АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види економічних ризиків

Читайте также:
  1. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  2. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  3. Взаємозалежність бюджету і макроекономічних показників
  4. Види діяльності фінансових установ з обмеження ризиків
  5. Види діяльності фінансових установ з обмеження ризиків
  6. Види і класифікація економічних наук
  7. Дії менеджерів щодо зменшення негативного впливу ризиків в сільському господарстві
  8. Діяльність слідчих органів з розслідування економічних злочинів
  9. економічних дисциплін _______________ О.П. Гришко
  10. Економічних факультетів
  11. Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання та використання економічних законів

Під економічним ризиком розуміють такий вид ризику, який виникає при будь-яких видах підприємницької діяльності, спрямованих на одержання прибутку і пов’язаних з виробництвом продукції, реалізацією товарів, наданням послуг, виконанням робіт; товарно-грошовими і фінансовими операціями; комерцією, а також реалізацією науково-технічних проектів. Сутність економічного ризику становлять такі елементи:

- можливість відхилення від передбачуваної мети, заради якої здійснювалася обрана альтернатива;

- імовірність досягнення бажаного результату;

- відсутність впевненості в досягненні поставленої мети;

- можливість матеріальних, моральних та інших утрат, пов’язаних зі здійсненням обраної в умовах невизначеності альтернативи.

Важливим елементом економічного ризику є наявність імовірності відхилення від обраної мети. При цьому можливі відхилення як негативного, так і позитивного характеру.

Ризик супроводжує будь-яку підприємницьку діяльність. У сфері виробництва ризик є найбільш вірогідним порівняно з будь-яким іншим видом діяльності. Для того, щоб вчасно розпізнати можливе настання ризику і мінімізувати або запобігти ймовірні наслідки його впливу на бізнес, необхідно знати "ворога" в обличчя і вміти їм керувати.

Економічний ризик визначається як можливість (ймовірність) втрат, що виникають при прийнятті та реалізації економічних рішень.

Існують зовнішні і внутрішні причини виникнення ризику, породжені зовнішніми умовами і внутрішніми факторами діяльності підприємства. Вони можуть змінювати його, розширювати або обмежувати його можливості. Зміни факторів зовнішнього середовища підприємства створюють невизначеність його функціонування як суб'єкта ринку, і часто доводиться приймати рішення без достатньої інформації про те, що відбувається. На жаль, ця невизначеність практично не залежить від підприємства і тому породжує ризик його діяльності.

Найбільш часто економічні ризики виникають з наступних причин. Різноманітність споживчих смаків призводить до швидкої зміни ринкової кон'юнктури і посилення конкуренції. Для збереження положення на ринку виробникам необхідно постійно оновлювати свою продукцію. Але вихід на ринок з новим товаром завжди містить підвищений ризик через можливу відсутність попиту на незнайому продукцію.

Діяльність будь-якого підприємства сама по собі є основою його економічного ризику. Кожне підприємство є дуже індивідуальним, оскільки створюється, існує і функціонує за певних умов, властивих тільки йому. Тому неможливо визначити чіткий перелік ризиків, які повинні бути притаманні кожному підприємству. Існує лише загальна класифікація ризиків, яка може бути основою для виявлення конкретних ризиків, що загрожують конкретному підприємству (рис 1.)

 
 

 

 


Рис.1. Види ризиків

 

Слід підкреслити, що, хоча категорії зовнішнього ризику по своїй суті не залежать від підприємства, тим не менше, мають безпосередній зв'язок з діяльністю самого підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)