АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документальне оформлення надходження продуктів і товарів

Читайте также:
  1. C. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  2. D. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  3. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  4. VІІ. Оформлення роботи
  5. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  6. Б) це товари, які ввозяться на митну територію України, які після оформлення митних процедур випускаються у вільний обіг.
  7. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  8. В якому з наведених випадків надходження основних засобів у банк не є здійсненням капітальних інвестицій?
  9. Ведення обліку надходження та витрат товарно-матеріальних цінностей
  10. Вивчення і пошук комерційних партнерів по закупівлі товарів. Класифікація постачальників
  11. Виконання контрольних робіт та їх оформлення
  12. ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Тема 6. Облік продуктів, товарів і тари в коморах.

Діяльність підприємств РГ складається з 3-х процесів:

1) закупівля сировини;

2) виробництво продукції;

3) реалізація продукці.

Підприємства ресторанного господарства для забезпечення нормальних умов господарювання мають певні запаси продуктів та товарів, для зберігання яких відведені спеціально обладнанні складські приміщення – комори. Якщо об‘єм діяльності невеликий, може здійснюватися зберігання продуктів безпосередньо на виробництві з дотриманням умов зберігання окремих груп сировини і товарів.

Господарські суб‘єкти самостійно вирішують питання забезпечення сировиною, продуктами харчування, алкогольними напоями, а також предметами матеріально-технічного забезпечення (обладнання, меблі, посуд, інвентар і тд.) відповідно вимогам санітарно-гігієнічних норм і правил.

На підприємствах харчування продукти і товари надходять від постачальників– безпосередніх виробників, від оптово-роздрібних підприємств, рідко шляхом імпорту, а також в порядку закупівлі на ринку.

Рух сировини і товарів, продуктів на підприємствах РГ

Постачальники Склад Закупівля на ринку

 

Буфети Магазини кулінарії Кухня

Обідня зала Банкети

- харчування працівників

- сторонні підприємства

 

Операції з надходження та приймання продуктів на підприємствах РГ оформлюється відповідними документами: договорами постачання і договорами купівлі –продажу.

Договір є основним документом, який є підставою для здійснення будь-якої торговельної операції.

Кожен договір після його підписання повинен бути зареєстрований в спеціальному журналі, з вказанням дати складання договору, назва постачальника, розмір і строки поставки.

Надходження продуктів і товарів на підприємства РГ від виробників чи торговельних організацій оформлюються супровідними документами: рахунок-фактура, накладна, податкова накладна, товарно-транспортна накладна, у випадку імпорту - Вантажно-митна декларація.

Рахунок –фактура -є підставою для платежу та виписується у випадках передоплати за товари або за фактично відпущений товар.

ТТН – виступає єдиним для всіх учасників транспортного процесу юридичним документом, який призначений для списання запасів з підприємства постачальника, їх перевезення, оприбуткування на складі, для перевезення вантажу та обліку виконаної роботи. Кількість ТТН залежить від користування послугами перевізника. Вона виписується в 4- х примірниках, які підписуються і завіряються печаткою. Після приймання водієм вантажу згідно ТТН він підписує усі примірники. Перший – залишається у постачальника, другий – передається водієм покупцю, третій і четвертий – залишається у перевізника.

Вантажно-митна декларація – є основним документом для оприбуткування товару, що надійшов із закордону. Це заява, у якій є відомості про товари, мета їх руху через кордон, характер угоди.

Супровідними документами є також пакувальні ярлики, специфікації, сертифікати якості, довідки лабораторних аналізів, що характеризують якість продукції.

Автотранспорт, що перевозить продукти харчування, повинен мати санітарний паспорт, та спеціальне маркування (“хліб”, “молоко”) а водій – санітарну книжку

В залежності від умов угоди отримання продуктів може здійснюватися на станції (пристані) призначення, на складі постачальника чи на складі покупця. Отримання продуктів (сировини) і товарів на станції призначення чи на складі постачальника здійснюється матеріально відповідальною особою (експедитором, агентом, комірником).

Згідно п.1. Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на отримання цінносте, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.05.96 року з змінами і доповненнями, отримання продуктів і товарів здійснюється тільки на основі довіреності, яка залишається на підприємстві, яке відпустило товар, а отримувачу матеріальних цінностей видається супроводжувальний документ. Довіреність видається лише посадовій особі, яка працює на даному підприємстві, і підписується керівником підприємства, головним бухгалтером. Вона реєструється в журналі реєстрації довіреностей. Термін дії довіреності не може перевищувати 10 днів. Особа, що отримала товар по довіреності повинна обов‘язково не пізніше як на наступний день надати до бухгалтерії документи на отримання товарно-матеріальних цінностей. Особам, які не відчиталися за використані довіреності чи не повернули невикористані в установлені строки, нова довіреність не видається.

Запаси продуктів і товарів можуть надходити на підприємство шляхом закупівлі на ринку через підзвітних осіб. Тому підприємства харчування можуть купувати продукти безпосередньо у населення.

Така закупка сировини оформлюється двохсторонніми закупівельними актами в письмовій формі або закупівельними відомостями, які повинні містити наступні данні:

· місце укладання домовленості;

· прізвище, ім‘я, по батькові продавця;

· ідентифікаційний номер продавця (при його відсутності даних паспорту);

· найменування продукції;

· ціна одиниці продукції;

· об‘єм проданої продукції;

· сума коштів яка заклечана продавцю;

· підпис продавця за отриманні кошти.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)