АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проект «Підставка для книг»

Читайте также:
  1. DLP-проекторы (Digital Light Processing).
  2. GIP-M. АВТОМАТИЗИРОВАННОЕ ПРОЕКТИРОВАНИЕ ДОРОГ
  3. II. Проекты выполненные в персональной творческой мастерской Устинова Б.Г.
  4. III ОСНОВНЫЕ ОСОБЕННОСТИ ПРОЕКТА КОНСТИТУЦИИ
  5. IV. Выбор и проектирование инновационных образовательных технологий
  6. LCD-проекторы (Liquid Crystal Display).
  7. VI. Расходы на реализацию проекта
  8. А) приобретение и передача технологий, включая основные проектные работы
  9. Автоматизированное проектирование
  10. Автоматизовані системи управління проектами
  11. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  12. Активное включение студентов в проектную деятельность.

І, Організаційно-підготовчий етап

Обґрунтування вибору проекту

Ми навчаємося у шостому класі середньої школи. Для успішного оволодіння значним обсягом знань необхідно дуже багато працювати з навчальною літературою. Крім того, у віль­ний від заняття час любимо читати художню літературу, І ось мп зіткнулися з проблемою. Оскільки більшість нових видань мають клеєні палітурки, то, розкривши книгу, доводиться або притримувати її сторінки рукою, або класти на книгу який- небудь предмет, щоб вона не закривалася. До того ж книжка, що лежить на столі в горизонтальному положенні, створює незручність для читання, охопити зором увесь текст складно, доводиться або підніматися самому, щоб прочитати текст, або ж піднімати книгу.

Ми дійшли висновку: нам потрібен пристрій, який виконує наступні функції: • утримання сторінки книги у визначеному положенні;» утримання книги перед очима у фіксованому положенні.

У магазині найпростіша підставка для кпиг коштує від б до 12 гривень. Ми подумали і вирішили, що в конструкції підстав­ки немає нічого складного, і що ми зможемо виготовити її самі. І ще, виготовивши підставку самостійно, ми зможемо заощадити гроші для сімейного бюджету.

/

Варіанти підставок і остаточний вибір конструкції

Нам довелося подумати: як виготовити підставку, як вона буде виглядати, з чого і чим її зробити? Ми відразу зрозуміли, що для виготовлення підставки необхідна листова сталь (чи жерсть) і дріт. Використовувати інші матеріали, наприклад, деревину, пластмасу, у цьому випадку складно і не технологічно.

Після опрацювання банку ідей та інформації у шкільній майстерні ми переглянули книги, журнали вдома та у шкільній бібліотеці, замалювали конструкції підставок тих, що знайшли, І тих, які нам знайомі із власного досвіду, та відібрали з них наступні (рис. 1-3):

Варіант 1

Рис. 1. Підставка для книг: 1 — утримувач зі стального, дроту} 2 — ніжка в листової сталі; З — планка притискна; 4 — основа з листової сталі

 

Варіант 2

Рис. 2. Підставка для книг; 1 — утримувач а листової сталі; 2 — ніжка зі стального дроту

 

Варіант З

Рис. 3. Підставка для книг; 1 — основа з листової сталі; 2 — утримувач зі стального дроту; 3 — ніжка з стального дроту; 4 — планка з листової сталі; 5 — заклепка з алюмінію

 

Проаналізувавши запропоновані варіанти виконання підстав­ки, ми прийшли до наступного висновку:» перший варіант для нас неприйнятний через складність його виготовлення і велику трудомісткість;


• другий варіант має один істотний недолік — нижній згин основи закриває від огляду нижню частину тексту, отже, можуть виникнути труднощі під час читання тексту;

• у третьому варіанті, на наш погляд, форма ніжки має недо­статню стійкість, але це можна виправити.

II. Конструкторський етап

Остаточно все обміркувавши і порадившись з учителем щодо наявності необхідних' інструментів і матеріалів, ми вирішили вдосконалити третій варіант підставки для книг.

У неї, за конструкцією, дуже елегантний дизайн, витрата матеріалу незначна і для її виготовлення буде потрібно небагато часу. А, отже, і собівартість підставки буде невисокою.

Операції із різання, гнуття і свердління листового металу й дроту ми вивчали иа уроках технічної праці. їх виконання не повинне викликати ніяких труднощів, тим більше, що усі форми — прямолінійні.

Остаточну обробку виробу, на наш погляд, можна виконати двома способами:

• фарбування деталей виробу емалевою фарбою — колір фарби на ваш смак;.

• за наявності бормашини, електродрилі і полірувального кола можна, після попереднього зачищення деталей виробу, зроби­ти їх остаточне полірування, що вадасть виробу «блискучий» вигляд.

III. Технологічний етап

Спеціалізація виробу

На технологічному етапі ми здійснюємо безпосереднє виготов­лення конструкції підставки, тобто виконуємо певні технологічні операції (табл. 5.1).

Таблиця 5.1

№ з/п Найменування Кількість Матеріал Розміри, мм
  Основа   Сталь 1 X 100 X 135
  Утримувач   Сталь 90 х 160
  Ніжка   Сталь 03; 70 х148
4' Планка   Сталь 80 х 25 >
  Заклепка   Алюміній 03 х 8


IV. Заключний етап

Після випробовування підставки для книг ми знайшли деякі недоліки, які змогли виправити, після чого наша конструкція стала ще надійнішою у використанні.

Звісно, наша конструкція є найкращою у порівнянні з відо­мими нам конструкціями, тому що:

• надійно втримує сторінки у фіксованому положенні;

• конструкція утримувача не заважає читати нижні сторінки

книги;

• для її виготовлення є можливість використання відходів.

Але є і недолік. Після того, як ми провели випробування проекту, з'ясувалося, що в конструкції з'єднання утримувача й основи не надійне. Можливо, у подальшій роботі необхідно буде виправити цей недолік конструкції підставки для книг. А загалом, конструкція вийшла досить непоганою.

Результати випробувань і висновки

Підставки для книг ми виготовили і зібрали. Тепер усі наші книги будуть у зразковому порядку.

Учитель трудового навчання і товариші можуть оцінити наш проект і за бажання виготовити собі такі Ж підставки. На нашу думку, роботу можна оцінити 11 балами. Звичайно, можна було б ще подумати над конструкцією підставки. Однак ми задоволені своєю роботою зі створення і виготовлення підстави для книг, а головне, домоглися своєї мети.

Розроблення групових проектів дає можливість навчити учнів 6-7 класів спільно розмірковувати, аналізувати та обґрунтовувати свою діяльність і при цьому здійснювати найпростіше проекту­вання об'єктів (виробів, послуг), відповідно до їх індивідуальних особливостей.

У 7-му класі учні мають здійснювати групові та частково індивідуальні проекти. Розглянемо фрагмент звіту учнів під час виконання творчого проекту за методом перенесення властивос­тей і ознак випадково обраних явищ та об'єктів на виріб, який удосконалюється.

Організаційно-підготовчий етап

На практичному занятті, після вивчення будови та принци­пу роботи токарного верстата СТД-120М перед нами постала проблема: виготовити виріб, який, би поєднував у собі різні конструкційні матеріали (фанера, дріт, тонколистовий метал, деревина), що можуть оброблятися із застосуванням як ручної, так і механічної технології. Учитель запропонував низку об'єктів технологічної діяльності, над якими ми можемо попрацюва­ти: виготовити декоративний підсвічник для потреб школи та власних потреб; ручку до напилка — потреба майстерні; дитя­чий стільчик та підставки для ручок — замовлення дитячого садка; вішалки —■ замовлення, базового підприємства і таця — як подарунок батькам. Усе обміркувавши та порадившись із учителем, ми, група у складі 3-х осіб, вирішили спроектувати та виготовити тацю для батьків. Ми вважаємо, що такий по­дарунок буде найкращий.

Опрацювавши банк ідей та інформації (переглянувши жур­нали, рекламні каталоги, буклети), ми знайшли лише один варіант конструкції таці. Дана конструкція, на наш погляд, має ряд недоліків і ми, порадившись з учителем, застосували метод перенесення властивостей та ознак випадково обраних явищ та об'єктів иа наш об'єкт, який ми вдосконалюємо — тацю.

З цією метою нами обрано навмання декілька випадкових слів: стільчик, слон, ваза, кавун. Наступним нашим кроком було скла­дання для випадково обраних об'єктів переліку їх властивостей та ознак, використавши для зручності таблицю 5.2.

Таблиця 5.2
Стільчик Слон Ваза Кавун
Квадратний + Великий - Фігурна + ■ Круглий -
3 ніжками + На 4-х но­ + Скляна - Солодкий -
Дерев'яний + гах Важкий - Оздоблена + Полосатий -
Оздоблений + Хвостатий - 3 ручками + 3 кісточками -

 

Проаналізувавши властивості та ознаки випадкових об'єктів, ми виділили з них як корисні, відмітивши їх значком «+», так і зайві «—» для вашого майбутнього виробу.

.Наступним нашим кроком було висуненвя ряду ідей для по­єднання корисних ознак із нашим об'єктом.

Конструкторський етап (

У результаті ми уявили собі та перенесли на папір нашу спроектовану тацю з поєднанням корисних ознак та власти­востей.

Спеціалізація виробу

Таблиця 5.3
Аї з/п Найменування Кількість Матеріал Розміри, мм
  Основа   Деревина 550x300x10
  Ручки   Фанера ЗООхбОхЮ
  Ніжка   Деревина 080x200
4. Планка   Фанера 550x25x10

 

 


 

Рис. б. Технічний рисунок виробу Операції із різання, точіння, свердління деревини і фанери ми вивчали в попередніх класах та на минулих уроках, а отже їх виконання не повинне викликати ніяких труднощів.

Остаточну обробку виробу, на наш погляд, можна виконати фарбуванням або лакуванням деталей виробу емалевою фарбою та лаком — колір фарби на наш смак.

Під час виготовлення конструкції таці ми використовуємо природні та штучні конструкційні матеріали: фанера, деревина, лак та фарба (табл. 5.3). Природні матеріали є не шкідливими, але їх неекономне використання призводить до знищення лісів. Штучні матеріали ми використовуємо під час оздоблення. Нам добре відома їх негативна дія на організм людини, тому цю. технологічну операцію ми будемо здійснювати в добре прові­трюваному приміщенні.

Технологічний етап

На технологічному етапі ми здійснюємо безпосереднє ви­готовлення конструкції таці, виконуючи трудові операції за технологічною карткою, яка додається окремо, та здійснюємо самоконтроль своєї діяльності.

Заключний етап

Після випробовування таці ми знайшли деякі недоліки, які змогли виправити, і наша конструкція стала ще надійнішою у використанні.

Розроблена нами конструкція є найкращою у порівнянні з відомими нам конструкціями, тому що:

• надійно утримує посуд у фіксованому положенні;

• конструкція ручок та планок не заважає під час приймання їжі;

• для її виготовлення є можливість використання відходів.

Але є і недолік. Після того, як ми провели випробування

виробу, з'ясувалося, що в конструкції з'єднання ручки і основи є не зовсім надійним. Можливо, в подальшій роботі необхідно буде виправити цей недолік. А загалом, конструкція вийшла досить непоганою.

Результати випробувань і висновки

Тацю ми виготовили і зібрали. Тепер наші батьки будуть за­доволені власноруч спроектованою і виготовленою тацею.

Учитель трудового навчання і товариші можуть оцінити наш проект і за бажання виготовити собі такі ж таці. На нашу думку, роботу можиа оцінити на 10 балів. Звичайно, можна було б ще подумати над конструкцією таці. Однак ми задоволені своєю роботою, а головне, домоглися своєї мети.

Виконання здебільшого Індивідуальних проектів доцільно здійснювати в діяльності учнів 8-9 класів загальноосвітньої школи. Учні цього віку вже можуть цілком самостійно і вміло вибирати об'єкти проектування, висловити свої міркування, думати Й виконувати роботу за власними бажаннями. Розгля­немо характеристику на прикладі роботи над проектом під час вивчення модуля «Проектування і виготовлення виробів з дере­вини» у 9 класі:

І. Організаційно-підготовчий етап

Надворі зима, сніг вкрив землю. Для мене зима — улюблена пора року тому, що є можливість зайнятися лижним спортом.

катанням на ковзанах тощо. І от одного разу, спостерігаючи, як падають сніжинки, побачив на дереві маленьку синичку, яка перестрибувала з гілочки на гілочку в пошуках їжі. Перша думка, яка в мене промайнула, Як же їм живеться взимку, як птахи, які зимують, знаходять собі їжу? Я вирішив їм допомог­ти в пошуках їжі крихтами хліба. Але постала проблема, куди ж цю їжу покласти. Щоб покращити умови життя птахів» які зимують у наших краях, я поставив собі за мету спроектувати таку конструкцію годівниці, яка б відповідала усіМ.вимогам.

Меаі зустрічалися різні конструкції годівниць для птахів. Усе обміркувавши, я зробив висновок, що в конструкції годів­ниці немає нічого складного і її виготовлення не призведе до труднощів.

Довелося подумати: як виготовити ход івняцю для птахів, який вона матиме вигляд, з чого і чим її зробити? Я відразу зрозумів, що для виготовлення годівниці мені необхідні дерев'яні дощечки, фанера або ДВП, цвяхи. Використовувати інші матеріали, на­приклад, папір, скло в цьому випадку не доцільно. Усе обмірку­вавши, я дійшов висновку: мені потрібно виготовити годівницю, яка б відповідала таким вимогам;

• деталі конструкції повинні бути надійно з'єднані між собою;

• конструкція має бути легкою;

• конструкція повинна мати привабливий естетичний вигляд.

Спираючись на власний досвід і переглянуту довідкову лі­тературу (підручники з трудового навчання, журнали, газети), я зробив висновок, що мені відомі п'ять таких конструкцій (рис. 1-5). Для кращого розгляду й аналізу конструкцій складемо таблицю (табл. 5.4).

• Таблиця 5.4 Характеристика відомих конструкцій
Конструкція № 1 № 2 Лі з № 4 № 5
           
1. Деталі конструкції, завдяки її формі, надійно з'єднані між собою +   + + •  
2. Зручна у використанні + ' + + + +
3. Має малу вагу + + - + +

 

Конструкція № 1 № 2 М.8. № 4 № б
           
4. Має найпростіші з'єднання. + + - - +
5. Проста у виготовленні - - - ' + -
6. Виконує всі поставлені ви­моги + - - + +
7. Відповідає вимогам пропо­рційності- форми і ліній (ви­могам дизайну) +   +   —*.
8. Має естетичний 1 оригіналь­ний вигляд - + - ■ + +

 

Можливі варіанти конструкцій годівниць для птахів

1 2 1

" 5  
:> ч О    
   
   

 

 


Рис. 1

1 — дах

2 — стояк

3 — стінки коробки

4 — дно

5 — поперечна планка

Рис. 2

1 — дах

2 — стояк

3 — дно

4 — стінки коробки


 

 


Рис. З

1 — дах

2 — стояки

3 — стінки коробок

4 — дно


Рис. 4 1 — дах 2 — стояк 3 — стінки коробки 4 — дно 5 — поперечна планка
Рис, б 1 — Дах 2 — стояк 3 — стінки коробки 4 — дно 5 — поперечна планка

Перейдемо до безпосереднього визначення конструкції го­дівниці з урахуванням можливостей І міркувань економії при виборі матеріалу.

Остаточно все обміркувавши щодо наявності необхідних ін­струментів і матеріалів, я одночасно склав таблицю (табл. 6.5), в яку вносив свої рішення після обґрунтування технічних ви­мог під час конструювання годівниці, позначаючи викопані умови знаком «+». Краще за все почати з вимог, які можна виконати.

Таблиця 5.5 Формування оптимальних варіантів
Вимоги до конструкції Досяг­нення цілі Шляхи досягнення цілі
1. Деталі годівниці, завдяки її формі, повинні бути надійно з'єднані + Конструктивні особливості й форму приймемо на основі конструкції № 4
2. Зручність у викорис­танні + Конструкційні властивості у ви­користанні візьмемо з конструк­ції >* 1
3. Повинна мати малу вагу + Запозичимо в конструкцій № 1 ї»2
4. Повинна мати най­простіші з'єднання + Запозичимо з конструкції № 1

 

Вимоги до конструкції Досяг­нення цілі Шляхи досягнення цілі
5. Повинна бути про­стою у виготовленні   Якщо буде простою у виготов­ленні, тоді не буде відповідати поставленим функціям
6. Має виконувати всі поставлені вимоги + Конструктивні особливості і форму приймемо на основі кон­струкції № 4
7. Повинна відповідати вимогам дизайну + Виконати виріб з дотриманням вимог дизайну нам ніщо не за­важає
8. Повинна мати есте­тичний і оригіналь­ний вигляд + Досягти естетичного вигляду буде нескладно

 

II, Конструкторський етап

За результатами, отриманими під час проектування, складаємо

ескіз годівниці для птахів (рис. 6),

1 — Довгі стінки 2 — Короткі стінки 3 — Дно 4 — Стояки 5 — Фронтони 6 — Дах двосхилий

 

Матеріал, потрібний для виготовлення виробу: деревина м'яких порід (липа, осика, ялина, сосна), тобто легких за вагою, щоб забезпечити легкість конструкції; ДВП або фанера. Я зупи­нив свій вибір на деревоволокнистій плиті тому, що цей матеріал є в наявності. При чому для виготовлення даху на ДВП наклею­ється поліетиленова плівка (скотч) для захисту від потрапляння вологи. Інструменти та обладнання необхідні такі: • розмічальний та вимірювальний — лінійка, олівець, кутник, штангенциркуль;

• ріжучий — ножівка, рубанок, токарні різці (peep, мейсель),

напилок; *

• молоток.

Щоб зробити токарну обробку заготовок, я використаю то­карний верстат для обробки деревини СТД-120.

Операції точіння деревини ми вивчали на уроках технічної праці. їх виконання не повинно викликати ніяких ускладнень.

Остаточну обробку виробу можна виконати за допомогою шліфувального паперу, зачистивши деталі виробу, щоб надати поверхні гладенького вигляду, та покривши лаком.

Стояки
Фронтони коробки

Схематично добір матеріалу можна показати так:

Дах   Дно  
Стін їси

 

 

  Деревина     ДВП (липа)
          і'  
Заготовка 320x13x5   Заготовка 300x225x5   Заготовки 305x50x15   Заготовки 270x40*40  
                   
Заготовки 270x40x40

 

Економічні розрахунки

Матеріал на годівницю я взяв із відходів. Уся робота викону­ється вдень, тому ми враховуємо витрати електроенергії тільки на верстат, приблизно 3 гривні.

Загальні витрати на виготовлення годівниці склали Смг = 3 грн.

III. Технологічний етап

Оцінка якості сконструйованого та відомих виробів розрахо­вується за формулою: кп = Кц. -

де Кп — коефіцієнт якості питомого виробу;

К к,
ВІДХ.ТЬХ

Ки1 ідеальний коефіцієнт виробу (теоретичний) = 1;

1/в, де в — кількість поставлених позитивних вимог.

1 - 1/6 = 0,83; К4 = 1 - 1/6 = 0,83; К, = 1 - 1/4 - 0,73; К, ~ 1 - 1/5 = 0,8;

К8 = 1 - 1/3 - 0,7; Кв = 1 - 1/7 = 0,86; Коефіцієнт максимально можливий (Кмах) розраховується: К„„ =«К - 1/С, де С -— кількість вимог; = 1 " 1/8 - 0,875,

Результати фіксуються у таблиці (таблиця 5.6) і порівню­ються.

Таблиця 5.6
Виріб Коефіцієнт якості
   
1-й 0,83
2-й 0,73
3-й 0,70
4-й 0,83
6-Й 0,80
Сконструйований 0,86
Максимально можливої якості на основі поставлених технічних вимог 0,875

 

IV. Заключний етап

Оцінимо методом порівняння якості п'яти відомих годівниць і сконструйованої.

Відносний аналіз якості годівниць показує, що розроблена має перевагу перед п'ятьма раніше зробленими годівницями і відповідає вимогам, які перед нею ставились.

Оцінка:

* наявність недорогих матеріалів;

* можливість використання відходів;

оригінальність;

* доступність.

Недоліком, і досить значним, у конструкції годівниці є склад­ність у виготовленні, але, на мою думку, така конструкція є на­багато вдалішою і кращою порівняно до відомих конструкцій. Годівницю я виготовив і зібрав. Тепер птахам, які зимують у на­ших краях, е куди прилетіти, щоб похарчуватися.

Я задоволений своєю роботою, оскільки мені вдалося досягти поставленої мети.

Саме виконання індивідуальних проектів дає змогу виявити і розкрити творчі можливості учнів, дати змогу учням самореа- лізуватися й проявити себе як індивідуальність.

Аналіз діяльності учнів та вчителя експериментальних кла­сів, результати впровадження проектно-технологічної діяльності учнів ва уроках трудового навчання дали змогу висунути основні вимоги, яких необхідно дотримуватися під час проектування:

• наявність значущої в дослідницькому, творчому плані проб­леми, завдання, що потребує інтегрованих знань для їх розв'язання (дослідження найдоцільнішого використання порід деревини, вивчення історії булави, прикрас із дере­вини);

• практична, теоретична, пізнавальна значущість передбачува­них результатів (необхідність кухонного приладдя та інших речей домашнього господарства, підготовлена інформація про види деревини, класифікація за твердістю, доцільністю її використання);

• самостійна (індивідуальна, парна, групова) діяльність учнів — відповідальність за виконання роботи, самостійне розподілення обов'язків у групових та парних проектах, почергова зміна видів діяльності;

» структурування змістової частини проекту (із вказівкою та оцінюванням поетапних результатів);

• використання дослідницьких методів: визначення проблеми досліджуваних завдань, що випливають з неї, висунення гіпотези їх розв'язання, обговорення методів дослідження, оформлення кінцевих результатів, аналіз отриманих даних, корегування, підбиття підсумків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)