АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні параметри насосів

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  10. Банки — основні учасники ринку капіталів
  11. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  12. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.

Практичне заняття № 2

Тема 1. Переміщення рідин і газів, стиснення газів

Мета: ознайомитися з основними видами і конструкціями насосів

Загальні відомості про переміщення рідин

Відцентрові насоси

Поршневі насоси

Спеціальні типи поршневих і відцентрових насосів

Насоси інших типів

6. Порівняння і області застосування насосів різних типів

Теоретичні відомості

1. Загальні відомості про переміщення рідин

У промисловості важливе значення має транспортування рідких чи газоподібних продуктів по трубопроводах як усередині підприємства між окремими апаратами й установками, так і поза ним. При переміщенні рідини по горизонтальних трубопроводах і з нижчого рівня на вищий застосовують насоси. Крім цього, в промисловості застосовують пристосування для транспортування рідин за допомогою стисненого газу (повітря) – гарліфти і монтежю.

Насоси — гідравлічні машини, що перетворюють механічну енергію двигуна в енергію перемішуючої рідини, підвищуючи її тиск. Різниця тисків рідини в насосі і трубопроводі обумовлює її переміщення.

Розрізняють насоси двох типів: динамічні і об’ємні.

У динамічних насосах рідина переміщується під дією сил на незамкнений об’єм рідини, який безперервно сполучується зі входом у насос і виходом із нього.

В об’ємних насосах рідина переміщується (витісняється) при періодичній зміні замкненого об’єму рідини, який періодично сполучується зі входом у насос і виходом із нього.

Динамічні насоси за видом сил, діючих на рідину, поділяються на: лопасні і насоси тертя.

До лопасних відносяться динамічні насоси, в яких енергія передається рідині під час обтікання лопатей обертаючого робочого колеса (чи декількох колес) насоса.

Лопасні насоси, в свою чергу, поділяються на: відцентрові і осьові, причому у відцентрових насосах рідина рухається через робоче колесо від його центра до периферії, а в осьових – у напрямку вісі колеса.

Насоси тертя являють собою динамічні насоси, в яких рідина переміщується переважно під дією сил тертя. До насосів тертя відносяться, зокрема, вихрові і струменеві насоси.

Група об’ємних насосів включає насоси, в яких рідина витісняється з замкненого простору тілом, яке рухається зворотно-поступально (поршневі, плунжерні, діафрагмові насоси) чи які мають обертальний рух (шестеренні, пластинчаті, гвинтові насоси).

Насоси кожної з вказаних груп розрізняються за конструктивними ознаками.

Основні параметри насосів

Основними параметрами насоса будь-якого типу є продуктивність, напір і потужність.

Продуктивність, чи подача, Q (м3/сек) визначається обсягом рідини, яка подається насосом у нагнітальний трубопровід за одиницю часу.

Напір Н (м) характеризує питому енергію, яку насос надає одиниці ваги рідини, що перекачується. Напір можна представити як висоту, на яку може бути піднятий 1 кг рідини, що перекачується, за рахунок енергії, що надається їй насосом.

Корисна потужність Nп, яка затрачується насосом на надання рідині енергії тиску, дорівнює добутку питомої енергії H на витрату gQ рідини:

Nп = gQH = rgQH,

де g – питома вага рідини, Q – продуктивність, H – напір.

Потужність на валу Ne більше корисної потужності в зв’язку з втратами енергії в насосі, які враховуються коефіцієнтом корисної дії (ккд) насоса hн:

.

Коефіцієнт корисної дії hн характеризує досконалість конструкції і економічність експлуатації насоса. Величина hн відображає відносні втрати потужності в самому насосі і виражається добутком

,

де hv=Q/QТ – коефіцієнт подачі, чи об’ємний ккд, являючий собою відношення дійсної продуктивності насоса Q до теоретичної QТ (враховує втрати продуктивності при витіканні рідини через зазори і сальники насоса, а також внаслідок неодночасного перекриття клапанів і виділення повітря з перекачуваної рідини при тиску нижче атмосферного – під час всмоктування);

hг – гідравлічний ккд – відношення дійсного напору насоса до теоретичного (враховує втрати напору під час руху рідини через насос);

hмех – механічний ккд, характеризуючий втрати потужності на механічне тертя в насосі (в підшипниках, сальниках та ін.).

Значення hн залежить від конструкції і ступеня зношеності і в середньому становить: для відцентрових насосів 0,6-0,7; для поршневих насосів 0,8-0,9; для найбільш досконалих відцентрових насосів великої продуктивності 0,93-0,95.

Потужність, яка споживається двигуном, чи номінальна потужність двигуна Nдв, більше потужності на валу внаслідок механічних втрат в передачі від електродвигуна до насосу і в самому електродвигуні. Ці втрати враховуються введенням у останнє рівняння ккд передачі hпер і ккд двигуна hдв:

.

Добуток hнhперhдв являє собою повний ккд насосної установки h, який визначається як відношення корисної потужності Nт до номінальної потужності двигуна Nдв і характеризує повні втрати потужності насосною установкою:

.

З рівнянь для визначення коефіцієнта корисної дії hн і повного ккд насосної установки слідує, що повний ккд насосної установки може бути виражений добутком п’яти величин:

.

Установочна потужність двигуна Nуст розраховується за величиною Nдв з врахуванням можливих перевантажень у момент пуску насоса, виникаючих у зв’язку з необхідністю подолання інерції перебуваючої в спокоїмаси рідини:

,

де b - коефіцієнт запасу потужності; його значення визначають у залежності від номінальної потужності двигуна Nдв, табл. 1.

 

Таблиця 1. Коефіцієнт запасу потужності

Nдв, кВт Менше 1 1-5 5-50 Більше 50
b 2-1,5 1,5-1,2 1,2-1,15 1,1

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)