АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проаналізуйте механізм управління змінами на підприємстві та розробіть заходи щодо його вдосконалення на основі концепції синергізму (5 балів)

Читайте также:
  1. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  2. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. VІІ.Участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти
  7. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  8. А. В літописі часто говориться про те, як племена сплачували данину. Що означає виплата данини ? На основі наведених уривків поясніть, що мала включати данина?
  9. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  10. Автоматизовані системи управління проектами
  11. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  12. Адреса регістра управління завершується на: 11

Нестійкість системи інколи пов'язують з її кризою. Кризою вважатимемо будь-яку якісну зміну процесу, перехід від існуючого положення до іншого, значно відмінному від стабільності і поліпшення (погіршення). У тектології під кризою розуміється зміна організаційної форми системи. Форма — сукупність зв'язків між елементами. Отже, зміна форми може полягати лише або в знищенні колишніх зв'язків, або у виникненні нових, або в тому та іншому разом. Але це означає, що єство криз полягає в утворенні або порушенні повних дезінгрессій. Криза є процес порушення рівноваги і в той же час процес переходу до нової рівноваги. Тому криза — нормальний стан будь-якої системи. Протиріччя в системах народжуються, загострюються і вирішуються. Кризи ж не завжди рівнозначні погіршенню функціонування системи. Здолати негативну кризу в розвитку системи можна двома способами:

1) якщо система вичерпала ресурси свого розвитку, її можна об'єднати з іншою системою з тією ж головною функцією (бажано, аби друга система була молодша);

2) розвиток однієї підсистеми старої системи.

Таким чином, криза будь-якої системи є переходом від одного етапу її розвитку до іншого. Проте не всяка система може самостійно пройти цю дорогу успішно, деколи його результатом є визнання економічної системи (організації) неспроможною, що найчастіше наводить до її ліквідації. Тому заходи, направлені на підтримку стійкості функціонування організації, можна розглядати як антикризові.

Визначте та обґрунтуйте який з поглядів на організацію і в якій мірі домінує на підприємстві, запропонуйте заходи щодо створення більш сприятливих умов для самоорганізації (5 балів).

Слід зазначити, що зміни рідко відбуваються самі собою. Найчастіше вони служать результатом деяких раціональних дій (тобто є об'єктом управління). Залежно від рівня впорядкованості процесу змін в системі слід виділяти такі його різновиду, як зміна і розвиток. Розвиток — процес зміни не хаотичний, а організований, направлений, закономірний. Воно відрізняється від зміни рівнем самоорганізації. Зміна здійснюється теж відповідно до об'єктивних законів, але обумовлено в першу чергу зовнішніми чинниками, значить, випадковість тут грає домінуючу роль. Іншими словами, разом з організованістю і закономірною спрямованістю виявляється неорганізованість. Організованість розвитку полягає не лише в тому, що якісні перетворення завжди підготовлені, але і в тому, що їх спрямованість не хаотична, а сповна визначена і обумовлена внутрішніми протиріччями. Значить, аби стабілізувати той або інший процес розвитку, необхідно додати спрямованість і темп кількісним змінам. Стійкість — момент руху і розвитку, без якого вони неможливі, оскільки саме в стійкості виявляється їх самоорганізація. Тому рух і розвиток системи характеризуються єдністю двох сторін — стійкості і мінливості. Розрізняють зовнішні (зміни зовнішнього середовища) і внутрішні (внутрішньофірмові) зміни. Зовнішні зміни можуть або систематично слідувати одне за іншим, або бути разовими. Останні вимагають від підприємства однократної реакції, тоді як на безперервні зміни воно повинне реагувати постійно. Ясно, що внутрішні зміни здійснюються організацією у відповідь на зміни зовнішнього оточення, тобто породжуються ними. Управляти, як правило, можна лише внутрішньофірмовими змінами (цей факт інколи заперечується), тому нижче розглядається лише цей тип змін. Внутрішні зміни, у свою чергу, можуть бути стратегічними і тактичними, революційними і еволюційними, змінами системи в цілому і частковими і так далі Найчастіше це структурні зміни (реструктуризація), що виявляються в перетворенні не лише матеріальних, але і нематеріальних структур, наприклад ідеології організації. Еволюційні зміни (на відміну від революційних) привносяться в організацію поступово, тому період досягнення певної мети з їх допомогою значно більше. Інколи управління такими змінами називають раціональними інкременталізмом (у організації не відбувається глибоких змін). Проте вони порівняно безболісні для організації, хоча деколи і малоефективні. Радикальні зміни можуть бути гостро необхідними у зв'язку з бурхливим розвитком ринку після тривалої фази стабільності і ігнорування необхідних адаптаційних кроків. Революційний процес змін для досягнення переваг по відношенню до конкурентів може бути бажаним стратегічно, хоча і зустрічати опір з боку персоналу.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)