АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Р Е Ц Е Н З І Я

На дипломний проект (роботу)

 

студента ___________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по-батькові)

 

на тему:
 
 
Обсяг дипломного проекту (роботи):
 
 
Зауваження до роботи
 
Загальний висновок
 
 
Оцінка
Рецензент
(підпис, прізвище, ім’я, по батькові, посада)

 

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….7

РОЗДІЛ І. Історія становлення та передумови розквіту мистецтва

графіки на зламі ХІХ – ХХ ст…………………………………………...10

1.1. Загальні поняття графіки й графічного мистецтва.

Графічна стилізація………………………………………………………14

РОЗДІЛ ІІ. Колаж в образотворчому мистецтві ХХ ст………………...16

2.1. Сергій Параджанов - майстер колажу………………………………21

РОЗДІЛ ІІІ. Техніка виконання дипломного проекту………………….24

3.1. Комплексне оформлення інтер'єру аудиторії колледжа…………..31

РОЗДІЛ ІV. Економічна частина………………………………………...33

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….45

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………….48

ДОДАТКИ…………………………………………………………………49

 

 

 

ВСТУП

Темою даної дипломної роботи є процес створення серії графічних стилізованих та колажних робіт в жанрі портрета, натюрморта, архітектурного пейзажа на тему «Метаморфози», комплексне оформлення інтер'єру. Кожне з завдань треба методично та ретельно опанувати, щоб віднайти своє індивідуальне вирішення - це створення ескізів, вибір матеріалів і т.д.. Дана серія робіт повинна бути виконана творчо та професійно, з художнім смаком. Самостійність роботи полягає в усьому процесі. Новизна роботи полягає в тому, що для виконання робіт на тему «Метаморфози», автор розробляє власні композиції, мотиви орнаментів, підпорядковує задумом вивчені їм техніки графіки, стилізації, працює над розвитком аналітичного підходу до зображення форм. Так само слід зазначити, що автор даної роботи при її розробці та виконанні передає власні емоції, почуття та враження, які виникли у нього при вивченні аналогів, матеріалів по графічній стилізації та колажу.

 

Актуальність теми. Українська культура першої третини ХХ ст.. увібрала в себе цілий комплекс проблем, що існували упродовж всього наступного розвитку мистецтва і не втратили своєї актуальності й дотепер.Українська графіка ХХ ст. була завжди предметом уваги мистецтвознавців. Але самий виклад історії мистецтва ХХ ст. за радянських часів перебував під пильною цензурою. Чимало українських художників працювали у Парижі, Мюнхені, Берлині, Празі, Варшаві. За різних ідеологічних обставин численні імена художників були викреслені з історії українського мистецтва. Тепер, відчуваючи велику зацікавленість до мистецтва ХХ ст., ми прагнемо відтворити цілісну картину його розвитку.

Метою роботи є створення стилізованих графічних, колажних робіт та серії плакатів під назвою «Метаморфози».

Для реалізації даного проекту були вирішені наступні завдання:

· Вивчення теоретичних основ графічного мистецтва та спадщини світових митців;

· Вивчення, підбір та систематизація матеріалу для виконання завдань;

· Практичне засвоєння графічних технік, які сприятимуть набуттю професійних навичок графічного прикладного мислення й допоможуть розвивати образологіку творення образів у інших графічних техніках із використанням різних матеріалів;

· Вивчення сучасних поліграфічних методів та прийомів створення плакатів;

· Підготовка та реалізація задуманого проекту на практиці та корекція дій під час виконання.

Огляд джерел:

Працюючи над темою дипломної роботи, були вивчені наступні видання:

«Історія українського мистецтва » у 5 т. / голов. ред. Ганна Скрипник; НАН України, Ін-т мистецтвознав., фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського. - К.,2006.

Т. 5: Мистецтво ХХ століття / [наук. ред. Т. Кара-Васильєва].

«Графіка й основи графічного мистецтва» О. Хмельовський, С. Костукевич.-Кн.1- Луцьк, 2003

 

В інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології

ім. М. Т. Рильського створили видання багатотомної «Історії українського мистецтва», п’ятий том якої присвячено аналізу мистецтва впродовж усього ХХ століття. В основу його покладено принципово нову концепцію розвитку, впроваджено нові методи й підходи в оцінці явищ культури, які суголосні сучасному мистецтвознавству. Еволюційні процеси та революційні катаклізми зумовили складну панораму художнього життя України протягом усього минулого століття. Відбувалися кардинальні переломи в соціальній галузі й політичних орієнтирах, зміни в економіці та суспільній психології. Це впливало передусім на переміни в сфері культури й мистецтва.

Відповідно до історичного розвитку країни цей том побудовано за хронологічним принципом, у межах якого дається аналіз подій художнього життя. Тут висвітлено як вершинні здобутки українського мистецтва протягом усього ХХ століття, так і його тупикові шляхи. В основу аналізу культури покладено чітку концепцію розвитку, яка дає можливість з’ясувати переміни художніх позицій митців, появу одних і зникнення інших художніх явищ, стилів, напрямів. Згідно з цією концепцією весь матеріал розвитку мистецтва поділено на певні відрізки часу, і саме ця хронологічна структура дала можливість виявити в кожному відрізку часу свою проблематику, пов’язану з певними соціально-економічними, політичними умовами розвитку, ідеологічними та естетичними настановами того чи іншого періоду.

Отже, у томі розглядається мистецтво ХХ століття в усіх його проявах і стилістичних напрямах. Дослідження такого характеру і спрямування могло з’явитися в Україні лише сьогодні. До цього часу авангардні течії українського мистецтва, особливості мистецтва «соцреалізму», аспекти сучасного розвитку не були предметом глибокого і всебічного культурологічного і мистецтвознавчого аналізу через об’єктивні причини функціонування нашого мистецтвознавства в контексті вітчизняної історії. Адже вивчення і відповідно написання історії мистецтва за радянських часів

перебувало під пильною ідеологічною увагою, категоричною забороною як самих «формалістичних течій», національних особливостей, так і відповідного їх дослідження, з історії були викреслені численні імена митців, цілі періоди і певні художні явища. Це створювало викривлену картину

мистецького життя України.

Присвячений мистецтву минулого століття том — це, власне, перша спроба накреслити й висловити свій погляд на основні процеси, що відбувалися впродовж всього ХХ століття в художньому житті на теренах нашої країни, намагання відтворити цілісну картину мистецького життя, що розвивалося в контексті загальноєвропейського художнього процесу.

Також було опрацьоване видання «Графіка й основи графічного мистецтва» О. Хмельовський, С. Костукевич. У навчальному посібнику висвітлено сучасне розуміння графіки та розкрито основи графічного мистецтва- зображальні засоби, взаємозв’язок графіки з формою, графічні техніки, види і способи друкування графічних зображень тощо, що сприяє передусім студентам мистецьких спеціальностей у набутті досвіду професійного графічного проектування та образотворчості.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)