АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Читайте также:
  1. Вимоги до занять з укр. мови
  2. ВИХІДНІ ДАНІ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ПРАКТИКУМ ЗІ СКЛАДАННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ»
  3. До практичних занять
  4. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ (СЕМІНАРСЬКИХ) ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  5. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  6. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  7. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  8. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  9. Заявки перестали появляться, я не знала чем заняться, и решила рискнуть.
  10. ЗМІСТ ТА ОСНОВНІ ПИТАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  11. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

 

Для опанування навчальним матеріалом з дисципліни «Зовнішня політика України» важливим є правильна підготовка до семінарських занять, на яких студенти мають систематизувати й поглибити знання з основних питань курсу, сформувати вміння самостійно мислити, аналізувати події, робити висновки, проводити дискусії. Корисність семінару як для кожного його учасника, так і для групи в цілому залежить від ретельності самостійної підготовчої роботи студентів.

По-перше, слід ознайомитися з темою та питаннями плану, рекомендованою літературою. Особливою обставиною дисципліни «Зовнішня політика України» є те, що основним джерелом інформації виступає періодична преса, оскільки основна частина курсу присвячена актуальним проблемам сучасної зовнішньої політики. Інформаційний потік рухливий і постійно оновлюється, що потребує оперативного розгляду ключових подій у газетах та журналах. Серед суспільно-політичних журналів, які регулярно присвячують свої сторінки проблемам зовнішньої політики, слід назвати видання Міністерства зовнішніх справ – «Зовнішні справи» (раніше «Політика і час»), «Національна безпека і оборона», «Віче», «Нова політика», «Політичний менеджмент», а також «Мировая экономика и международные отношения», «Полис», інформацію про розвиток подій в інших країнах можна отримати в таких виданнях, як «Латинская Америка», «Азия и Африка» та інші, серед газет –«Урядовий кур’єр» (газета Кабінету міністрів України), «Голос України» (газета Верховної Ради України). Також для прийняття участі в дискусіях та підготовці докладів можна використовувати матеріали Інтернет-сайтів (офіційні сторінки МЗС України, Держкомстату та інших урядових та неурядових організацій) або інформацію з аналітичних телевізійних програм та соціологічних опитувань. Найбільш виважену інформацію студент може отримати з навчальних підручників та посібників, або монографій та збірників наукових праць. Для полегшення розуміння матеріалу, який насичений термінами та поняттями, слід використовувати довідково-інформаційну літературу (енциклопедії, словники).

При роботі з джерелами, слід вибрати згідно змісту практичних занять ті місця, які безпосередньо стосуються питань семінару, при цьому слід враховувати конспект лекції. Розвивайте вміння розуміти зміст прочитаного при швидкому ознайомленні з текстом, метою якого є з'ясування, що потрібно для відповіді на семінарському занятті, для ведення дискусії та відповіді на питання для самоконтролю.

По-друге, з'ясуйте зміст ключових понять теми. Для пошуку основних понять треба працювати за довідниками, словниками, підручниками, конспектом лекцій. Випишіть ключові поняття у зошит для практичних занять, а також складіть письмовий план скороченої відповіді (тези, доповнені аргументами та прикладами, порівняннями поглядів різних авторів, сформульованими висновками). Додатковою є робота з нормативно-правовими документами, з даними статистики та заповненнями таблиць зовнішньоторговельного обігу товарів та послуг.

По-третє, важливою є підготовка до виступу та ведення дискусії. Виступ на семінарському занятті має зацікавити слухачів, для чого треба чітко сформулювати мету свого виступу; триматися впевнено та дивитися на слухачів. Якщо у виступі є кілька частин або наводиться кілька доказів, скористайтеся їх нумерацією: «по-перше...», «по-друге...», «по-третє...». Ваш виступ не має бути монотонним, бо це втомлює та присипляє увагу слухачів. Про головне говоріть повільніше й голосніше, а менш важливе можна вимовляти тихіше. Завершуйте відповідь коротким висновком (1-3 речення) фразами «Можна зробити висновок…», «Підсумовуючи вище сказане…», «Таким чином...» тощо. Але робота на семінарському заняття включає не тільки відповідь на одне питання, тому треба також вміти відповідати на поставлені додаткові питання та задавати питання іншим студентам. При відповіді на поставлене питання, уважно вислухайте та переконайтеся, що Ви зрозуміли його. Ваше питання до іншого студента має бути змістовним, чітким, зрозумілим. Запитати Ви можете, якщо проблема була висвітлена неповно, були помилки та суперечності, або був наданий однобічний підхід доповідача до викладу матеріалу без урахування іншої точки зору тощо. Формулювання питання може бути таким: «Чи правильно я зрозумів, що...?», «Поясніть, що Ви мали на увазі, коли говорили…? (для підтвердження інформації, уточнення, пояснення та інше); «Які Ви бачите причини, що призвели до...?», «Якими є наслідки...?» (для аналізу причинно-наслідкових зв'язків подій і процесів); «У чому полягають спільні риси та відмінності..?», «Як можна порівняти ці події (поняття, статистичні дані)..?» (для порівняння, зіставлення актуальних подій та явищ); «Якою є Ваша оцінка...?», «Чи корисно Вам було дізнатися…?» (для з’ясування особистої позиції). Коли Ви задаєте питання, слід підводитися і дивитися на того, кому воно адресоване.

Для ведення дискусії та щоб дискусія була цікавою та результативною, слід підготуватися завчасно. Чітко визначте предмет обговорення і не відходьте від нього; займіть певну позицію, виявляйте принциповість, але не впертість. Для того, щоб зрозуміти опонента, спробуйте проаналізувати проблему та способи її вирішення з його точки зору. Слід уникати монологу в дискусії, правильно розставити аргументи (сильні - на початку, найсильніші – наприкінці), бути терплячим та уважним слухачем, використовуючи репліки: «Це цікава думка», «Може подумаємо разом» тощо. Наприкінці дискусії обов’язково підбийте її підсумки.

Студенти до семінарських занять готують реферати згідно переліку тем, який наданий у кожному семінарі. Виконання рефератів і додаткових завдань сприяє більш повному опануванню та закріпленню знань з курсу. Реферат виконується у письмовій формі або за допомогою комп’ютера. Його обсяг має складати 10-12 сторінок формату А-4. Матеріал теми слід викладати в логічній послідовності, аргументовано, грамотною літературною мовою. Всі сторінки реферату (починаючи з другої) повинні мати поля і бути пронумеровані. На другій сторінці (після титульного листа) записується його план (вступ, перелік питань, висновки, література). З третьої сторінки починається викладення змісту роботи у відповідності з планом. У вступі повинна бути обґрунтована актуальність обраного реферату, сформульовані мета і завдання. В основній частині викладається зміст реферату. У висновках, виходячи із змісту викладеного матеріалу, формулюються висновки, які були отримані під час вивчення навчального матеріалу і виконання роботи. На наведені у роботі цитати і факти слід робити посилання на джерело інформації. Перелік літературних джерел (вказується прізвище та ініціали автора, назва джерела, місто, видавництво та рік видання, номер тому, випуску) розташовується за алфавітом або в порядку їх використання після тексту з підзаголовком Література і виконується мовою оригіналу. Посилання на літературу в тексті подаються за таким зразком: [5, 87], де 5 – номер джерела за списком літератури, 87 – сторінка.

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Сутність зовнішньої політики та національно-державних інтересів України.

1. Поняття «зовнішня політика» та «національно-державні інтереси» країни.

2. Зовнішня політика держави: цілі, функції, засоби та форми.

3. Основні завдання та напрями зовнішньої політики: нормотворчий процес.

 

Ключові поняття: зовнішня політика, міжнародна політика, національно-державні інтереси, державний суверенітет, дипломатія, засади зовнішньої політики

 

Питання для дискусії

1. Чи можуть бути суперечності між зовнішньою політикою держави та діями недержавних суб’єктів (наприклад бірж, банків, корпорацій) у сфері економічної політики?

2. Яким є співвідношення специфіки зовнішньої політики з внутрішньою?

Питання для самоконтролю

1. Як розрізняються поняття «зовнішня» та «міжнародна» політика?

2. Назвіть нормативно-правові документи, на які спираються при реалізації національно-державних інтересів.

3. Виділіть пріоритети національних інтересів України.

4. Як можна узагальнити різноманітні аспекти національного інтересу?

5. Що є найголовнішим завданням зовнішньої політики?

6. Чому формування зовнішньополітичного курсу держави є складним та суперечливим процесом?

7. Що повинна враховувати держава у своєму зовнішньополітичному курсі?

8. На які органи покладені організація і контроль за здійсненням зовнішньої політики?

9. Якими є цілі зовнішньої політики і чим вони зумовлені?

10. Назвіть основні функції та форми зовнішньої політики.

11. Що є найголовнішим засобом здійснення зовнішньої політики?

12. Як поділяються засоби здійснення зовнішньої політики залежно від сфер суспільного життя?

13. Як проходило становлення нормативно-правової бази щодо зовнішньої політики країни?

14. На яких принципах ґрунтується зовнішня політика України?

15. Виділіть основні засади зовнішньої політики нашої держави.

16. Якою має бути координація дій владних структур у зовнішньополітичній сфері?

17. Які першочергові питання потребують свого вирішення для налагодження ефективної зовнішньої політики?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)