АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заснування Кракова

Читайте также:
  1. Історія виникнення , заснування села Велика Рибиця
  2. Нічний переїзд до Кракова.
  3. О том, как Кракова удача дважды переменилась, а Орм сделался левшой
  4. Передумови та заснування Товариства у Лондоні
  5. Стаття 142. Договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю

Крак збудував фортецю, названу [потім] по його імені «Краків», яка раніше мала назву «Вавель». «Вавель» - означає припухлість, яку, як кажуть, зазвичай мають люди, що проживають в горах, і вона у них утворюється в горлі через пиття води. Так само і гора, де тепер розташована краківська фортеця, називалася «Вавель», а неподалік, з іншого боку Вісли, є невелика гора, що носила зменшувальне назву «Вавельніца», на якій побудований костел св.Михаїла на Скальці (de Rupella). У цієї невеликої гори був побудований велике і могутнє місто, яке як запевняють, Олександр Великий зрівняв із землею[8].

У Крака були два сини і одна дочка. Молодший з них на ім'я Крак, для того щоб успадкувати батькові в королівстві, таємно, вдавшись до хитрощів, убив старшого брата. Помер він самотнім, не залишивши потомства і тільки одна його сестра по імені Ванда, що по латині означає «гачок», залишилася в живих. Пишуть, що вона була такою красивою і миловидної зовнішності, що всіх, хто на неї дивився, привертала до себе своїм приємним виглядом. Тому вона і була названа «Ванда», тобто «гачок». Вона, розсудливою жінкою, нехтуючи шлюбним ложем, чудово правила Польським королівством відповідно до волі народу, поки звістка про її красу не дійшла до якогось короля алеманів; оскільки він не міг схилити її до шлюбу з ним ні грошима, ні благаннями, [то], бажаючи і сподіваючись досягти виконання своїх сподівань, він вдався до ворожих погроз і військових нападів. Зібравши велике військо, він наблизився до земель лехітов і намагався вороже вступити в них. Згадана Ванда, королева лехітов, анітрохи не злякавшись, разом зі своїми вийшла назустріч його могутнім силам. Вищезгаданий король, побачивши, що вона підійшла зі своїми навідними жах полчищами, в сум'ятті чи то від любові, чи то від обурення, вигукнув: «Хай Ванда велить морем, нехай землею, нехай повітрям, нехай приносить жертвопринесення своїм безсмертним богам, а я за вас всіх, про знатні, принесу урочисту жертву підземним богам, щоб як ви, так і ваше потомство безперервно перебували під владою жінки». І незабаром, кинувшись на меч, покінчив з життям.

Ванда, отримавши від алеманів клятви у вірності і васальної залежності, повернувшись додому, принесла богам жертвопринесення, відповідні її великої слави і видатним успіхам. Стрибнувши в річку Віслу, віддала належне людській природі і переступила поріг підземного царства. З цих пір річка Вісла отримала назву Вандал по імені королеви Ванди, і від цієї назви поляки та інші слов'янські народи, що примикають до їх державам, стали називатися не лехітов, а вандалітами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)