АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ.1. Методичні поради щодо підготовки до складання державного екзамену з економічної теорії

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  4. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  7. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  8. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  9. Альтернативні теорії вартості
  10. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  11. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  12. Аудиторський висновок. Види аудиторських висновків. Порядок їх складання і подання.

Підготовку до складання державного екзамену з економічної теорії необхідно розпочинати з ознайомлення з „Програмою державного іспиту з економічної теорії підготовки бакалаврів за напрямками 6.030502 „Економічна кібернетика”, 6.030504 „Економіка підприємства”, 6.03057 „Маркетинг” / Укл. Горбач Н.С., Нікілєва Н.О. – Дніпропетровськ: УДХТУ, 2011. - 17 с. - №2066.

Підготовка до державного екзамену з економічної теорії має свої особливості, оскільки він націлений на визначення фактичної відповід­ності рівня освітньої (кваліфікаційної) підготовки випускника вимогам освітньої (кваліфікаційної) характеристики, що передбачає перевірку знань і умінь, які здобувалися протягом чотирьох років, а сама програма економічної теорії включає окремі дисципліни, які викладалися різними викладачами. Отже при підготовці до держекзамену студенту необхідно повторити, а іноді і вивчити, багато матеріалу, чому можуть посприяти оглядові лекції та передекзаменаційні консультації.

Оглядові лекції читаються напередодні державних екзаменів студентам і заочної форми навчання, і стаціонару як один з прийомів закріплення, запам’ятовування матеріалу. Крім цього, в оглядових лекціях студентів знайомлять з новими матеріалами, які не висвітлювалися в підручниках та навчальних посібниках, і повторюють матеріал з тих питань, які виявилася надто складними для самостійного вивчення. Рекомендується анотувати сучасну літературу.

Передекзаменаційна консультація проводиться напередодні іспиту. Вона є однією із найбільш складних форм роботи зі студентами, оскільки викладач повинен знати весь матеріал, бо студенти можуть задати будь-яке питання з усіх тем дисциплін, що входять до складу економічної теорії. Враховуючи структуру програми „Економічної теорії”, оглядові лекції і передекзаменаційні консультації можуть проводити викладачі, які викладали відповідні теоретичні курси.

На першій консультації, яка може бути потоковою, пропонуються методичні рекомендації з організації самостійної роботи в період підготовки до державного іспиту:

- над законами України, прийнятими Верховною Радою, а також постановами Кабінету Міністрів України з економічних питань;

- з підручниками та поточними публікаціями з економічних проблем;

- з навчальними посібниками, методичними вказівками та власними конспектами лекцій з відповідних дисциплін.

На першій консультації важливо також ознайомити студентів з режимом роботи у дні підготовки до держекзамену, з вимогами щодо поведінки на іспиті та повідомити про місце (аудиторії), час та порядок проведення іспиту. Саме на консультації студентів знайомлять з характером питань екзаменаційних білетів, користуючись при цьому навчальними програмами з відповідних курсів, з принципом групування питань в екзаменаційних білетах.

Друга консультація має на меті надати студентам допомогу у вивченні нових і найбільш складних питань фахових дисциплін. Ця консультація проводиться напередодні іспиту для окремої групи студентів.

Викладач рекомендує студентам заздалегідь сформулювати питання, на які вони бажають отримати додаткові пояснення. Це, зрозуміло, не виключає можливості для кожного студента задавати свої питання.

Другу консультацію можна проводити у формі “круглого столу” за участю викладачів, що входять до складу Державної екзаменаційної комісії. Для студентів буде корисним аналіз найбільш поширених помилок, яких припускалися студенти у попередні роки, або ж у попередніх групах.

Окрім групових, за необхідності, проводяться й індивідуальні консультації. Для цього протягом терміну, виділеного для підготовки та складання державного екзамену, на кафедрі економічної теорії і правознавства затверджується графік консультацій та організуються чергування викладачів. Про це своєчасно інформуються студенти.

У цей же період на допомогу студентам в читальному залі бібліотеки університету організуються виставки методичної літератури, навчальних посібників, альбомів наочних посібників, таблиць і схем, технічних засобів навчання з необхідними ілюстративними матеріалами. Студентам надається також можливість користуватися під час підготовки до державного екзамену з економічної теорії комп’ютерною технікою, розміщеною в читальних залах бібліотеки.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)