АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз та оцінка ефективності фінансових інвестицій

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. II. Визнання та оцінка запасів
  4. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  5. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  6. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  7. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  8. IV. Оцінка вибуття запасів
  9. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  10. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. А. Макроаналіз по виду зламів.

Під час розробки оптимальних фінансових рішень у конкретних ситуаціях інвестор має вміти оцінювати майбутню вартість інвестованих грошових коштів.

Оцінка майбутньої вартості грошових вкладень, інвестованих на строк більше одного року (періоду) залежить від того який відсоток (простий чи складний) буде прийматися в розрахунках. Під час використання простого відсотка інвестор буде одержувати доход (нарощувати капітал) тільки з суми початкових інвестицій протягом усього строку реалізації проекту.

Формула визначення нарощеної суми з використанням простих відсотків (FV)(формула простих відсотків) має такий вигляд:

 

(3.3)

 

де PV — сума грошових коштів, інвестованих у період t=0;

r — ставка відсотку, коефіцієнт;

n — кількість періодів (років).

 

Під час використання складного відсотка, одержаний доход періодично додається до суми початкових інвестицій. У результаті чого відсоток нараховується також із накопиченої у попередніх періодах суми відсоткових платежів або будь-якого іншого виду доходу. Знаходження майбутньої вартості грошових коштів через n-період (FVn) і за відомого значення темпу їх приросту здійснюється за формулою:

 

, (3.4)

 

де FVIF r,n — фактор майбутньої вартості грошових вкладень, коефіцієнт.

 

Якщо нарахування відсотків здійснюється m раз у рік, то формула буде мати такий вигляд:

 

(3.5)

 

Процес, в якому за заданих значень PV та r необхідно знайти величину майбутньої вартості інвестованих коштів до кінця певного періоду часу (n) називається операцією нарощування.

У фінансових розрахунках часто виникає потреба в оцінці поточної вартості майбутніх грошових потоків (PV). Метою даної процедури є визначення цінностей майбутніх надходжень від реалізації того чи іншого проекту з позицій поточного моменту. Процес конвертування грошових коштів, що планується одержати у майбутніх періодах в їх поточну вартість, називається операцією дисконтування. Відсоткова ставка, що використовується у розрахунку PV, називається дисконтною ставкою.

Показник поточної вартості визначається за формулою:

 

, (3.6)

 

де 1/(1+r)n — називається фактором (множником) поточної вартості (PVFVr,n)

 

Якщо нарахування відсотків планується здійснювати більше одного разу у період, то формула буде мати такий вигляд:

 

(3.7)

 

Крім номінальної ставки відсотка за депозит r, у фінансових розрахунках використовується й ефективна ставка, або дійсна ставка відсотка. Ця ставка визначає той відносний доход, який одержує власник капіталу за рік у цілому. Іншими словами, це річна ставка доходності, яку одержує інвестор за m-раз нарахувань у році за ставкою відсотка r/m. Таким чином, ефективна ставка складних відсотків визначається за формулою:

 

(3.8)

 

В інвестиційному аналізі виникає необхідність оцінити грошові потоки, які генеруються інвестиційним проектом у різні періоди часу. Одним із способів оцінки їх є представлення цих потоків у вигляді аннуітету, або фінансової ренти, який являє собою рівні за величиною грошові відтоки за кожний період протягом точно визначеного часу.

Узагальнюючими показниками ренти є нарощена (майбутня) сума ренти та сучасна (поточна, приведена) рента.

Нарощена сума — це сума всіх членів потоку платежів з нарахуванням на них відсотків у кінці строку, тобто на дату останньої виплати. Цей показник показує, яку величину буде представляти капітал, що вноситься через рівні проміжки часу протягом усього терміну ренти з нарахованими відсотками.

Майбутня вартість звичайного аннуітету (FVAn) протягом періоду n визначається за формулою:

 

, (3.9)

 

де Р — періодичні надходження рівні за величиною грошові потоки;

FVIFA r,n — фактор майбутньої вартості аннуітету, коефіцієнт.

 

Показник, який характеризує майбутню вартість однієї грошової одиниці в кінці строку реалізації інвестиційного проекту (коефіцієнт нарощування ренти або коефіцієнт накопичення грошової одиниці за період) визначається за формулою:

 

. (3.10)

 

Сучасна величина ренти (поточна вартість аннуітету) — це сума усіх членів ренти, дисконтованих на момент приведення з обраної дисконтної ставки.

 

, (3.11)

 

де PVAn — поточна вартість звичайного аннуітету з строком інвестування n періодів;

PVIFA r,n — фактор поточної вартості аннуітету, коефіцієнт.

 

Фактор поточної вартості аннуітету визначається за формулою:

 

. (3.12)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)