АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організаційно-правові засади функціонування фондових бірж

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ
  3. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  4. Біосфера – це сукупність гідро, атмо- та літосфери Землі, у якій є життя та знаходяться продукти функціонування живих організмів .
  5. Видавничої продукції, переважно книги, та результати їх функціонування.
  6. Види підприємств, їх організаційно-правові форми
  7. Глава 1. Основні засади
  8. Глава 2. Засади кримінального провадження
  9. Глава 42. Загальні засади міжнародного співробітництва
  10. Гуманістичні засади конституційного ладу України
  11. Діяльність фондових бірж та позабіржових торгівельних систем в Україні
  12. До якого виду активів, що виділяються залежно від форми їх функціонування, відносяться грошові активи підприємства?

Значна частка угод купівлі-продажу цінних паперів укладається на фондових біржах. Це спеціалізовані організації, які об'єднують професійних учасників ринку цінних паперів в одному приміщенні для проведення торгів, створюють умови для концентрації попиту й пропозиції та підвищення ліквідності ринку в цілому.

Перша Українська фондова біржа згідно з Законом України " Про цінні папери та фондову біржу" - це організація, яка створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією й укладанням угод купівлі та продажу цінних паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від свого імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1995 р. прийнята "Концепція функціонування та розвитку фондового ринку України", якою визначені основні принципи діяльності та перспективні напрями розвитку Української фондової біржі.

Положенням "Про реєстрацію фондових бірж та торговельно-інформаційних систем і регулювання їх діяльності" визначено, що фондова біржа набуває прав юридичної особи з моменту її реєстрації ДКЦПФР. Підставою для діяльності фондової біржі є свідоцтво про реєстрацію.

Засновниками біржі можуть бути не менше 20 торговців цінних паперів. Частка статутного фонду, що належить одному акціонеру, не може перевищувати 5 %. Статут та правила фондової біржі затверджуються її вищим органом — зборами акціонерів.

Державне регулювання діяльності фондових бірж здійснює ДКЦПФР. Оскільки фондова біржа є AT, то її діяльність припиняється в порядку, передбаченому законодавством України про господарські товариства.

Згідно з положеннями, відзначеними у Концепції, ринок комерційних послуг із цінними паперами України складається з таких провідних елементів: єдиної національної фондової біржі; єдиного клірингового банку, єдиного Центрального депозитарію.

Діяльність Національної депозитарної системи регулюється Законом України "Про національну депозитарну систему та особливості


Горбач Л.М., Каун О. В. Ринок фінансових послуг

електронного обігу цінних паперів". Вона створена з метою спрощення процедури передачі цінних паперів від одного власника до іншого, збільшення гарантій для власників цінних паперів щодо обліку прав на цінні папери та зберігання.

Кліринговий банк здійснює кліринг операцій із цінними паперами.

Кліринг - це система безготівкових розрахунків за товари, цінні папери, послуги, що грунтується на врахуванні банками взаємних вимог і зобов'язань.

Спеціалізовані банки, що здійснювали платежі за угодами, існували при біржах завжди. їхня необхідність зумовлювалася насамперед тим, що біржа, небанківська установа, є тільки місцем проведення торгів, котирування та реєстрації угод.

Депозитарій також позбавлений права виконувати банківські функції — він лише здійснює збереження й облік цінних паперів та фіксує їхнє переміщення. Таким чином, для повного завершення угоди, тобто переміщення грошей з рахунку на рахунок, необхідний банк, в якому відкрито рахунки укладачів угоди.

Будь-яка торговельна угода обов'язково здійснюється за посеред­ництвом клірингового банку та депозитарію. Саме ці установи беруть на себе зобов'язання щодо переміщення цінних паперів і грошей між торговцями професіоналами.

Крім розглянутих інститутів, функціонування централізованого ринку цінних паперів неможливо без брокерських контор, банків-брокерів, які ведуть рахунки клієнтів у цінних паперах і грошових коштах, здійснюють біржові угоди з купівлі-продажу та інші біржові операції з цінними паперами.

Брокерська контора в Україні створюється, як правило, у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Брокерська контора має право:

- укладати біржові угоди з купівлі-продажу цінних паперів від свого імені і за свій рахунок, а також від імені та за рахунок осіб, які не мають права на укладання угод на біржі;

- користуватися всіма видами послуг, що надаються біржею;

- виконувати інші види правових дій, що супроводжують угоду.
Головним агентом брокерської контори є брокер, який укладає угоди

(біржові контракти) між покупцями та продавцями товарів, цінних паперів, валют, інших цінностей на фондових і товарних біржах.


Розділ X. Торгівля цінними паперами


Горбач Л. М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

Брокер здійснює біржові операції з доручення та за рахунок клієнтів, отримуючи за посередництво певну плату (брокерську комісію). Брокер зобов'язаний:

- укладати угоди купівлі-продажу цінних паперів згідно з чинним законодавством та нормативними документами біржі;

- дотримуватися порядку та умов розрахунків, беручи до уваги рівень цін при котируванні, кон'юнктуру ринку цінних паперів, розпорядження та вказівки керівних органів біржі щодо регулювання біржових угод;

- оформляти угоди складанням брокерської записки та біржового контракту з обов'язковим зазначенням у них усіх основних умов угоди, порядку розрахунків, а також розміру комісійної винагороди;

- вести облік та реєстрацію біржових угод.

Правову основу державного регулювання діяльності торговців на ринку цінних паперів розкриває рис. 29.

Питання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте сутнісні особливості ринку комерційних послуг з цінних паперів.

2. Чим зумовлений поділ фондового ринку на первинний і вторинний?

3. Визначте передумови виникнення послуг торговців щінними паперами.

4. Назвіть основні способи розміщення цінних паперів серед інвесторів.

5. Перерахуйте основні етапи процесу первинного розміщення.

6. Визначте права брокерської контори на фондовій біржі.

7. Сформулюйте мету створення національної депозитарної системи.

Рекомендована література

1. Про цінні папери і фондову біржу: Закон України // Мозговий О. М. Фондовий ринок: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 1999.

2. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України // Галицькі контракти. - 1997. - № 1.

3. Про національну депозитарну системута особливості електронного обігу цінних паперів в Україні: Закон України.


Розділ X. Торгівля цінними паперами

4. Положение о порядке регистрации выпуска акций ОАО и облигаций предприятий // Бухгалтерия. — 2001. — № 25/1. 18 июня. -С. 9-18.

5. Калина А. В., КорнеевВ. В., КошеевА. А. Рынок ценных бумаг (теория и практика): Учебн. пособие. - 2-е изд. дополненное и переработанное. - К.: МАУП, 1999. - § 2, 6, 15.

6. Мендрул О. Г., Павленко І. А. Фондовий ринок: операції з цінними паперами: Навч. посібник. — Вид. 2-ге, доп. таперероб. - К..: КНЕУ, 2000.

7. Мозговий О. М. Фондовий ринок: Навч. посібник. - К.: КН ЕУ, 1999.

8. Фінансові послуги України: Енциклопедичний довідник. У 6 т. -К.: Укрбланковидав, 2001. - Т. 1.


Горбач Л. М., КаунО.Б. Ринок фінансових послуг

Розділ XI Валютні операції

11.1 Операції з валютою


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)