АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Галактична енциклопедія. В окремій кімнаті сиділи четверо чоловіків

Читайте также:
  1. Галактична енциклопедія.
  2. Галактична енциклопедія.
  3. Галактична енциклопедія.

 

В окремій кімнаті сиділи четверо чоловіків. Вони то кидали один на одного швидкі погляди, то опускали очі на стіл, що їх розділяв. На столі стояли чотири пляшки і стільки ж наповнених склянок, так і не займаних присутніми.

Людина, що сиділа ближче до дверей, побарабанила пальцями по столу.

- Так і будемо сидіти? - Запитав він. - Невже так важливо, хто першим візьме слово?

- У цьому випадку слово надається вам, - сказав огрядний чоловік, що сидів навпроти. - Очевидно, ви більше всіх стурбовані тим, що відбувається.

Сеннетт Форелл сумно посміхнувся про себе.

- Звичайно, я найзаможніший і більше всіх тремчу за свої багатства. Що ж, оскільки мені дали слово, я нагадаю присутнім, що розвідника захопили кораблі саме мого флоту.

- У вас найчисленніший флот, - сказав третій з присутніх за столом, - і висококласні пілоти, знову-таки тому, що ви багатші за всіх нас. У сформованій ситуації ми ризикували більше, ніж ви.

Сеннетт Форелл знову посміхнувся.

- Ви маєте рацію, батько залишив мені у спадок деякі ресурси, що дозволяють ризикувати. Однак, прошу врахувати, що часто ризик ледь окупається. Крім того, розвідник був один, що давало можливість захопити його без втрат і не дозволити йому попередити своїх.

У Фундації відкрито говорили про те, що Форелл був далеким родичем покійного Хобера Меллоу, і подейкували, що він був незаконнонародженим сином Меллоу.

Четвертий з присутніх, злодійкувато глянувши на співрозмовників, вимовив:

- Чи не велика доблесть - схопити маленького розвідника. І користі від цього, крім шкоди, не буде: молодий чоловік тільки розсердиться.

- Ви хочете сказати, йому потрібен привід? - Насмішкувато спитав Форелл.

- Саме так, а ваша любов до ризику позбавила його від необхідності цей привід шукати, - процідив четвертий. - Хобер Меллоу так не поступав. І Сальвор Гардин. Ці люди чекали, поки противник ступить на слизьку доріжку насильства, і завжди діяли напевно.

Форелл знизав плечима:

- Піймання розвідника - не надто серйозний привід для війни. А ризик виправдався: розвідник хоч і молодий, але прислала його стара Імперія.

- Для нас це не новина, - сказав другий, огрядний, з явним несхваленням.

- До піймання розвідника ми про це лише здогадувалися, - м'яко поправив Форелл. - Я згоден, що якщо людина приводить кораблі, повні товарів, пропонує дружбу і чесну торгівлю, не варто входити з ним у конфлікт, поки твої підозри в його недобрих намірах не підтвердяться. Але зараз...

Заговорив третій, з ледь вловимими сльозливими нотками в голосі:

- Слід було бути обережнішим. Потрібно було все досконально з'ясувати, перш ніж відпустити його.

- Цей варіант ми обговорювали і відкидали, - сказав Форелл і зробив жест, ніби ставлячи крапку.

- У нас занадто м'який уряд, - продовжував скаржитися третій, - а мер просто ідіот.

Четвертий обвів співрозмовників поглядом і вийняв з рота недопалок сигари. Він недбало кинув недопалок у щілину атомного дезінтегратора.

- Дозволю собі віднести останнє висловлювання на рахунок звички, - промовив він з саркастичною усмішкою. - Ми вже домовилися вважати, що уряд - це ми.

Все згідно кивнули.

- У такому разі залишимо уряд в спокої... Молодий чоловік міг стати нашим покупцем. Таке траплялося. Кожен з вас намагався укласти з ним угоду потай від інших. Ми домовилися так не чинити, тим не менш...

- Ви вчинили так само! - Прогарчав другий.

- Зрозуміло, - спокійно сказав четвертий.

- Панове, відверніться від того, що вже відбулося, - нетерпляче перебив Форелл. - Давайте подумаємо, що робити далі. Ми нічого не добилися б, позбавивши молоду людину волі або життя. Я досі не можу скласти певної думки про його наміри, і, в будь-якому випадку, смерть однієї людини не підірвала б основ Імперії. Можливо, Імперія чекала саме його смерті, щоб помститися нам за неї.

- Справедливо, - схвально зауважив четвертий. - Що вам дало піймання розвідника? Я вже втомився від порожньої балаканини.

- Розповім в двох словах, - похмуро відповів Форелл. Він генерал Імперського флоту, чи як це у них називається. - Молодий і талановитий воєначальник. Кажуть, солдати його обожнюють. Кар'єра вельми романтична.

Безумовно, половина того, що про нього говорять, - не так, але навіть половини достатньо, щоб зрозуміти, що він незвичайна людина.

- Хто «говорить»? - Запитав другий.

- Екіпаж корабля. Я записав їхні свідчення на мікроплівку, яку заховав у надійне місце. Якось покажу. Можете самі поговорити з ними, якщо хочете. В основному все.

- Як вам вдалося це вивідати? Ви впевнені, що це правда?

Форелл насупив брови.

- Я не був надмірно м'який, сер. Полонених били, вводили їм наркотики, застосовували зонд. Ось так. Їх словам можна вірити.

- У старі часи, - заговорив ні з того ні з сього третій, - на допитах застосовували досягнення психології. Безболісно і безвідмовно.

- Мало що робили в старі часи, - сухо сказав Форелл, - зараз нові часи.

- Що знадобилося від нас романтичному генералу? - Запитав четвертий з втомленою наполегливістю.

Форелл швидко глянув на нього.

- Невже ви думаєте, що генерал довірив екіпажу таємниці державної політики? Люди нічого не знають. Я не домігся від них ні слова, хоча, клянусь Галактикою, дуже старався.

- Отже...

-... Належить самостійно робити висновки, - Форелл знову затарабанив пальцями по столу. - Молодий чоловік, будучи генералом імперського флоту, представляється молодшим братом правителя якоїсь загубленої в Галактиці планети. Одне це говорить про те, що він хоче приховати від нас справжні цілі свого візиту. Зіставте рід його занять з тим фактом, що Імперія не так давно робила спроби нападу на нас, і результат виявився малоприємним. Перший напад на нас виявився для Імперії невдалим. Сумніваюся, що це вселяє їй теплі почуття по відношенню до нас.

- Я досі не почув від вас нічого певного - лише припущення, - обережно зауважив четвертий. - Ви нічого від нас не приховали?

- Я не маю права що-небудь приховувати, - Форелл дивився йому в очі. - Відтепер про ділове суперництво не повинно бути й мови. Нам необхідна єдність.

- У вас приступ патріотизму? - Пожартував третій.

- Патріотизм тут ні при чому, - спокійно відповів Форелл. - Я і гамми кванта не дам для блага Другої Імперії. Навіть збиткову угоду не стану зривати заради неї. Однак, погодьтеся, ярмо нинішньої Імперії не принесе користі ні моїй, ні вашій справі. Якщо імперія переможе, знадобляться не комерсанти, а могильники.

- І у великій кількості, - підтвердив четвертий.

Другий сердито засотався.

- До чого припускати неймовірне? Імперія не переможе. Сам Селдон стверджував, що ми станемо родоначальниками Другої Імперії. Відбувається всього лише чергова криза, ми вже благополучно пережили три.

- Справді, відбувається чергова криза, - погодився Форелл. - З перших двох нас вивів Сальвор Гардин, з третьої - Хобер Меллоу, а хто виведе з цієї?

Він обвів співрозмовників похмурим поглядом і продовжував:

- Закони Селдона, на які так приємно покластися, припускають якусь ініціативу з боку діячів Фундації. Закони Селдона допомагають тим, хто сам в силах собі допомогти.

- Не особистість творить історію, а історія творить особистість, - повчально промовив третій.

- Не можна на це розраховувати, - зітхнув Форелл. - Підіб'ємо підсумок. Якщо це четверта криза, значить, Селдон її передбачав. Якщо так, кризу можна подолати, потрібно тільки знайти спосіб.

Імперія все ще сильніша за нас. Вона завжди була сильнішою, але зараз вона вперше загрожує нам безпосередньо, а це особливо небезпечно. Якщо Імперію і можна перемогти, то не у відкритому бою. Як і наші попередники, ми повинні знайти слабкі сторони противника і зіграти на них.

- Ви знаєте, на чому зіграти? - Запитав четвертий. - Ви вже знайшли слабкі сторони противника?

- Ні, в цьому вся сіль. Правителі минулого бачили слабкі сторони противника і в потрібний момент знали, куди бити. А ми... - Форелл розвів руками.

Всі мовчали. Нарешті четвертий вимовив:

- Нам потрібні шпигуни.

- Правильно, - обернувся до нього Форелл. - Ми не знаємо, коли Імперія нападе. Можливо, ще є час.

- Хобер Меллоу сам літав на розвідку в домініони Імперії, - зауважив другий.

Форелл похитав головою:

- Не можна діяти безпосередньо. Крім того, ми всі немолоді і відрізняємося спритністю лише в перекладанні паперів. Потрібно вдатися до допомоги молодих.

- Незалежних торгівців? - Запитав четвертий.

Форелл кивнув і прошепотів:

- Якщо ще є час.

 

Мертвий прийом

 

Бел Райоз міряв кроками кімнату. Увійшов ад'ютант, генерал глянув на нього з надією.

- Знайшлася «Зірочка?»

- Ні. Ми весь час слухаємо космос - порожньо. Капітан Юм доповідає, що флот готовий до негайної атаки.

Генерал похитав головою.

- Ще не час. Зниклий сторожовий корабель - недостатньо серйозний привід. Нехай подвоїть... Стривайте, я напишу. Зашифруєте і відправите по щільному променю.

Він написав розпорядження на папері і вручив листок офіцерові.

- Сівеннієць прибув?

- Ні ще.

- Простежте, щоб негайно після прибуття його доставили до мене.

Ад'ютант віддав салют і вийшов. Райоз знову почав ходити по кімнаті.

Двері відчинилися, ад'ютант впустив Дьюсема Барра. Райоз ногою висунув на середину розкішної кімнати стілець, з тривимірною моделлю Галактики на стелі, і відіслав ад'ютанта:

- Нікого не впускайте і самі не входьте, поки не покличу.

Потім привітався з Барром:

- Добрий день, патрицію, сідайте.

Райоз став навпроти старого, розставивши ноги, зчепивши за спиною руки і погойдуючись. Помовчавши, він різко запитав:

- Патрицію, ви вірний підданий Імператора?

Барр, досі зберігав незворушний спокій, здивовано підняв брови.

- У мене немає особливих причин любити Імперію, - ухильно відповів він.

- Це ще не означає, що ви станете зрадником, чи не так?

- Безумовно. Однак, не бути зрадником і бути активним посібником - не одне і те ж.

- Як правило. Але в даних умовах, - підкреслив Райоз, - відмова від співпраці буде розглядатися як зрада і спричинить відповідне покарання.

Брови Барра зійшлися на переніссі.

- Залиште красиві словечка для підлеглих. Мені досить короткого формулювання ваших безпосередніх потреб.

Райоз сів, закинувши ногу на ногу.

- Барре, ви пам'ятаєте, про що ми розмовляли півроку тому?

- Про чарівників.

- Точно. Ви пам'ятаєте, що я мав намір робити?

Барр кивнув. Руки його нерухомо лежали на колінах.

- Ви збиралися їх відвідати. Чотири місяці вас не було. Ви бачили чарівників?

- О, так! - Закричав Райоз. - Це не чарівники, патрицію, це демони. Вони так само далекі від ваших уявлень про них, як зовнішні туманності від Сівенни. Уявіть собі! Вони живуть у маленькому світі розміром з носову хустку, та що там! З ніготь! У них майже немає корисних копалин, чисельність населення менша, ніж у найвідсталіших префектурах Темних Зірок. Але амбіцій вистачить на всю Імперію. Вони хочуть правити Галактикою!

Вони настільки впевнені в собі, що навіть не поспішають її завойовувати. Не кваплячись ходять по своїй планеті, мимохідь приєднують сусідні світи, отак самовдоволено розповзаються по Галактиці. Сторіччям раніше, сторіччям пізніше. Вселенського панування не минути, чи варто заради нього старатися?

І уявіть, їх супроводжує успіх. Їх ніхто не зупиняє. Хитрі комерсанти організували союз і обплутують Галактику своїми мережами. Шпигуни, які називають себе торгівцями, шустають буквально всюди.

Дьюсем Барр перервав гнівну тираду генерала.

- Скільки в ваших словах правди, а скільки люті?

Воєначальник взяв себе в руки.

- Лють не засліплює мене. Я відвідав світи, які ближчі до Сівенни, ніж до Фундації, і бачив, що там Імперія - міф, а торгівці - реальність. Нас самих прийняли за торгівців.

- Діячі Фундації говорили вам, що прагнуть до панування над Галактикою?

- Це ясно і без слів! - Знову розпалився Райоз. - Казали! Вони говорили тільки про комерцію, їх ніщо інше не цікавить. Я розмовляв з простими людьми, які непохитно вірять у своє особливе призначення і велике майбутнє. Вони просто випромінюють оптимізм.

Старий не приховував задоволення.

- Мої здогади підтверджуються...

Райоз саркастично посміхнувся.

- Змушений віддати належне вашим аналітичним здібностям, але від цього чарівники не стануть менш небезпечними для Імперії.

Барр байдуже знизав плечима. Райоз нахилився до старого, взяв його за плечі і несподівано м'яко заглянув йому в очі.

- Навіщо ви так, патрицію? Я не хочу бути варваром. Мені важко бачити спадкову ненависть Сівенни до Імперії. Я готовий зробити все можливе, щоб ставлення вашого народу до Імперії змінилося. Але я військовий і не можу втручатися в цивільні справи. Будь-яка спроба втручання призведе до відставки. Ви розумієте мене? Бачу: розумієте. Так забудьте ж насильство, вчинене над вами сорок років тому, тим більше, що ви відплатили за нього. Мені потрібна ваша допомога. Визнаю відкрито.

В голосі молодого чоловіка чулися прохальні нотки, але Дьюсем Барр заперечливо хитнув головою.

Райоз заговорив майже благально:

- Ви не розумієте, патрицію, а я не знаю, чи зможу пояснити. Я не майстер доводити: я не вчений, а солдат. Можу сказати одне. Як би ви не ставилися до Імперії, ви не можете заперечувати її заслуг. Так, її збройні сили здійснювали окремі злочини, але в основному вони несли народам світло. Саме імперському флоту Галактика зобов'язана двома тисячами років мирного існування. Порівняйте цей період з попередніми двома тисячами роками хаосу і ворожнечі. Згадайте руйнівні війни тих років.

Чи зважитеся ви після цього сказати, що Імперія не потрібна?

Подивіться, до чого призвело відділення периферійних планет від Імперії, що дала їм незалежність. Невже почуття помсти запанує в вас над патріотизмом і ви не допоможете Сівенні зберегти положення провінції, що знаходиться під захистом Імперії? Невже ви допустите, щоб Сівенна долучилася до світу варварства, злиднів і деградації, спокусившись так званою незалежністю?

- Що, такі погані справи? Уже? - Пробурмотів старий.

- Поки що ні, - відповів Райоз, - ми з вами і навіть наші онуки і правнуки в безпеці. Мене турбує доля Імперії і армії. Слава армії для мене багато значить, я намагаюся підтримати традиції збройних сил як імперського інституту.

- Ви вдаряється в містику, і я перестаю вас розуміти.

- Неважливо. Головне, щоб ви зрозуміли, якою небезпечною є Фундація.

- Те, що ви називаєте небезпекою, я змалював ще під час нашої першої зустрічі.

- Тим більше, ви повинні розуміти, що це необхідно зупинити в зародку. Люди ще не чули про Фундацію, а ви вже здогадувалися про її існування. Ви знаєте про неї більше, ніж хто-небудь інший в Імперії.

Ймовірно, ви знаєте, з якого боку його краще атакувати і можете попередити мене про можливі контрзаходи. Будь ласка, будьмо друзями!

Дьюсем Барр піднявся і виголосив рівним голосом:

- Допомога такого роду з мого боку виявиться для вас марною. Тому дозвольте відмовити вам у ній, незважаючи на ваші наполегливі прохання.

- Дозвольте мені судити про цінність вашої допомоги після того, як вона буде надана.

- Я говорю серйозно. Імперія безсила перед цим крихітним світиком.

- Що значить безсила! - Бел Райоз гнівно блиснув очима. - Сядьте! Я не відпускав вас. Чому Імперія безсила? Якщо ви вважаєте, що я недооцінив противника, ви помиляєтеся, - він зам'явся. - Патрицію, на зворотному шляху я втратив корабель. У мене немає підстав стверджувати, що він потрапив до рук Фундації, але його досі не виявили. Сам по собі корабель - невелика втрата, менш значна, ніж укус блохи, але, захопивши його, Фундація фактично почала військові дії. Чи не означає подібна поспішність і подібне нехтування наслідками того, що Фундація має надпотужну зброю? Дайте відповідь хоча б на конкретне питання: який військовий потенціал Фундації?

- Не маю ні найменшого уявлення.

- Добре, тоді поясніть, будь ласка, чому ви вважаєте, що Імперія не здатна перемогти слабкого на вид супротивника.

Старий сів і відвернувся від Райоза.

- Я вірю в психоісторію, - повільно почав він. - Це незвичайна наука. Вона стала справжньою наукою лише в руках Гарі Селдона і померла разом з ним, тому що ніхто, крім нього, не зміг оволодіти нею як знаряддям пізнання. Однак при ньому психоісторія була найпотужнішим засобом вивчення законів життя суспільства. Вона не давала можливості передбачити долю окремої людини, але дозволяла за допомогою математичного аналізу та екстраполяції передбачити дії великих груп людей.

- Ну і що?

- Фундація організована з урахуванням законів психоісторії. Місце, час та інші умови заснування Фундації ретельно розраховані і повинні породити ланцюг подій, який неминуче призведе до виникнення нової Імперії.

Райоз запитав тремтячим від обурення голосом:

- Ви хочете сказати, що ця сама психоісторія передбачала напад мого флоту на Фундацію і моя поразка в тій чи іншій битві за тих чи інших причин? Ви хочете сказати, що я дурний робот, в якому закладена програма самознищення?

- Ні, - патрицій підвищив голос, - я тільки що сказав, що психоісторія не передвіщає дії окремих особистостей. З її допомогою визначається хід історії в цілому.

- Тобто, нас з вами затиснула в кулаку Її Величність Історична Необхідність?

- Психоісторична Необхідність, - поправив Барр.

- А якщо я здійсню право вільного вибору? Нападу на Фундацію через рік або не нападу зовсім? Що скаже Психоісторична Необхідність?

Барр знизав плечима.

- Нападете ви чи ні, нападете цілим флотом або ескадрою, оголосите війну або нападете без оголошення - в будь-якому випадку ви зазнаєте поразки.

- Через мертвий прийом Гарі Селдона?

- Не Гарі Селдона, а логіки людської поведінки, яку неможливо скасувати або змінити.

Вони довго дивилися один одному в очі. Нарешті генерал відвів погляд.

- Я приймаю виклик, - сказав він. - Мертвий прийом проти живої волі.

 

Імператор

 

Клеон II, на прізвисько Великий -... Останній сильний імператор Першої Імперії, правління якого було ознаменовано сплеском політичної діяльності і культури. Правління Клеона II співпало з роками діяльності Бела Райоза, тому в народних переказах і в художній літературі імператор відомий, як імператор Райоза. Однак, не слід надавати останньому року його правління більшого значення, ніж сорок років...


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)