АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Атмосферні опади

Читайте также:
  1. Атмосферні стихійні лиха
  2. Атмосферні стихійні лиха
  3. Атмосферні фронти
  4. Хмари та опади

ЗАГАЛЬНА ФІЗИКО - ГЕОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙОНУ ДОСЛІДЖЕННЯ

Єдиним заповідником Дніпропетровської області з повним охоронним режимом є Дніпровсько-Орільський природнийзаповідник (ДОПЗ). Вiн був створений у 1990 роцi, його територія сягає 3776 га. У територіально-структурному плані він розташований на лівому березі р.Дніпра в природній зоні Дніпропетровсько-Дніпродзержинської агломерації. Хоча різноманітні природні показники, отримані з території Дніпровсько-Орільського заповідника і можна використовувати як фонові, слід враховувати, що при будь-якому напрямку повітряних мас його територія накривається викидами забруднюючих речовин близько розташованих до нього промислових центрів (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ).

 

 

Клімат

Одним з основних метеорологічних елементів є температура повітря. Усі явища і процеси, що відбуваються в органічному і неорганічному світі, безпосередньо обумовлюються термічними умовами навколишнього середовища. Крім того, температура повітря визначає характер і режим погоди. Термічний режим заповідника обумовлений особливостями припливу сонячної радіації, атмосферної циркуляції і характером підстилаючої поверхні. Значення кожного з них протягом року неоднакове. У зимовий сезон істотний вплив на термічний режим робить атмосферна циркуляція і зв'язана з нею адвекція повітря. У теплий час термічний режим визначається, в основному, радіаційними факторами, поряд з якими значний вплив робить також і підстилаюча поверхня.

Однією із кліматичних характеристик, що відбивають фізико-географічні особливості району, є середня місячна температура повітря. Найбільш холодним місяцем є січень. Лютий по температурному режиму мало відрізняється від січня, тому що циркуляційні і радіаційні умови цих місяців близькі між собою.

Однак в окремі роки січень часто буває тепліше чи значно холодніше лютого. Із середини лютого температура повітря починає підвищуватися спочатку повільно, а потім більш інтенсивно. У середньому температура березня буває вище лютого на 4-5°C. Середня температура березня близько 0°C, але слід зазначити, що в окремі роки температура буває нижче лютого.

Зі збільшенням сонячної радіації відбувається помітний ріст температури. У річному ході найбільш інтенсивний ріст температури відзначається від березня до квітня (на 8°C) і від квітня до травня (на 7°C).

Найбільш висока температура повітря найчастіше спостерігається в липні. Від липня до серпня починається спад температури. Однак в окремі роки серпень буває тепліше липня. Значне зниження температури спостерігається у вересні. У період від вересня до грудня температура щомісяця знижується на 5-7°C. У грудні середня температура стає негативною. Слід зазначити, що середня місячна температура з березня по листопад вище 0°C, а з травня по вересень вище 15°C.

Річна амплітуда складає 28°C. Щорічно річна амплітуда перетерплює великі зміни. В окремі роки середня місячна температура повітря може значно відхилятися від багаторічних середніх температур і змінюватися у великих межах.

Добовий хід температури повітря значною мірою визначається ходом радіаційного балансу в даному місяці, що у свою чергу залежить від висоти сонця над обрієм, тривалості дня і т.д. Розмір амплітуди температури повітря, як відомо, залежить від характеру погоди. При тихій і ясній погоді добова амплітуда майже в два рази більше, ніж при похмурій і вітряній погоді.

Після сходу сонця температура повітря звичайно починає змінюватися, до 12 годин йде швидке наростання температури, потім спостерігається уповільнений ріст і максимальні значення температура досягає до 13-15 годин.

Мінімум відзначається перед сходом сонця. Тому в зимові місяці найбільш низькі температури приходяться на 5-6 годин, а в травні-липні низькі температури відзначаються близько 4-5 годин (літопис заповідника,1996).

Атмосферні опади

Опади, що випадають на земну поверхню з хмар, являють собою крапельнорідку чи замерзлу вологу, що є продуктом конденсації чи сублімації водяної пари в хмарах.

Кількість опадів, що випали на підстилаючу поверхню, визначається товщиною утвореного при цьому шару води (у мм). Дніпропетровська область по кількості опадів, як і велика частина центральної і південної України, відноситься до зони недостатнього зволоження. Опади на цій території протягом усього року визначаються, головним чином, циклонічною діяльністю. Циклони, що переміщуються з Атлантичного океану і Середземного моря, приносять у рік до 80% річної кількості опадів.

У середньому кількість опадів за зимовий, весняний і осінній періоди близькі між собою і складають 28-32% річної суми. Улітку випадає найбільша кількість опадів за рік.

У літні місяці слабшає активність циркуляційних процесів в атмосфері і збільшується роль сонячної радіації у формуванні клімату.

На території заповідника сніжний покрив з'являється наприкінці листопада. Як правило, дати випадання першого снігу майже збігаються з осінньою датою переходу температури повітря через 0°C.

Стійкий сніжний покрив утвориться майже через місяць після появи сніжного покриву. Дати утворення стійкого сніжного покриву щорічно коливаються в залежності від характеру погоди (літопис заповідника, 1996).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)