АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Звіт по оцінці вартості бізнесу

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії вартості
  2. Аналіз собівартості за елементами витрат і калькуляційними статтями
  3. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  4. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  5. Аналіз собівартості порівнюваної товарної продукції
  6. В запропоновану тексті зібраний увесь матеріал, засвоєння якого на рівні відтворення дорівнює оцінці «задовільно».
  7. Варіанти входження у світ бізнесу
  8. Вартості активів
  9. Вартості грошей
  10. Вибір юридичної форми бізнесу
  11. Види вартості основних засобів (фондів).
  12. Види вартості, які визначаються при оцінці

Звіт по оцінці вартості бізнесу підготовляється в писемній формі. Звичайно використовуються одночасно дві форми - повний звіт і висновок.

До звіту по оцінці вартості бізнесу пред'являються наступні основні вимоги:

1. Виклад усіх логічних побудов і висновків з них повинно бути ясним і чітким.

2. Усі факти звіту повинні бути документально підтверджені.

3. Звіт повинний містити мету й функцію оцінки, чіткий опис оцінюваного об'єкта, визначення виду оцінюваної вартості, розрахунок витрат, прогноз майбутніх чистих доходів підприємства, документальне підтвердження використовуваних фактів, висновки.

4. Експерт-оцінювач повинен представити обґрунтування методів оцінки, що використовувались.

5. У додатку до звіту особи, що приймали участь в оцінці, підтверджують, що вони не мають якого-небудь інтересу в оцінюваному об'єкті власності і не зацікавлені особисто в результаті оцінки.

6. Звіт повинний бути оформлений за стандартною формою і підписаний
всіма особами, що приймали участь в оцінці.

7. Звіт повинний містити копії документів про освіту оцінювача, копію ліцензії на здійснення оцінної діяльності, копію страхового поліса про страховку цивільної відповідальності оцінювача.

Форма, розміри і зміст звіту можуть значно розрізнятися в залежності від характеру оцінюваного об'єкта, поставлених цілей і функцій оцінки. Якщо звіт призначений для зовнішнього користувача, необхідно детальний опис підприємства, але це не обов'язково, якщо звіт підготовлений для внутрішнього користування.

Основні розділи звіту наступні:

1.Вступ.

2.Опис макроекономічних параметрів.

3.Характеристика галузі.

4.Опис підприємства, його фінансовий і техніко-економічний стан.

5.Дослідження даних по порівнянним підприємствам.

6.Вибір і застосування методів оцінки.

7.Висновок по оцінці.

8. Додаток.
Вступ повинен містити:

- завдання на оцінку;

- короткий опис підприємства (у тому числі його організаційно-правову форму й права на майно підприємства);

- характеристику капіталу;

- загальний опис стандарту оцінки, що використовується в даному конкретному випадку;

- характеристику джерел інформації;

- обґрунтування обраних методів оцінки;

- висновки про величину вартості оцінюваного підприємства.

Опис макроекономічних параметрів (чи загальноекономічний розділ). У даному розділі описуються макроекономічні параметри, виявляються основні макроекономічні фактори (на національному й регіональному рівнях), що впливають на результати функціонування підприємства, їхні тенденції та вплив на перспективи бізнесу. Якщо звіт будується на ретроспективній і прогнозній інформації, повинний бути включений аналіз макроекономічної ситуації за минулий і майбутній періоди.

Характеристика галузі. Цей розділ повинний познайомити споживача звіту з особливостями галузі, її положенням у даний час і в майбутньому. Особлива увага приділяється характеристиці ринків збуту й факторам, що впливають на попит. У розділі також приводиться інформація про конкуренцію в галузі й положенні оцінюваного підприємства в порівнянні з положенням ведучих конкурентів. Якщо оцінюване підприємство випускає продукцію (надає послуги) у декількох галузях, повинне бути проаналізоване становище кожної із цих галузей.

Головна мета розділу, присвяченого характеристиці підприємства, - виявлення його особливостей і їхнього впливу на ринкову вартість.

Основні питання, розглянуті в розділі: передісторія підприємства, перелік товарів (послуг), умови збуту, наявність постачальників, персоналу, менеджмент, минулі угоди з акціями підприємства. Корисно відбити, яке майно знаходиться у власності підприємства, а яке орендується і на яких умовах.

У даному розділі розкривається також група питань, що стосується поточної діяльності підприємства: яку продукцію робить (які послуги робить), виділяються ведучі види продукції чи послуг і показується їхнє процентне співвідношення; які ринки збуту і яке місце на них займає підприємство; система постачання й основних постачальників; характеристика керування підприємством; виявляються основні проблеми, з якими може зштовхнутися підприємство в майбутньому.

Особлива увага приділяється аналізу фінансового стану підприємства й прогнозуванню його майбутніх чистих доходів. При аналізі фінансового стану підприємства й прогнозуванні його зміни розраховується кілька груп фінансових показників: ліквідності, структури капіталу, оборотності і рентабельності. Дуже важливо в звіті прокоментувати, як впливає рівень тих чи інших фінансових показників оцінюваного підприємства на величину його ринкової вартості.

Розділ дослідження даних по порівнянних підприємствах присвячений аналізу критеріїв, по яким вироблявся добір підприємств для порівняння; перелічуються джерела інформації; дається короткий опис підприємств, обраних для порівняння, їхній фінансово-економічний аналіз.

У розділі вибір і застосування методів оцінки дається обґрунтований вибір тих чи інших методів оцінки; приводяться власні розрахунки; описуються результати оцінки, отримані з використанням обраних методів. При цьому улаштовується не тільки обраний метод оцінки, але і вибір тієї чи іншої величини мультиплікатора, внесення виправлень на контрольний чи неконтрольний характер пакетів акцій, виправлень на ліквідність.

Завершується даний розділ висновком про величину вартості оцінюваного підприємства. Як правило, тут показники вартості, отримані різними підходами, зводяться в табличну форму, їм присвоюються визначені ваги і визначається підсумкова величина вартості підприємства.

На закінчення приводиться короткий опис звіту про оцінку й результати оцінки підприємства.

Звіт про оцінку крім основної частини має додатки.У них, зокрема, приводяться заява про відсутність особистої зацікавленості оцінювача, допущення й застереження; копії документів, що характеризують академічну освіту та професійну підготовку оцінювачів, що беруть участь у написанні звіту; таблична інформація, що обґрунтовує використання в звіті тих чи інших величин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)