АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне завдання № 5

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Практичне завдання № 2

За допомогою до шкільного психолога звернулася мати дівчинки Олі С. учениці 1-го класу. Оля протягом 2-х місяців перенесла операцію апен­дициту і пневмонію, тривалий час перебувала в лікарні. На час обстеження температура залишилася на рівні 37,1—37,3 °С. Матір тривожить те, що дівчинка втратила інтерес до навчання, охоче слухає казки для дошкільників, грається з ляльками. Спроби примусити її «наздоганяти» навчальну про­граму марні: Оля плаче, дратується. Раніше (до початку хвороби) навчання було успішним, інтерес до нього сформова­ний, дівчинка готувалася до уроків самостійно. При психологічному обстеженні звертають на себе увагу риси «дитячості» в поведінці, швидка виснажуваність. Рівень інтелекту відповідає віковій нормі. Коло інтересів у даний момент відповідає 5 рокам. Виражена емоційна лабільність.

 

1. Який тип порушень психічного розвитку має місце у даному

випадку? З чим він пов'язаний?

2. Розробіть для матері рекомендації щодо виховання дівчинки.

 

Практичне завдання № 3

Мати звернулася до психолога на предмет готовності до шкільного навчання її сина. Зі слів матері хлопчик почав ходити з 1,5 років, говорити з 3-х років. Тепер оволодів фразовим мовлен­ням, але в основному це повторення почутих виразів без розу­міння їхнього смислу.

При патопсихологічному обстеженні виявлена хороша меха­нічна пам'ять, опосередковування погіршує запам'ятовування. Мислення конкретне; хлопчик називає цифри до 100, знає ок­ремі англійські слова. Моторика рук недостатня, виконання графічних проб украй утруднене. Порушена цілеспрямованість, виражена рухова розгальмованість. Хлопчик виховувався вдома.

 

1. Який тип порушення психофізичного розвитку?

2. Опишіть оптимальні умови навчання дитини.

 

Практичне завдання № 4

Мама звернулася по допомогу до психолога за по­радою знайомих. Маму турбує своєрідність розвитку дитини. Михайлику три роки. Окремі слова почав вимовляти в 7 місяців, фразове мовлення з'явилося до року. Зараз у дитини фразове мовлення зі своєрід­ними, що не відповідають змістові, інтонаціями. Формування рухових навичок затримане: ходити дитина навчилась у 1,5 роки, досі самостійно не їсть, не одягається. Ходить навшпинь­ки, розмахуючи руками. Ігрові інтереси не виражені; може го­динами сидіти й перекладати шнурок, корок від пляшки тощо з місця на місце. Знає цифри й цікавиться ними: запам'ятовує номери тролейбусів, машин, що проїжджають.

 

1. Який тип порушення психічного розвитку в даному випадку?

2. Розробіть основні напрямки корекційно-розвивального впливу на психічний розвиток дитини.

Практичне завдання № 5

Наталя С., 3 роки, обстежується в умовах дитячої лікарні з метою визначення місця подальшого перебування, оскільки дівчинка має бути переведена з дому маляти в дитячийбудинок.

Відомо, що мати залишила дитину в пологовому будинку, батько невідомий. Протягом першого року життя Наталя хворіла на рахіт, відставала у вазі. Перенесла кір, вітряну віспу, двічі пневмонію. Вона оволоділа навичками ходьби, самостій­но їсть, використовує фрази з двох-трьох слів.

Психологічне обстеження показало, що Наталя йде на контакт з дорослим, виконує прості інструкції, на прохання може взяти, покласти різні іграшки. Знає назви частин тіла, може показати їх на ляльці. Мова розвинена слабо, але при наданні допомоги можли­ве повторення фрази з 4—5 слів, побудова розповіді за малюнками недоступна, переказ тексту також. Малюнок на рівні каракулів. Доступне виконання 1-ї дошки Сегена методом спроб та помилок. Емоційні реакції жваві, адекватні, залежать від заохо­чення. Виражені виснажуваність, нестійкість уваги. Під час проведення навчаючого експерименту можливі засвоєння та перенесення способів дій.

 

1. Яке порушення психофізичного розвитку можливе?

2. Який тип дошкільного закладу слід обрати для дівчинки?

3. Розробіть напрямки психокорекційного впливу на розвиток дитини.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)