АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Застосування заходів фізичного впливу і спеціальних засобів

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. V. Облік амортизації основних засобів
  7. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  11. АКТ на списання основних засобів
  12. Амортизація основних засобів.

Ст. 200 Статуту ППСМ Працівники міліції мають право застосувати заходи фізичного впливу, в тому числі прийоми рукопашного бою для припинення правопорушень, подолання протидії їх законним вимогам, якщо інші способи не забезпечили виконання покладених на них обов’язків.

Вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням обстановки, що склалася, характеру правопорушення і особи правопорушника.

Ст. 201 Статуту ППСМ Застосуванню сили, спеціальних засобів повинно передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції.

Попередження може бути зроблене голосом, а при значній відстані або зверненні до великої групи людей — через гучномовні установки, підсилювачі мови, і в кожному випадку бажано на рідній мові осіб, проти яких ці засоби будуть застосуватись, та українською і російською мовами не менше, як 2 рази з наданням часу, достатнього для припинення правопорушення.

Ст. 202 Статуту ППСМ Рішення про застосування спеціальних засобів приймає посадова особа, відповідальна за забезпечення громадського порядку, або керівник конкретної операції. Працівники міліції, які діють індивідуально, приймають такі рішення самостійно.

Ст. 203 Статуту ППСМ Згідно з статтею 14 Закону України “Про міліцію”, розділами II, III постанови Ради Міністрів УРСР від 27 лютого 1991 р. N 49 “Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку в Українській РСР” (зі змінами та доповненнями), працівники міліції мають право застосовувати наручники, гумові та пластикові кийки, засоби зв’язування, спеціальні засоби, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії, світлошумові пристрої відволікаючої дії, пристрої для відкриття приміщень, захоплених правопорушниками і примусової зупинки автотранспорту, водомети, бронемашини та інші спеціальні і транспортні засоби, а також використовувати службових собак у випадках, зазначених у пункті 179 Статуту. (Пункт 203 із змінами, внесеними згідно з Наказом МВС N 1030 від 10.09.2003)

Ст. 204 Статуту ППСМ Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу і спеціальні засоби:

а) до жінок з очевидними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності і до малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров’ю людей, працівників міліції, або збройного нападу і збройної непокори;

б) в приміщеннях і на земельних ділянках, закріплених за дипломатичними, консульськими та іншими представництвами іноземних держав, за винятком випадків, коли від глав представництва надійде прохання застосувати в цих місцях заходи до правопорушників.

Ст. 205 Статуту ППСМ Забороняється застосування спеціальних засобів, сльозоточивих речовин і вибухових пристроїв у приміщеннях і виробництвах, пов’язаних з виготовленням продукції із вибухових і легкозаймистих речовин у дитячих та лікувальних закладах.

Ст. 206 Статуту ППСМ Світлошумові засоби відволікаючої дії (світлошумова граната “Заря”, світлошумовий пристрій “Пламя") застосовуються на відстані, не ближче двох метрів від людини.

Ст. 207 Статуту ППСМ При застосуванні сльозоточивих речовин забороняється прицільна стрільба по правопорушниках, розкидання і відстрілювання гранат у натовп, повторне застосування їх у межах зони ураження в період дії цих речовин.

"Черемуха-1”, “Черемуха-4”, “Черемуха-12”, “Сирень-3”, “Облако” застосовуються тільки на відкритій місцевості.

Ст. 208 Статуту ППСМ Водомети застосовуються для розосередження учасників масових безпорядків при температурі атмосферного повітря не нижче 0 град.C.

Ст. 209 Статуту ППСМ Патрони з гумовою кулею ударної непроникливої дії ("Волна-Р") відстрілюються з допомогою спеціального карабіна на відстані не ближче 40 метрів від людини і тільки по нижній частині ніг. (Пункт 209 із змінами, внесеними згідно з Наказом МВС N 1030 від 10.09.2003)

Ст. 210 Статуту ППСМ Забороняється застосування малогабаритних підривних устроїв “Ключ”, “Импульс” для відкриття приміщень, захоплених правопорушниками, де перебувають заложники.

Ст. 211 Статуту ППСМ Забороняється завдання ударів кийком:

- гумовим — по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах;

- пластиковим типу “тонфа" — по голові, шиї, сонячному сплетінню, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, копчику.

(Пункт 211 в редакції Наказу МВС N 1030 від 10.09.2003)

Ст. 212 Статуту ППСМ При застосуванні наручників необхідна періодична (не рідше, ніж через 2 години) перевірка стану фіксації замків.

Ст. 213 Статуту ППСМ Застосування газових пістолетів і балончиків здійснюється згідно з Інструкцією про порядок придбання, зберігання, видачі і застосування газових пістолетів і балончиків, затвердженою наказом МВС України від 30 грудня 1992 р. N 751 (із змінами), виходячи із тактико-технічних даних спеціального засобу. (Пункт 213 із змінами, внесеними згідно з Наказом МВС N 1030 від 10.09.2003)

Ст. 214 Статуту ППСМ Рішення про застосування газових пістолетів і балончиків працівники органів, підрозділів і установ внутрішніх справ приймають самостійно.

Ст. 215 Статуту ППСМ У разі неможливості уникнути застосування спеціальних засобів воно не повинно перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов’язків, і має зводити до мінімуму можливість заподіяння шкоди здоров’ю правопорушників та інших громадян. При заподіянні шкоди необхідно забезпечити надання необхідної допомоги потерпілим в найкоротший строк, а також повідомити лікаря або медичний заклад про те, який засіб застосовано в кожному конкретному випадку. Після застосування спеціальних засобів проводиться огляд приміщень і місцевості з метою виявлення потерпілих, а також збирання засобів, що не спрацювали, а при необхідності — дегазація.

Про застосування фізичної сили, спеціальних засобів примусу працівник міліції рапортом доводить до відома безпосереднього начальника (додаток N 7).

Ст. 216 Статуту ППСМ Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосування фізичного впливу і спеціальних засобів, працівник міліції зобов’язаний негайно і письмово повідомити своєму начальникові для сповіщення прокуророві.

Перевищення повноважень по застосуванню сили, в тому числі спеціальних засобів, тягне за собою відповідальність, встановлену законом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)