АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Чинники, що сприяють інтеграції групи

Читайте также:
  1. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  2. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  3. Ваш рейтинг Рейтинг групи
  4. Визначення малої групи.
  5. Визначте економічні чинники, функціональні та структурні ознаки гнучкості підприємства (5 балів).
  6. Визначте неформальні групи (колективи) підприємства, ефективність взаємодії формальних і неформальних груп та розробіть заходи щодо її підвищення (5 балів).
  7. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації
  8. Виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації
  9. Вимоги до професійних і особистісних якостей керівника групи АСПН
  10. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Л. БРЄЖНЄВУ ВІД ГРУПИ УВ’ЯЗНЕНИХ ЧЛЕНІВ УГС
  11. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  12. Групи виробів з чорних металів.

Розвиткові згуртованості групи сприяє відкрите, щире виявлення її членами своїх думок і почуттів. Дуже важливо, щоб учасники навчання не боялися виявляти як позитивні, так і негативні реакції на те, що відбувається.

Чиннки:

«Розморожування». Успіх навчання великою мірою залежить від того, як члени групи «скидають маски», як сприймають принципи навчання в групі АСПН, а також як послаблюється стереотипність їхньої поведінки. Процес посилення бажання й готовності до навчання можна назвати «розморожуванням». Його запорукою є такі раніше згадувані принципи: прийняття групою, звертання один до одного на ім'я й на «ти», вільне розміщення по колу, зручна поза, розслаблення, відсутність системи покарань і заохочень.

Психологічна безпека. АСПН проходить ефективніше за умови психологічної безпеки в групі. Ситуація невимушеності, незвичність обстановки, своєрідність принципів функціонування групи, новий досвід справляють значний емоційний вплив на ЇЇ членів. Утім, певна напруженість, що підсилює вразливість, сприяє ефективному навчанню; якщо ж її інтенсивність надто велика, це активізує ситуативний психологічний захист, перешкоджаючи продуктивному включенню у процес групового навчання. Важливо забезпечити спонтанність поведінки присутніх. Атмосферу психологічної безпеки створює дотримання етичних норм роботи групи.

Атмосфера довіри й підтримки. Для встановлення психологічного клімату довіри в групі треба, щоб кожен її член відчув реальну можливість бути самим собою, переконався в тому, що ніхто не має наміру його оцінювати й змінювати

Для створення такої атмосфери довіри в групі доводиться з самого початку до­лати протидію, спричинювану внутрішньою тривогою членів групи. Керівник має прагнути об'єктивувати й дослідити реальні побоювання. З цією метою членам групи можна запропонувати вибрати партнерів, із якими вони могли б поговорити про свої тривоги з меншим ризиком, ніж розповідати про них усій групі. Якщо почуття довіри в групі не буде розвинено, у процесі навчання можуть виникнути серйозні проблеми.

Членів групи АСПН слід заохочувати до співпраці, активізуючи обговорення питань, порушених ними з власної ініціативи. Згуртованість членів групи в атмосфері взаємної довіри може стати запорукою розв'язання суперечностей і конфліктів. При цьому бажано домагатися як усвідомлення всіма учасниками самого факту конфлікту та його витоків, так і відвертого обговорення в групі суперечностей, які виникли.

Спонтанність групового процесу. В групі АСПН важливо досягти як спонтанності, так і керованості актуальними взаєминами й подіями. Більше того, мета керівництва навчанням — забезпечення спонтанності міжособистісних стосунків, що являють собою конкретно-змістовий аспект процесу групового навчання. Керівництво груповим процесом — це передусім керівництво динамікою АСПН.

На самому початку занять доцільно лише в загальних рисах обговорювати можливий ефект від роботи групи АСПН, однак орієнтовні індивідуально-особисті й професійно-педагогічні цілі слід визначити. Якщо група не має чітких цілей, спільно обговорених і поставлених, у відносинах між ЇЇ членами може з'явитися недоброзичливість, яка призведе до розколу, а то й до розпаду групи.

На навчанні в групі АСПН можуть негативно позначитися різні форми поведінки його учасників, зокрема таке:

1. Спроба давати поради.

2. Гостра реакція (наприклад, сльози) деяких членів групи на негативні емоції, які переживає хтось інший.

3. Недоброзичлива поведінка, коригування якої в групі є доволі важкою справою. уженості, тривоги, невдоволення.

4. Залежність одних членів групи від інших, яка породжується комплексом неповноцінності.

5. Тенденція до "навішування ярликів" на окремих членів групи («філософ», «осел», «монополіст», «оповідач» і т. ін.). Оскільки на заняттях надається свобода для демонстрації своєї поведінки, це й справді може викликати подібні асоціації.

Активне соціально-психологічне навчання можуть також ускладнювати: захисні реакції, які особливо посилюються за відсутності (або послаблення) почуття психологічної захищеності й безпеки в групі; брак психологічних знань для розуміння емпіричного матеріалу; протидія послабленню внутрішніх бар'єрів, стереотипів; по­шук швидких, легких, готових відповідей на складні психологічні питання; розбіжності між очікуваннями й тим, що учасник навчання отримує в групі (нерідко це можуть бути утилітарні настанови: озброїтися системою комунікативних засобів з метою кращого впливу на інших для досягнення своєї мети).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)