АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛАБОАЛКОГОЛЬНІ НАПОЇ - ОТРУТА ОРГАНІЗМУ

Читайте также:
  1. Внаслідок тривалої аферентації в нервові тканини головного мозку настає втома в першу чергу у центральних синапсах. Яким чином це проявляється на функціях організму?
  2. Гомеостаз, його значення для життєдіяльності організму.
  3. Завдання 1. Вивчити патологічні та компенсаторні реакції організму при перегріванні.
  4. Інфекція. Імунна система організму. Реакції неспецифічного захисту від інфекційних агентів.
  5. НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ
  6. Склад енергетичних напоїв

 

За останній час популярність енергетиків зросла з великою швидкістю і набула великої популярності серед молоді, асортимент цього напою великий і за ціною доступний для середньостатистичного громадянина. Та, хоча на перший погляд ці напої цілком безпечні і продаються цілком легально, медики чомусь починають бити на сполох…

Енергетичні напої — порівняно недавній винахід людства. Хоча їх складові використовуються в якості тих, що бадьорять ще з тих пір, коли до виготовлення алюмінієвих банок залишались століття. Здавалось би, що винайдення енергетиків — панацея для студентів в період сесії, спортсменів, що йдуть на рекорд, втомлених водіїв та відвідувачів нічних клубів та просто усіх тих, хто дуже втомився, але повинен продовжувати знаходитись в бадьорому стані духу та тіла.

Банка напою, як рукою знімає сон, без неї вже неможливо уявити підготовку до екзамену чи нічну вечірку. А якщо випити одразу декілька баночок, то ефект перевершить усі очікування. Але чи дійсно все так добре з вживанням енергетиків? Звідки ж береться та чудодійна енергія?..

Слабоалкогольний напій? І для чого він придуманий людиною? Це щоб, в першу чергу, людина постійно була під "невеличким" градусом. Ніби і не алкоголь, ніби і не вода. Але для організму людини це страшна отрута, бо постійно в організмі в гомеопатичному плані йде постійне порушення водного гомеостазу. В першу чергу, ці зміни стають відчутні для тих органів, які містять найбільше зв'язаної води: це мозок людини, це статеві клітини, кровоносна і лімфатична системи. Порушення водного гомеостазу саме для мозку, для статевих органів, це причина, в першу чергу, в порушенні розумових здібностей людини, а також дітородної функції організму. Є принципова різниця, якщо вживати будь-які напої, які відрізняються від питної води: алкогольні, слабо алкогольні або будь-які безалкогольні напої, виготовлені на концентратах та ще й на газованій воді. Якщо такі напої людина вживає рідко, як кажуть лише на свята, то шкода від них не така відчутна. А коли це робиться часто, либонь не щоденно? Коли слабоалкогольний напій людина вживає щоденно, то через швидку зміну водного гомеостазу, для людини це одна дорога до різних хвороб, в першу чергу до психоемоційної і статевої систем організму, а далі до скорочення самого віку життя. Що таке алкоголізм ми ніби знаємо, скільки лиха він завдає сьогодні людині, державі, суспільству. А що таке слабий алкоголізм? Як би там не було, але в склад слабоалкогольного напою входить навіть в гомеопатичній концентрації етиловий спирт.

Досить добре відомо, що на організм людини етиловий спирт діє наркотично і є токсичним для людини. Варто нагадати сьогодні слова класика російської медицини, видатного російського гігієніста Ф.Ерісмана: «Алкоголь належить до засобів, що мають сильно наркотичну дію і він стоїть в цьому відношенні близько до хлороформу». Слабоалкогольні напої, це далеко не питна вода, а їх довготривале, або систематичне вживання, веде до зміни водного гомеостазу і не лише до захворювання організму, а є серйозною небезпекою для самого генетичного апарату людини. Нагадаємо як ведуть себе в організмі людини молекули етилового спирту. Паралізується діяльність кори головного мозку, з під його домінуючого впливу звільнюються нижчі центри, розгальмовуються безумовні рефлекси, знижується поріг виникнення позитивних емоцій. Змінюється вміст нейромедіаторів в різних областях мозку. Підтримання балансу медіаторних систем здійснюється за рахунок процесу їх синтезу і розпаду, що визначається станом проникливості мембран везикул і регулюються нервовими імпульсами, які поступають. Таким чином, молекули спирту запускають ланцюг по підсиленому виробництву, викиду із запасників везикул і утилізації ряду нейромедіаторів. Все це веде до глибоких незворотних змін в мозку людини, та не лише в мозку, але у всіх органах організму. Слабоалкогольні напої це, в першу чергу, етиловий спирт. А негативний вплив на організм людини дає саме етиловий спирт. Все залежить від того скільки цього спирту вживаємо і який тривалий час.

Енергетичний напій на смак дуже нагадує звичайний лимонад. Насправді так воно і є, але до складу енергетичного напою входять також речовини, які забезпечують необхідний ефект. Що ж це за речовини? В першу чергу, це кофеїн, який підвищує тиск, прискорює роботу внутрішніх органів та вивільняє внутрішні ресурси організму. Також туди входять речовини, які забезпечують покращення обміну речовин (таурин) та інші добавки, що містять кофеїн (гуарана). Крім цього, до складу напою додається ціла низка вітамінів (але далеко не повний список необхідної денної норми, а лише ті які потрібні для досягнення поставленої задачі), а також цукор. Так яка ж основа дії та шкода енергетиків? Після прийому енергетичного напою ви відчуваєте помітне підбадьорення, збільшується швидкість реакції, витривалість, покращується настрій, підвищується працездатність. Причому, на відміну від кави, дія після вживання триває довше, а зручну баночку можна носити з собою практично скрізь. При прийомі великих доз може дати ефект порівнюваний з легким наркотичним сп’янінням за рахунок перенавантаження нервової системи.

Але насправді енергетичний напій не містить в собі жодної енергії, достатньо уважно почитати етикетку. Досягається результат за рахунок вивільнення енергії, яку ваш організм щедро зберігав на чорний день. Вчені запевняють, що заяви виробників про абсолютну користь їх продукту, м’яко кажучи, не відповідають дійсності. Отож, взяв в борг сил у організму, рано чи пізно вам доведеться їх віддавати. Причому віддавати відхідним періодом протягом декількох днів. Одним словом, якщо ви п’єте енергетики доволі часто, то ваш організм просто не буде встигати відновлюватись. До того ж, вам доведеться вживати все більші і більші дози, щоб забрати в організму ще крихту зайвих сил. Шкода від вживання в таких випадках очевидна. Речовини, що входять до складу енергетиків, являються збудниками нервової системи, відганяють від вас бажання поспати. Але в той же самий час наші нерви можуть розхитатися в такий спосіб, що може призвести до цілого ряду захворювань. Енергетичні напої підвищують тиск та рівень цукру у крові. Також вони шкідливі оскільки сприяють зношенню серцево-судинної системи. Кофеїн по своїй суті володіє певними наркотичними властивостями. Крім відчуття бадьорості він викликає звикання та залежність. Крім того, в майбутньому, для досягнення потрібного ефекту вам доведеться постійно збільшувати дозу. На деяких сайтах автори подають правила, як правильно приймати енергетичні напої, але ми вважаємо єдиним розумним правилом відмову від будь яких засобів штучного стимулювання нашого організму! Спати вночі – це нормальна людська поведінка, запрограмована природою. Якщо ви вважаєте, що вам вдасться обманути її банкою енергетичного напою, то ви помиляєтесь. Тому вживання енергетиків може порушити внутрішній ритм роботи організму, що в свою чергу призведе до серйозних захворювань.

Відвідувачі нічних клубів дозування енергетиків напевне не рахують, ще й змішують їх з алкоголем, а цей фактор негативно впливає на організм людини, оскільки кофеїн піднімає тиск, а в сполученні з випитим алкоголем ця дія посилюється в кілька раз. Пару таких нічних веселощів і в людини забезпечена гіпертонічний криз…До того ж, наша енергія виробляється за рахунок додаткових ресурсів організму, а не за рахунок властивостей компонентів енергетика. Тому коли дія енергетичного напою закінчується (а це трапляється через 4- 5 год), людина відчуває себе подавленою, безсилою,виникає відчуття пустоти, світ стає чорно-білим і настає депресія, на додачу ще й безсоння, головна біль, пітливість... Так, це розплата за використані організмом внутрішніх резервів на подачу енергії, яка повинна була б піти для інших цілей.

Майже всі енергетичні напої містять кофеїн - 80 мг на 250 мл, тобто приблизно як у чашці кави. Кофеїн є самим популярним стимулятором нашої нервової системи. Безкофеїнові енергетики, зазвичай, містять популярні метилксантини. Наприклад, теобромін, що є більш слабким стимулятором активності організму.

Основними джерелами енергії, що входять до складу енергетиків, мальтодекстрин, креатин і L-Карнитин. Крім того, енергетичні напої містять і підтримуючі групи речовин. Найпоширеніші:

· таурин (амінокислота, раніше одержувана з жовчі бика, але тепер її виробляють синтетично) - активізує мозкову діяльність і регулює обмін жирів;

· вітаміни групи В - обов'язкові речовини для стабільної роботи нервової системи;

· різні трав'яні екстракти: женьшень (афродізіак), гінкго білоба (антиоксидант), зелений чай (тонізуючий), гуарана (знижує біль при інтенсивних фізичних навантаженнях) і інші.

Звичайно, не всі перераховані компоненти входять до складу всіх енергетиків, але вміст різних баночок приблизно однаково.

При постійному вживанні енерготоніків у людини порушується сердечно-судинна, нервова системи, піднімається артеріальний тиск, а також виникає звичка постійно підживлюватись тонізуючими речовинами, що містяться в енергетиках, а це і до наркоманії один крок. Отож, вам і лише вам вирішувати шкідливо чи ні споживати енергетичні напої і чи дійсно це корисно для вас і вашого організму.

Таблиця 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)