коли температура повітря, що охолоджується від підсилюючої поверхні, досягає точки роси, на холодну поверхню з нього осідають роса, іній, рідкий і твердий нальоти, паморозь (наземні гідрометеори) – самостійно.

Скупчення продуктів конденсації чи сублімації (крапельок води, кристаликів льоду) в безпосередній близькості до земної поверхні називається туманом або серпанком.

Туман і серпанок розрізняються розмірами крапельок і викликають різний ступінь зниження видимості. При тумані видимість 1 км і менше, при серпанку — більше 1 км (але менше 10 км). При укрупненні крапельок серпанок може перетворитися в туман. Випар вологи з поверхні крапельок здатний викликати перехід тумана в серпанок. У залежності від причин, що приводять до утворення тумана, виділяють кілька типів туманів.

Радіаційний туман (туман випромінювання) викликається поступовим охолодженням шару повітря від поверхні, що віддала тепло шляхом випромінювання. Утворенню радіаційного тумана сприяє ясна, тиха або зі слабким вітром погода. Улітку, вночі і над ранок над низькими і сирими місцями утвориться низький радіаційний туман потужністю до 2 м. Узимку і восени радіаційний туман досягає висоти 2000 м і зберігається кілька днів.

Адвективний туман (туман переміщення) утворюється при переміщенні теплого повітря на холодну поверхню. Цей туман охоплює великі площі і поширюється на значну висоту. Прикладами адвективних туманів можуть бути тумани, що виникають у холодний час року при русі повітря з низьких широт у високі, літні тумани над північним морями, що викликані приходом теплого повітря з континенту, приморські тумани — результат приходу узимку теплого повітря з моря на холодну поверхню і т.п.

Туман змішування виникає при змішанні двох мас повітря з різною температурою, близьких до насичення.

Туман випаровування утворюються під впливом випаровування з теплої вологої поверхні у відносно холодне повітря.

Якщо конденсація (або сублімація) водяної пари відбувається на деякій висоті над поверхнею, утворяться хмари. Від туману вони відрізняються положенням в атмосфері, фізичною будовою і розмаїтістю форм.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)