АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНИЙ ДОРОБОК І. ФРАНКА

Читайте также:
  1. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СВІТОГЛЯДНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ ІВАНА ФРАНКА
  2. В поезії Івана Франка
  3. ВІЧНІ ПИТАННЯ ПОЕТИЧНОЇ ФІЛОСОФІЇ ІВАНА ФРАНКА
  4. Внесок І.Я.Франка у перекладацьку та громадську діяльність
  5. Досліди Франка і Герца
  6. Зразок аналізу епічного твору: «Під оборогом» І. Франка
  7. Проблема суспільного прогресу в працях Івана Франка.
  8. Социологические поиски И. Франка, М. Туган-Барановского, Б. Кістяківського, М.С. Грушевського.
  9. Філософія І. Франка
  10. Філософські переконання Івана Франка.

ПАНТЕЛЕЙМОН КУЛІШ – УКРАЇНСЬКИЙ ПРФЕСІЙНИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ КРИТИК

План:

1. М. Драгоманов, І. Франко, М. Коцюбинський, С. Єфремов, М. Зеров, В. Петров, Ю. Шерех, Є. Маланюк та інші про роль П. Куліша в українському письменстві та критиці.

2. Роль журналу “Основа” в утвердженні й розробці теоретичних засад літературної критики. Проект П. Куліша “Записки про Південну Русь”.

3. Стаття “Характер та завдання української критики” як своєрідне узагальнення художньої, культурологічної, літературно-критичної діяльності П. Куліша. “Об отношении малороссийской словесности к общерусской”.

4. Кулішеві підходи до аналізу й оцінки українського письменства. Статті “Простонародность в украинской словесности”, “Перегляд українських книжок”, “Переднє слово до громади. Погляд на українську словесність”.

5. Творчість Т. Шевченка як ферментуючий фактор критичної думки і зміни критеріїв оцінки художніх явищ. П. Куліш і Т. Шевченко.

 

Література:

1. Гром’як Р. Історія української літературної критики / Роман Гром’як. –Тернопіль: «Підручники & посібники», 1999. – 224 с.

2. Історія української літературної критики та літературознавства. Хрестоматія: У 3 кн. –К.: Либідь, 1996-1998. – Кн. 1[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.litmisto.org.ua.– Заголовок з екрана.

3. Шкандрій М. В обіймах імперії: Російська і українська літератури новітньої доби / Мирослав Шкандрій. – К.: Факт. – С. 219-236.

4. Мазуркевич О. П. Куліш в оцінці М. Коцюбинського // Рідна школа. – 1996. – № 9.

5. Маланюк Є. В Кулішеві річницю // Дивослово. – 1994. – № 8.

6. Наукові читання присвячені П. Кулішу // СіЧ. – 1995. – № 5-6.

7. Нахлік Є. Проблема “Україна – Захід” в інтерпретації П. Куліша // Сучасність. –1997. – № 6.

8. Нахлік Є. Українсько-російська двомовність у творчості П. Куліша // Вітчизна. –1997. – № 6.

9. Погрібний А. Класики не зовсім за підручником. – К., 2000.

10. Скрипник М. П. Куліш як речник консервативної духовної традиції в Україні // Сучасність. –2003. – № 5.

11. Федорук О. “Основ’янський” період діяльності Куліша… // Мандрівець. – 2000. – № 3-4.

 

Методичні рекомендації та завдання:

1. Опрацюйте відповідні параграфи посібника й рекомендовану літературу. Будьте готові усно відповідати на питання плану практичного заняття.

2. Опрацюйте статті П. Куліша, названі в плані. У зошитах запишіть план цих статей, проблематику, перерахуйте актуальні для автора критерії критики та критерії оцінки книжок.

3. Порівняйте оцінки творчості І. Котляревського, що дали їй М. Костомаров і П. Куліш. Випишіть характеристики “Енеїди” від Ю.Андруховича, В.Неборака, В.Шевчука (матеріал на сайті кафедри). Зробіть висновок про критерії оцінки художнього твору, якими послуговуються ці критики.

4. На основі відомого вам з «Історії української літератури» та матеріалу монографії М.Шкандрія запишіть тези про роль і значення феномена Т. Шевченка для розвитку критичної свідомості української літератури.

 

 

Практичне заняття № 2

ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНИЙ ДОРОБОК І. ФРАНКА

План:

1. Стан української культури в 70-90-х років ХІХ ст. Роль М. Драгоманова в розвитку української літератури. Проблематика й перебіг літературної дискусії 1873 – 1878 років.

2. Етапи світоглядної еволюції І. Франка. Перші праці естетичного та літературно-критичного спрямування (“Поезія та її становисько в наших временах. Студіум естетичний”, “Література, її завдання та найважливіші ціхи” тощо).

3. Вітчизняний літературний процес в оцінці І.Франка (“Слово про критику (наша белетристика)”, “Старе й нове в сучасній українській літературі”, “Принципи і безпринципність”, “Маніфест “Молодої музи”, “Привезено зілля з трьох гір на весілля”, “Давнє і нове” тощо).

4. Естетичний трактат “Із секретів поетичної творчості” в теорії літературної критики.

5. Національна домінанта зрілого критицизму І.Франка (“Що таке поступ?”, “Поза межами можливого”, “Інтернаціоналізм і націоналізм у сучасних літературах”).

 

Література:

1. Гром’як Р. Історія української літературної критики / Роман Гром’як. –Тернопіль: “Підручники & посібники”, 1999. – 224 с.

2. Історія української літературної критики та літературознавства. Хрестоматія: У 3 кн. –К.: Либідь, 1996-1998. – Кн. 2

3. Євшан М. Мих. Драґоманів як літературний критик / Микола Євшан // Критика. Літературознавство. Естетика. – К.: Основи, 1998. – С. 64-70.

4. Луцишин О. Літературне покоління у науково-критичному потрактуванні І. Франка // Дивослово. – 1997. – № 3.

5. Мельник Я. З останнього десятиліття Івана Франка. – Л., 1999.

6. Салига Т. І. Франко. Погляд із третього тисячоліття // Науковий світ. – 2001. – № 12.

7. Федченко П. «Апостольські» послання М. Драгоманова // СіЧ. – 1998. – № 7.

8. Франко І. Зібр. творів: У 50 т. – Т. 31, 34, 35 (названі в плані праці) або ці статті за будь-яким іншим виданням.

 

Методичні рекомендації та завдання:

1. Опрацювати відповідні параграфи посібника Р. Гром’яка та рекомендовану літературу.

2. На основі монографії Я. Мельник зробити повідомлення про роль М.Драгоманова в житті І.Франка.

3. Дайте своє розуміння «наукового реалізму».

4. Перерахуйте етапи світоглядної еволюції І. Франка й схарактеризуйте особливості кожного.

5. Зробіть висновок про те, що обстоює І. Франко в роботах “Маніфест “Молодої музи” й “Привезено зілля з трьох гір на весілля”.

6. Випишіть головний висновок, зроблений І. Франком у трактаті “Із секретів поетичної творчості”, а також письмово перерахуйте тези й аргументи, що висуває автор, підводячи читача до цього висновку.

 

 

Практичне заняття № 3

ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНА СПАДЩИНА “РОЗСТРІЛЯНОГО ВІДРОДЖЕННЯ”

 

План:

1. Українська літературна ситуація 20-х рр. ХХ століття (характеристика критичної платформи організацій).

2. Літературно-мистецька та критична періодика: стан, характер, проблематика.

3. Літературна дискусія 1925 – 1928 рр.: основні питання, хід, наслідки.

4. Особливості критичного стилю М. Хвильового.

5. Критичні студії М. Зерова-неокласика.

 

Література:

1. Баган О. Місія неокласики / Олег Баган // Зеров М. Українське письменство ХІХ століття. Від Куліша до Винниченка: Лекції, нариси, статті. – Дрогобич: Відродження, 2007. – С. 545-564. (Режим доступу до електронного ресурсу: http://www.vidrodzhenia.org.ua/zerov.htm).

2. Зеров М. До джерел [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.utoronto.ca/elul/history/Zerov/Zerov-Do-dzherel.pdfhttp://www.utoronto.ca/elul/history/Zerov/Zerov-Do-dzherel.pdf - Назва з екрана. (статті “Поезія Олеся і спроба нового її трактування”, “Літературний шлях Максима Рильського”, “І. Європа — Просвіта — Освіта — Лікнеп”, “II. Євразійський ренесанс і пошехонські сосни”, “ІІІ. “Зміцнена позиція”)

3. Шерех Ю. Літ Ікара / Юрій Шерех // Пороги і запоріжжя. Література. Мистецтво. Ідеології. Три томи. Т. 2. – Харків: Фоліо, 1998. – С. 136-184.

 

Методичні рекомендації та завдання:

1. Складіть план статті О.Багана у тезах.

2. Прочитайте кілька памфлетів М.Хвильового (“Листи до літературної молоді”: “Про “сатану в бочці”, або про графоманів, спекулянтів та інших “просвітян”, “Про Коперніка з Фрауенбурґу, або абетка азіатського ренесансу в мистецтві” (доступні в 4-томному виданні творів М.Хвильового, а також на сайтах “Літературне місто”, “Український центр” та інших). Поясніть їхні ідеї, стиль, роль у літературній дискусії, спираючись на студію Ю. Шереха «Літ Ікара».

 

 

Практичне заняття № 4

ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНИЙ АСПЕКТ ДІЯЛЬНОСТІ “ШІСТДЕСЯТНИКІВ”

 

План:

1. Стан і характер громадсько-культурного життя в кінці 50-х та в 60-х роках ХХ ст.

2. Літературна критика І.О. Світличного (“Письменник і критик… А читач?”, “Напередодні історико-літературного синтезу”, “Коментар критичний до коментаря наукового”, “Боги і наволоч” та інші).

3. Літературні портрети І. Дзюби: критичний ракурс, жанрові особливості, прикмети стилю.

 

Література:

1. Гундорова Т. Методологічний тиск // Критика. – 2002 (грудень). – ч. 12 (62)

2. Дзюба І. З криниці літ: У 3 т. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2006-2007. – Т. 3. Літературні портрети.., 2007. – 880 с. (“Василь Симоненко”, “Ліна Костенко”, “Микола Вінграновський”, “Народжуйте себе допоки світу…” (Іван Драч)”, спогад “Душа, розпластана на пласі” (І.Світличний)”).

3. Дончик В. З потоку літ і літпотоку. ─ К.: Стилос, 2003. ─ 556 с. (книжка наявна в бібліотеці імені М.Горького).

4. Іван Дзюба очима шістдесятників (Є. Сверстюк, М. Коцюбинська, …) // СіЧ. – 2001. – № 7.

5. Ільницький М. На перехрестях віку: у 3-х кн. / М. М. Ільницький. ─ К.: Києво-Могилянська академія, 2008 (книжка наявна в бібліотеці імені М.Горького).

6. Наєнко М. Історія українського літературознавства. – К.: Академія, 2001. – С. 266-314.

7. Павлишин М.Явище і норма: Іван Дзюба – критик // Дзюба І. З криниці літ: У 3 т. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2006. – Т. 1. – С. 7-35 (книжка наявна в бібліотеці імені М.Горького).

8. Світличний І. Серце для куль і для рим: Поезії; Поет. переклади; Літ.-крит. ст. - К.: Рад. письменник, 1990. – 581 с.

9. Світличний І. О. З живучого племені Дон Кіхотів / І. О. Світличний, Н. О. Світлична; уклад.: О. І Неживий, М. Х. Коцюбинська. ─ К.: Грамота, 2008. ─ 816 с.

 

Методичні рекомендації та завдання:

1. Опрацюйте названу літературу.

2. Зі статті М. Павлишина випишіть риси критичного силю І.Дзюби та знайдіть ілюстрації до них у статтях І. Дзюби.

3. Схарактеризуйте сатиричний аспект критичних фейлетонів І. Світличного.

4. Схарактеризуйте проблематику критичних виступів В. Дончика.

5. Проаналізуйте науково-літературознавчий і суб’єктивно-критичний аспекти праць М. Ільницького.

 

 

Завдання для самостійної роботи студентів

 

1. Студенти повинні вчасно й сумлінно самостійно готуватися до практичних занять, плани яких знаходяться в цій теці. Підготовка передбачає ознайомлення з питаннями плану, обов’язкове опрацювання критичних джерел за темою й проблематикою практичного заняття, розуміння й осмислення цих творів під кутом зору поставлених у плані питань. Студент має право не обмежуватися запропонованим переліком джерел («література» до заняття), а скористатися іншими, самостійно знайденими сучасними дослідженнями. Конспектуючи критичні джерела, студент обов’язково зазначає їхні вихідні бібліографічні дані.

2. Здійснити аналіз зразкового критичного тесту за вказівками:

1) Оберіть для цілісного аналізу працю (стаття, монографія) одного з відомих українських літературних критиків ХХ століття (А. Ніковський, М. Хвильовий, М. Зеров, Ю. Лавріненко, Ю. Шерех, Г. Костюк, Б. Рубчак, І. Фізер, Г. Грабович, І. Дзюба, І. Світличний, Є. Сверстюк, М. Коцюбинська, М. Ільницький, В. Дончик, В. Іванисенко, Л. Сеник, С. Тельнюк, В. Фащенко, М. Малиновська, Г. Сивокінь, Е. Соловей, М. Рябчук, В. Моренець, В. Даниленко, К. Москалець, І. Бондар-Терещенко то інші).

2) Письмово проаналізуйте її за таким планом: а) вихідні бібліографічні дані джерела, де опубліковано роботу; б) автор, назва праці, жанр, матеріал, на якому вона побудована, тема та проблеми критичного виступу; в) світоглядно-методологічні засади аналізованої праці; г) сюжетно-композиційні особливості критичної праці; ґ) операційні прийоми та аргументація критичного виступу, повнота та особливості ілюстративного матеріалу; д) емоційно-експресивне начало критичного виступу, критична образність, дискусійні та полемічні моменти; е) концептуалізація предмета критичного осмислення та специфіка висновків; є) критичний стиль.

 

Контрольні питання

1. Літературна критика. Предмет, завдання, функції. Метод літературної критики.

2. Зв’язок літературної критики з іншими дисциплінами та науками. Предмет історії літературної критики.

3. Періодизація української літературної критики. Українські альманахи і періодика 40-х років ХІХ століття.

4. Харківська школа романтиків в історії української літературної критики. М.Костомаров-критик.

5. Творчість Т.Шевченка як ферментуючий чинник української критичної думки.

6. Діяльність П.Куліша-літературного критика.

7. Роль М.Драгоманова в літературній критиці.

8. Етапи світоглядної еволюції І.Франка. Розробка теорії критики.

9. Літературна дискусія 1873 – 1878 рр.

10. Літературно-критична думка на межі ХІХ – ХХ століть (Леся Українка, В.Стефаник, М.Коцюбинський, П.Грабовський, Б.Грінченко).

11. Літературна дискусія 1925 – 1928 рр. М.Хвильовий та його критична спадщина.

12. Літературно-критична думка в Україні 60-х рр. ХХ століття.

13. Літературна критика 70-80 рр. ХХ ст.

14. Стан і характер сучасної літературної критики.

15. Проблематика сучасних літературно-критичних досліджень.

16. М. Костомаров. «Обзор сочинений, писанных на малороссийском языке».

17. М.Костомаров. «Кобзарь Тараса Шевченко. 1860», «Народні оповідання» Марка Вовчка».

18. П.Куліш. «Об отношении малороссийской словесности к общерусской».

19. П.Куліш. «Характер и задачи украинской критики».

20. П.Куліш. «Простонародность в украинской словесности».

21. Т.Шевченко. «Панове субскрибенти!», «Передмова (до поеми «Гайдамаки»)».

22. М.Драгоманов. «Література російська, великоруська, українська і галицька», «Українське письменство 1866 – 1873 років».

23. І.Франко. «Старе й нове в сучасній українській літературі».

24. І.Франко. «Слово про критику».

25. І.Франко. «Із секретів поетичної творчості».

26. І.Нечуй-Левицький. «Сьогочасне літературне прямовання».

27. М.Драгоманов – Б.Грінченко: «Листи на Наддніпрянську Україну» - «Листи з України Наддніпрянської».

28. М.Хвильовий. Памфлети 1925 – 1928 рр. (1 – 2 на вибір).

29. Леся Українка «Новейшая общественная драма», «Малорусские писатели на Буковине».

30. В. Стефаник. «Поети і інтелігенція».

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)