АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка валеологічного виховання учнів у школі

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів
  2. II. Визнання та оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  4. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  7. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  8. IV. Оцінка вибуття запасів
  9. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  10. V. Актуалізація опорних знань учнів.
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. А зараз наші першокласники розкажуть нам, як вони жили цей рік і чому навчилися в школі.

Класний керівник 9-Б класу у плані навчально-виховної роботи проводить бесіди із учнями свого класу на такі теми:

· «Наркоманія – одне з найбільших соціальних бідств суспільства»

· «Грип та його профілактика»

· «Алкоголізм і тютюнопаління. Наслідки їх дії на організм і здоров’я людини»

· «Харчові отруєння, їх наслідки і профілактика»

· «Вплив шуму на слухові органи»

· «Вплив комп’ютера на організм людини» та інші.

Усі учні класу дотримуються чистоти рук, волосся, нігтів, чистоти та охайності одягу.

Нажаль, у 9-Б класі немає такого предмету, як “ОБЖ”, де б проводилися різноманітні позакласні заходи виховного значення, але є основи здоров’я на яких вони вчать слідкувати за своїм здоров’ям. Також класний керівник на виховній годині іноді проводить заходи (бесіди) виховного спрямування.

Гігієну розумової праці учнів вчителі повинні проводити кожного уроку. В першу чергу сюди потрібно віднести чергування різнорідних уроків протягом дня, проведення 5-хвилинок на уроках, чергування різних розумових дій, проведення різноманітних конкурсів, вечорів відпочинку.

Важливу роль у збереженні зору учнів відіграє дотримання гігієнічних норм школою щодо облаштування шкільних приміщень, також не менш важливу роль відіграє те, як учні сидять на уроках, тобто якщо вони мають постійні місця, то їх потрібно пересаджувати раз на місяць, щоб не розвивалось порушень зору. При проведенні 5-хвилиннок потрібно не меншу увагу приділяти і вправам для зору. Можна запропонувати дуже просту вправу для відпочинку очей на уроці під час напруженої роботи: із закритими очима рухати очима вправо-вліво, вверх-вниз кілька раз.

Велике значення для здоров’я і успішного навчання школяра відіграє режим дня. Для молодших класів за режимом дня повинні слідкувати батьки і тим самим привчати дітей до правильного режиму, адже дотримання режиму праці і відпочинку є необхідним і обов’язковим. Для різних вікових груп встановлені певні норми вільного часу після відвіданих уроків, по його закінченню учні повинні почати готувати домашнє завдання. Не можна допускати, наприклад, щоб учень відпочивав до 8 - 9 години вечора, а потім вчив уроки.

Організацією робочого місця учня у школі займається адміністрація школи із дотриманням усіх гігієнічних вимог. Вдома ж організацією робочого місця займаються батьки. Для учня вдома має бути відведена власна кімната, де розміщується відповідно його робоче місце. Стіл і стілець учня має відповідати розмірам його тіла. Якщо спеціального столу немає, то різниця між висотою стільця і столу повинна дорівнювати 21 – 27 см.

Велике значення для загального розвитку учня відіграють стосунки у сім’ї. Саме стосунки батьків формують стиль поведінки дитини, а з роками – і її характер. Тому, на мою думку, батьки повинні знати хоча б на початковому етапі особливості психологічного розвитку дітей і підлітків, адже часто від стосунків у сім’ї залежить, якою дитина стане у майбутньому.

Профілактикою та уникненням шкідливих звичок учнів мають займатися як батьки, так і вчителі. Зазвичай, діти проявляють свої шкідливі звички тоді, коли батьки їх не бачать, або в тих випадках, коли вони хочуть показати своїм друзям, що вони уже дорослі. Тому завданням школи, насамперед, є нагляд за учнями під час перерви, перевірка території школи, проведення різних виховних заходів і бесід з метою утримання учнів від шкідливих звичок.

Профілактикою шлунково-кишкових захворювань у дітей у школі займається медпрацівник. В його обов’язки входить перевіряти дотримання гігієнічних норм працівниками їдальні, учнями, перевіряти відповідність меню на день віковим особливостям розвитку учнів різних класів. Але, певною мірою, за це відповідальні і самі батьки, адже вони мають слідкувати, щоб їхня дитина щодня мила руки, коли прийде зі школи, перед вживанням продуктів харчування, а також щоб щоразу мила різні фрукти і овочі перед їх вживанням.

Дотримання учнями особистої гігієни є одним з основних аспектів нормального функціонування школи. Особливо учні повинні дотримуватись особистої гігієни після уроку фізичної культури і взагалі діти повинні завжди виглядати охайно, носити чисте вбрання, слідкувати за чистотою рук, волосся, нігтів.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)