АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Факультативні елементи

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?
  5. Система управління та її елементи.
  6. Сутність ринку та його структурні елементи.
  7. Фінансовий ринок, його складові елементи.

Податкові пільги. Пільга - це звільнення (повне або часткове) платника податків, що враховує його особливості, від сплати податку. Тут необхідно підкреслити три обставини. По-перше - пільга - це звільнення саме від сплати, а не від податкового обов'язку, тому що при відстрочці обов'язку сплата податку залишається, а звільнення (на певний строк) стосується тільки перерахунку податку, і по закінченні певного строку обов'язок підлягає реалізації (податковий кредит). Крім цього, податковий обов'язок включає кілька складових: податковий облік; сплату податку; податкову звітність. І якщо платник може бути звільнений від сплати податку, то обов'язок щодо обліку й звітності в нього залишиться. По-друге, звільнення можливо у двох обсягах: повному - коли платник повністю звільняється від сплати, і частковому - коли скорочується податковий тиск за рахунок зменшення об'єкта (предмета тощо) або відстрочки сплати податку. Третя обставина - особливості платника. Вони можуть стосуватися як безпосередньо рис, що характеризують його (інвалід 1 або 2 групи, ветеран Великої Вітчизняної війни, підприємство з іноземними інвестиціями), так і конкретного виду діяльності, яким він займається (підприємство, що виготовляє сільгосппродукцію; підприємство, що здійснює фрахт суден тощо)

 


[1] Цікаво, що Податковим кодексом Російської Федерації у ст. 17 визначено, що, податок вважається встановленим лише в тому випадку, коли визначені платники податків і елементи оподаткування, а саме: об'єкт оподаткування; податкова базга; податковий період; податкова ставка; порядок обліку податку; порядок і строки сплати податку.

У необхідних випадках при встановленні податку, в акті законодавства про податки й збори, можуть також передбачатися податкові пільги.

 

[2] Податковими резидентами України є фізичні особи, які фактично перебували на території України не менше 183 дні (цілісно або сумарно) у будь-якому послідовному дванадцятимісячному строку, що починається або закінчується в податковому періоді.

Податковими нерезидентами України визнаються фізичні особи, які не є податковими резидентами України.

[3] Економічною діяльністю є будь-яка діяльність з виробництва й реалізації товарів (робіт, послуг), а також діяльність, спрямована на одержання прибутку (доходів), незалежно від результатів такої діяльності. До економічної діяльності належить підприємницька діяльність, а також посередницька діяльність, довірче управління майном, прийняття (надання) майна однією особою, зареєстрованою як платник податку у встановленому порядку або за місцем, зазначеним в паспорті або за іншим посвідченням особи. Місцем перебування фізичної особи, що не досягла повноліття, або фізичної особи, що перебуває під опікою або піклуванням, визнається місце, де вона фактично серед інших обов'язків може здійснювати (або утримуватися від здійснення) дій на платній основі.

 

[4] Податковим періодом є період (календарний рік або іншої), протягом і після закінчення якого визначається податкова база й обчислюється сума податку, шо підлягає сплаті платником податків.

 

[5] Камеральною вважається перевірка, яка проводиться контролюючим органом виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях, без проведення будь-яких інших видів перевірок платника податків;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)