АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Органічний світ морів Антарктики й Субантарктики та їх узбережжя

Читайте также:
  1. Правовой режим Антарктики. Договор об Антарктике 1959 г. и Протокол к нему 1990 г.

 


У полярних і субполярних регіонах південної півкулі виділяють два великі природні регіони, що різняться характером циркуляції повітряних мас, температурним режимом повітря і вод:

- Антарктика (материк Антарктида з прилеглими до нього морями і островами приблизно до південного полярного кола);

- Субантарктика (приблизно до 50…60° південної широти).

У межах позальодовикових (прибережних, острівних) ландшафтів Антарктики органічний світ надзвичайно бідний (нижчі водорості й лишайники, подушкоподібні мохи, кілька видів квіткових). Рослини, більшою мірою, зростають у т.з. “оазах” (захищених від сильних вітрів ущелинах тощо), та на островах. Тваринний світ Антарктики теж бідний і пов’язаний з морем (з птахів – пінгвіни: імператорський, королівський, Аделі тощо; буревісники, поморники; із ссавців під час полярного дня сюди проникають тюлені Веделя (утворюють лежбища), на крижинах – тюлені-крабоїди і тюлені Росса, а за ними — хижий тюлень морський леопард).

Більш багатий і різноманітний органічний світ Субантарктики. Температури повітря і води тут дещо вищі. Але характерні надзвичайно сильні “стокові” вітри і течії (на межі з більш теплими помірними водами), що зумовлюють інтенсивне перемішування субарктичних вод, їх збагачення киснем. У таких умовах розвивається фіто- і, особливо, зоопланктон, серед якого важливу роль у харчовій піраміді відіграє кріль (гігантське скопичення дрібних креветкоподібних рачків-чорноочок).


Рис. 3. Харчові ланцюги у субантарктичних морях

- Найбільшою твариною в світі вважають 190 тонну самку синього кита, довжиною 27,6 м, яка була піймана в Субантарктиці у 1947 р. У 1909 р. тут була виявлена самка синього кита завдовжки 33 м 58 см. Середня довжина тіла синіх китів 24-25 м. Цей гігант харчується планктоном. Повний шлунок вміщає 1,5-2 т кріля. Вважають, що за добу кит може спожити 4-6 тон кріля.

- Серед зубатих китів найбільшими є кашалоти (довжиною 15-20 м), що харчуються кальмарами і рибою та пірнають на глибину до 1 км і більше.

- Самці найбільшого субантарктичного тюленя – “морського слона” мають середню довжину 5 м, і вагу 2-3,5 т (до 4 т).

- Найбільшим птахом Антарктики є імператорський пінгвін, висотою 1 м і вагою 25-35 (до 50) кг. Вони гніздяться у розпалі зими.



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)