АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

С. Нижнів (Нижнівський луг)– с. Вістря – с. Кутище – с. Горигляди – с. Будзин – смт. Коропець – луг біля с. Мостище

Читайте также:
  1. Луг біля с. Мостище – с. Делева - с. Долина – с. Сокирчин – с. Возилів - с. Монастирок – травертиновий водоспад «Дівочі сльози» (радіальний піший вихід) – с. Незвисько
  2. С. Побережжя – с. Довге – с. Петрилів – с. Нижнів (Нижнівський луг)

 

 


- місце виходу

- місце ночівлі

- напрям руху (водна частина)

- небезпечні ділянки

День третій

Серпня

Маршрут: луг біля с. Мостище – с. Делева - с. Долина – с. Сокирчин – с. Возилів - с. Монастирок – травертиновий водоспад «Дівочі сльози» (радіальний піший вихід) – с. Незвисько

Кілометраж: 34,1 сплав, 0,7 пішки

Чистий ходовий час: 6 год. 35 хв.

Метеоумови: Зранку – туман, хмарність 75 %, з 11 год. - ясно, незначна хмарність, ближче до полудня – легкий пн.-зх. вітер, +27°С, надвечір – вітер стихає.

Природні та штучні перешкоди, небезпечні ділянки: Характер природних перешкод та їх складність не становить загрози при нормальному рівні води. Небезпечні ділянки – мілини та каміння на перекатах при меженному рівні води, окремі металеві труби - залишки причалу біля стоянки «Петрів луг». Острови проходимо по правій широкій протоці.

Назва треку 3 ДЕНЬ - 16.08.2013 Одометр, км 34,09
Початок сплаву 16.08.2013 8:56:35 Висота рівня води на старті дня, м  
Закінчення сплаву 16.08.2013 17:54:48 Висота рівня води на фініші дня, м  
Час сплаву 6:34:34 Падіння висоти ріки за день, м  
Час зупинок і піших переходів 2:23:39 Середня швидкість сплаву, км/год 5,17

 

Ранок третього дня видався теплим, туманним та безвітряним. Піднімаємось досить рано (фото 46), плануємо сьогодні пройти біля 35 км. Від місця ночівлі стартуємо о 856, напрям руху - 83°, абсолютна висота рівня води – 183 м, ширина ріки – 140 м. Ріка робить поворот направо. Зліва – крутий заліснений берег, справа – високий луг (фото 47). Продовжуємо сплав за азимутом ≈ 190°. О 920 спостерігач помічає на лівому березі білу скелю з гротом і під нею чистий невеличкий струмок. Вирішуємо причалити до лівого берега та провести дослідження травертинового гроту. До печери від місця стоянки проходимо берегом біля 180 м вверх по течії стежинкою, піднімаємось круто вверх і заходимо в середину. Робимо опис та фотографування об’єкту (фото 48-52). Припускаємо, що це давній печерний храм. Повертаємось до човна і в 955 вирушаємо далі.

Через 1,3 км від місця зупинки минаємо справа с. Делева Тлумацького р-ну, заходимо в класичний каньйон з крутими вкритими лісом берегами, напрям ріки тут строго на південь. Пройшовши ще 4 км справа досягаємо початку села Долина, зліва наближається невеликий острів (фото 53). О 1055 минаємо в цьому селі зручну туристичну стоянку зі столами та лавочками під навісом, там є туалет та місце для збору сміття, до магазину від стоянки – 1,1 км. Встановлений інформаційний щит дає змогу ознайомитись з природними та краєзнавчими об’єктами Дністровського каньйону в межах Тлумацького району. Ще через 10 хв. обганяємо пліт (фото 54), на правому березі видно окремі будинки с. Долина. В 1115 підходимо до острова, ліва протока вузька – 25 м, права – шириною 120 м. Проходимо острів (довжина – 300 м) справа. Через 800 м після острова Дністер меандрує наліво. Азимут руху після меандри - 16°, характер берегів змінився: справа – заліснений крутий схил, зліва – висока слабопохила заплава, на якій бачимо окремі хати с. Набережне Тернопільської обл.

В 1200 справа проходимо с. Сокирчин, напрям течії ріки - строго на схід (фото 55). Через 2500 м ріка повертає вправо. Азимут руху після повороту 160°. Пройшовши поворот рухаємось ще 200 м і в 1245 причалюємо до правого берега. Тут купаємось. обідаємо та відпочиваємо. Продовжуємо сплав о 1415, через 400 м підходимо до початку першого Петрівського лугу. Ще через 10 хв. ріка повертає вліво. В 1440 на лівому березі починається с. Возилів. Тут річка повертає лівіше (А=70°), високий правий берег захищає нас від вітру. Нагорі розташоване с. Петрів. Далі Дністер меандрує направо. На лівому березі розташована обладнана туристична стоянка, на якій відпочивала група туристівводників. В 1510 спостерігач побачив на правому березі (Другий Петрів луг) туристську стоянку (фото 56). Звертаємо увагу на металеві труби, які стирчать неподалік з дна, при вищому рівні води вони можуть становити небезпеку для плавзасобів. На стоянці також готувались до сплаву туристи.

Після меандри напрям річки змінюється на західний, на правому березі спостерігаємо виходи корінних порід, прямовисні скельні ділянки досягають до 6 м у висоту. Каньйон в цій частині дуже мальовничий. Течія сповільнюється, налягаємо на весла. Фотографуємо типових представників орнітофауни каньйону – диких качок, чайок, сіру чаплю (фото 58), вдалося спіймати в об’єктив чорного лелеку – досить рідкісного птаха (фото 57). Перед плавним лівим поворотом Дністра спостерігач вказав на білу скелю, що виділяється на фоні залісненого крутого правого берега (фото 59). Це мальовничий травертиновий водоспад «Дівочі сльози», що розташований навпроти с. Монастирок. В 1620 ми причалюємо до правого берега та йдемо до водоспаду, де зустрічаємо невеличку групу туристів, які дісталися сюди на байдарках. Водоспад (фото 60-65) детально описаний у розділі 9 «Опис краєзнавчої роботи на маршруті». Ознайомившись з водопадом продовжуємо сплав і через 950 метрів причалюємо ще раз до правого берега. Орієнтиром служить хрест на узліссі, що на лівому березі. Пройшовши біля 150 м стежиною вверх, знаходимо печеру монаха-самітника, вивчаємо околиці, ознайомлюємось з умовами проживання відлюдника в печері (фото 66-67). В 1715 продовжуємо сплав, ріка плавно меандрує вліво і через 10 хв. підходимо до Ісакового лугу – чудового місця для стоянки на правому березі. Через 700 м минаємо справа Підвербецький луг, де рибалки пропонували нам рибу. В 1750 підходимо справа до Незвиського лугу (фото 68), десь за 1 км попереду бачимо металевий міст через Дністер, що сполучує с. Незвисько та с. Луку. Через декілька хвилин причалюємо до правого берега і зупиняємось на ночівлю. Дрова на місці стоянки в достатній кількості, вода в джерелі за 250 м вверх по течії вздовж берега.

 

 

Картосхема маршруту ІІІ – го дня подорожі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)