АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нафтопродуктів другої групи

Читайте также:
  1. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  2. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  3. АРХІТЕКТУРА Й ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XVIII ст.
  4. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  5. В роки Другої Світової війни (1939 - 1945)
  6. Ваш рейтинг Рейтинг групи
  7. Визначення малої групи.
  8. Визначте неформальні групи (колективи) підприємства, ефективність взаємодії формальних і неформальних груп та розробіть заходи щодо її підвищення (5 балів).
  9. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації
  10. Виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації
  11. Вимоги до професійних і особистісних якостей керівника групи АСПН
  12. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Л. БРЄЖНЄВУ ВІД ГРУПИ УВ’ЯЗНЕНИХ ЧЛЕНІВ УГС

 

17.4.1 На складах нафтопродуктів (СН) другої групи (видаткових складів), що входять до складу підприємств (промислових, автомобільного, залізничного, водного і повітряного транспорту, енергетичних, механізованих сільськогосподарських, будівельних та ін.) допускається зберігання нафтопродуктів в резервуарах і тарі загальною місткістю, вказаною в таблиці 36.

При зберіганні одночасно легкозаймистих і горючих нафтопродуктів загальна місткість СН визначається як сумарний об’єм резервуарів і тари для зберігання нафтопродуктів по їх приведеній місткості в залежності від температури спалаху нафтопродуктів, які зберігаються, з розрахунку: 1 м3 легкозаймистих нафтопродуктів прирівнюється до 5 м3 горючих. Загальна приведена місткість такого СН не повинна перевищувати місткості, вказаної в таблиці 36.

 

Таблиця 36

 

Нафтопродукти, що зберігаються Допустима місткість складу нафтопродуктів, м3, по видах зберігання
наземному підземному
Легкозаймисті    
Горючі    

 

При визначенні загальної приведеної місткості не враховуються:

- проміжні резервуари (біля зливно-наливних естакад);

- резервуари збирання витоків;

- резервуари уловлених нафтопродуктів на очисних спорудах виробничої або виробничо-дошової каналізації.


С.81 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

17.4.2 Проектування СН загальною місткістб більше вказаної в таблиці повинне здійснюватись по нормах проектування СНН першої групи. СН, що розташовуються на огороджених площадках підприємств, не повинні мати окремої огорожі.

Відстань від будівель і споруд цих СНН до будівель і споруд підприємства (технологічно не зв’язаного з СН) слід приймати по позю1 таблиці 14.

17.4.3 Відстань від СН до житлових і громадських будинків слід приймати по таблиці 12, а від СН, які передбачаються у складі котелень, дизельних електростанцій та інших енергооб’єктів, що обслуговують житлові і громадські будинки слід приймати по додатку 3.1 ДБН 360-92. Відстань від СН до будівель і споруд підприємства (технологічно зв’язаного з СН) – по СНиП ІІ-89-80.

17.4.4 Відстань від продуктових насосних і складських будівель для нафтопродуктів в тарі до зливно-наливних пристроїв (для залізничних і автомобільних цистерн) слід приймати не менше:

- 10 м – для легкозаймистих нафтопродуктів;

- 8 м – для горючих нафтопродуктів.

17.4.5 Відстань від резервуарів для нафтопродуктів до будівельі споруд СН слід приймати по таблиці 37, а до шляхів – по таблиці 38.

 

Таблиця 37

 

  Будівлі і споруди,   до яких визначається відстань Відстань від резервуарів до будівель і споруд складу, по видах зберігання, м
ЛЗР ГР
наземних підземних наземних підземних
1. Будівлі і площадки продуктових насосних     8 х х
2. Розливні, розфасовочні        
з врахуванням п.8.13
3. Складські будівлі і площадки для зберігання нафтопродуктів в тарі, зливно-наливно пристрої для залізничних і автомобільних цистерн, роздавальні колонки нафтопродуктів         7,5        
4. Інші будівлі і споруди складу (при наявності) По таблиці 15, як для СНН ІІІ-в підкатегорії
5. Повітряні лінії електропередачі, а також електроустановок і кабельних мереж По ПУЕ
Примітки: 1. «х» - відстань не нормується. 2. Знак «х» по пункту 1 відноситься до нафтопродуктів з температурою спалаху вище 120°С.

ВБН В.2.2.-58.1-94 С.82

 

17.4.6 Відстані від резервуарів, складських будівель для нафтопродуктів в тарі і резервуарах, продуктових насосних, розливних, розфасовочних, зливно-наливних пристроїв для залізничних і автомобільних цистерн і зливних (проміжних) резервуарів для нафтопродуктів до залізничних колій і автомобільних шляхів слід приймати по таблиці 38.

Відстань від складських будівель для нафтопродуктів в тарі і резервуарах з температурою спалаху вище 120°С до внутрішніх залізничних колій підприємства, а також від роздаткових колонок рідкого палива і масел для екіпіровки локомотивів допускається приймати по габариту наближення будівель до залізничних колій по ГОСТ 9238-83.

 

Таблиця 38

 

  Щляхи, до яких визначається відстань Відстань від будівель і споруд з нафтопродуктами по видах зберігання, м
ЛЗР ГР
наземних підземних наземних підземних
1. До осі залізничних колій загальної мережі        
2. До осі внутрішніх залізничних мереж підприємства (крім колій, по яких виконуються перевезення рідкого чавуну, шлаку і гарячих злитків)        
3. До краю проїжджої частини автомобільних шляхів загальної мережі IV, V категорій     7,5    
4. До краю проїжджої частини автомобільних шляхів підприємства       2,5

 

17.4.7 Відстань від роздавальних колонок нафтопродуктів до будівель і споруд підприємства, крім підприємств по обслуговуванню автомобілів слід приймати:

8 м – до стін без прорізів для будівель і споруд підприємства І, ІІ і ІІІ-а ступеня вогнестійкості;

9 м – до стін з прорізами для будівель і споруд підприємства І, ІІ і ІІІ-а ступеня вогнестікості;

18 м – до будівель і споруд підприємств ІІІ, ІІІ-б, IV-а і V ступеня вогнестійкості.

Відстані від роздавальних колонок до будівель і споруд підприємства по обслуговуванню автомобілів визначається ВСН 01-89.

17.4.8 Всі приміщення, зв’язані зі зберіганням і роздачею нафтопродуктів на видаткових складах другої групи, рекомендується розміщувати в одній будівлі.

При цьому в закритому складі ЛЗР не допускається зберігання інших речовин, що можуть утворювати з цими нафтопродуктами вибухонебезпечні суміші.


С.83 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

Приміщення продуктових насосних і складські приміщення для зберігання нафтопродуктів в тарі і резервуарах повинні відокремлюватись від інших приміщень протипожежними перегородками І типу (для будівель і споруд І, ІІ і ІІІ-а ступеня вогнестійкості).

В місцях дверних прорізів в цих перегородках слід передбачати пороги з пандусами і двері у відповідності до вимог п.10.12 даних норм.

17.4.9 У виробничих будівлях підприємств І, ІІ і ІІІ-а ступеня вогнестійкості допускається мати нафтопродукти в кількості і по умовах зберігання, вказаних в таблиці 39.

Випускання парів легкозаймистих і горючих нафтопродуктів з резервуарів в приміщення, в якому вони встановлені, не допускається.

 

Таблиця 39

  Умови зберігання Кількість нафтопродуктів (в резервуарах і в тарі), м3
ЛЗР ГР
1. В приміщеннях з виробництвами Г    
2. В спеціальному приміщенні, відокремленому від сусідніх приміщень протипожежними перегородками і з виходами безпосередньо назовні    
3. В підвальних приміщеннях багатоповерхових будівель І і ІІ ступеня вогнестійкості ІІІ-а ступеня вогнестійкості     не допускається не допускається     300 не допускається
4. В підвальних приміщеннях, що мають вихід безпосередньо назовні, одноповерхових будівель І і ІІ ступеня вогнестійкості   ІІІ-а ступеня вогнестійкості   не допускається   не допускається 300 400 не допускається 100
Примітка. Значення під рискою відноситься до зберігання масел

 

17.4.10 В наземних видаткових резервуарів місткістю (одиничною і загальною) більше 1 м3 для ЛЗР і 5 м3 для ГР, що встановлюються у виробничих приміщеннях по умовах таблиці 39, повинен передбачатись злив в аварійні резервуари або спорожнення їх продуктовими насосами в резервуари основної ємкості СН, або в резервуари або ємкості суміжних відділень або цехів даного виробництва. Аварійний злив нафтопродуктів, що розміщуються в підвальних приміщеннях, не передбачається.


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.84

 

Об’єм аварійного резервуару повинен бути не менше 30% сумарної місткості всіх видаткових резервуарів і не менше місткості найбільшого резервуару приміщення.

Аварійний резервуар, в який забезпечується самотічний злив, повинен бути підземним і розташовуватись зовні будівлі на відстані не менше 1 м від стін без прорізів і не менше 5 м від стін з прорізами. Спеціальний аварійний резервуар може не передбачатись, якщо забезпечується злив нафтопродуктів в резервуари основної ємкості СН.

При самотічному зливі діаметр трубопроводу аварійного зливу повинен бути не менше 100 мм і обладнаний пристроями, що запобігають можливості поширення вогню.

На кожному аварійному трубопроводі, що з’єднує видаткові резервуари з аварійним резервуаром, повинен бути запірний пристрій, що встановлюється зовні будівлі і на першому поверсі (як правило, поблизу виходів назовні).

Продуктові насоси, що забезпечують відкачку нафтопродукту при аварії, повинні розміщуватись в окремому від резервуарів приміщенні або поза будівлею.

17.4.11 На площадках підприємств і будівель, розташованих поза міськими і сільськими поселеннями, а також на території лісозаготівель допускається для зберігання нафтопродуктів передбачати підземні споруди з спалимих матеріалів при умові засипки цих споруд шаром землі (з ущільненням) товщиною не менше 0,2 м і влаштування підлоги з негорючих матеріалів.

Кількість нафтопродуктів, що допускається для зберігання в цих спорудах, не повинна перевищувати 12 м3 для ЛЗР і 60 м3 для ГР.

17.4.12 На залізничній колії промпідприємства, по якій передбачається проїзд локомотиву, допускається розміщення поодиноких зливних пристроїв для нафтопродуктів з температурою спалаху вище 120°С (з періодичним режимом їх роботи).

При цьому:

- злив слід передбачати закритим;

- проміжні резервуари повинні розташовуватись від залізничної колії, по якій передбачено проїзд локомотиву, на відстані не менше 10 м (при наземному зберіганні) і не менше 5 м (при підземному зберіганні), рахуючи від стінки резервуару до осі залізничної колії;

- проїзд локомотиву по коліях допускається при відсутності операцій по зливу.

17.4.13 Подачу води для охолодження резервуарів (що підлягають охолодженню у відповідності до вимог розділу 17.2 даних норм) і гасіння пожежі на складах нафтопродуктів другої групи слід передбачати від зовнішнього водопроводу підприємства (при забезпеченні розрахункової витрати води і необхідного вільного напору в мережі) або у відповідності до п.17.2.7 даних норм.

17.4.14 Категорії електроприймачів і вимог по організації пожежної охорони складів другої групи визначаються по надійності електропостачання і організації пожежної охорони підприємства, до складу якого входить видатковий склад нафтопродуктів.

17.4.15 При проектуванні складів нафтопродуктів другої групи, слід враховувати відповідні норми проектування для СНН ІІІ-в підкатегорії першої групи (приведені в розділах 17.1, 17.2 і 15 даних норм), якщо вони не враховані у вимогах даного розділу.


С.85 ВБН В.2.2.-58.1-94

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)