АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання сонячної енергії

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Аналіз використання автопарку.
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання МТП
  9. Аналіз використання робочого часу
  10. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

Нетрадиційні джерела енергії в Україні

Зважаючи на ресурси енергоносіїв, вітчизняну інфраструктуру, кліматичні та геологічні умови, та з огляду на світовий рівень енергетичних технологій, в нашій країні доцільно масштабно розвивати і впроваджувати сучасні технології використання поновлюванихта нетрадиційних (альтернативних) джерел енергії. Ці джерела енергії практично не завдають шкоди довкіллю. Окрім того, їх не потрібно видобувати, купувати і транспортувати, бо вони є результатом дії сонячного випромінювання на фізичні, хімічні та біологічні процеси, що повсюдно відбуваються на Земній кулі, а з цього випливає їх практична невичерпність та поновлюваність.

До поновлюваних джерел енергії відносять енергію сонячного випромінювання, вітру, річкових потоків, морських хвиль, енергію, акумульовану в довкіллі та біомасі. Сюди ж належить також енергія припливів та тепло глибинних шарів Землі — геотермальна енергія.

Аналіз кліматичних умов і ресурсів поновлюваних джерел в Україні, а також сучасний досвід їх використання в передових країнах світу дозволяє визначити перспективним для модернізації українського ПЕК на найближчі 20—25 років розвиток і промислове використання наступних енерготехнологій:

  • у галузі генерування електроенергії та комбінованого виробництва електричної та теплової енергії—вітроенергетики, гідроенергетики, геотермальних ТЕС та ТЕЦ, ТЕЦ на базі вугільного метану, біогазу, біомаси, а також некондиційного природного газу, супутніх горючих газів нафтовидобування і нафтопереробки, горючих газів техногенного походження та інших місцевих нетрадиційних видів палива;
  • у галузі виробництва теплової енергії — геліоенергети­ки та теплонасосної техніки.

Використання сонячної енергії

У більшості країн світу кількість сонячної енергії, що потрапляє на дахи і стіни будівель, набагато перевищує річний вжиток енергії мешканцями цих будинків. Використання сонячного світла і тепла — чистий, простій, і природний спосіб здобуття всіх форм необхідної нам енергії. За допомогою сонячних колекторів можна обігріти житлові будинки і комерційні будівлі і забезпечити їх гарячою водою. Сонячне світло, сконцентроване параболічними дзеркалами (рефлекторами), застосовують для здобуття тепло (з температурою до декількох тисяч градусів Цельсія). Його можна використовувати для обігріву або для виробництва електроенергії. Окрім цього, існує інший спосіб виробництва енергії за допомогою Сонця — фотоелектричні технології. Фотоелектричні елементи — це пристрої, які перетворюють сонячну радіацію безпосередньо в електрику.

Сонячна радіація може бути перетворена в корисну енергію, використовуючи так звані активні і пасивні сонячні системи. До активних сонячних систем відносяться сонячні колектори і фотоелектричні елементи. Пасивні системи виходять за допомогою проектування будівель і підбору будівельних матеріалів так, щоб максимально використовувати енергію Сонця.

Сонячна енергія перетвориться в корисну енергію і непрямим чином, трансформуючись в інші форми енергії, наприклад, енергію біомаси, вітру або води. Енергія Сонця «керує» погодою на Землі. Велика частка сонячної радіації поглинається океанами і морями, вода в яких нагрівається, випаровується і у вигляді дощів випадає на землю, «живлячи» гідроелектростанції. Вітер, необхідний повітряним турбінам, утворюється унаслідок неоднорідного нагрівання повітря. Інша категорія поновлюваних джерел енергії, що виникають завдяки енергії Сонця, — біомаса. Зелені рослини поглинають сонячне світло, в результаті фотосинтезу в них утворюються органічні речовини, з яких згодом можна отримати теплову і електричну енергію. Таким чином, енергія вітру, води і біомаси є похідній сонячній енергії.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)