АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхування будівель і домашнього майна громадян

Читайте также:
  1. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  2. II. Перевірка домашнього завдання.
  3. Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження.
  4. Будівельні вироби
  5. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  6. Виникнення та розвиток страхування
  7. Г. Страхування електронних пристроїв.
  8. Глава 25. Медичне забезпечення, одноразова грошова допомога та страхування
  9. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  10. Дайте характеристику платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
  11. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  12. Динаміка договірних правовідносин страхування як способу забезпечення зобов’язань

1) До об’єктів, що підлягають стр-му захисту, належать різні споруди: житлові, садові й дачні будинки, господарські та зовнішні будівлі, зведені на постійному місці та обладнання до них (грати на вікнах, газопровід, лічильники тощо). Обмеження в прийомі на стр-ня. Винятком з переліку об’єктів є будівлі, що підлягають знесенню, дуже старі, аварійні, а також ті, що містяться в зоні, якій загрожують обвали, зсуви, повені або інші стихійні лиха, якщо про це оголошено у встановленому порядку. Обсяг стр-вої відповідальності. Відповідаль-ність стр-ка зі стр-ня будівель полягає у відшкодуванні збитків, що виникли внаслідок стихійного лиха; нещасного випадку; неправомірних дій третіх осіб. Визначення стр-вої суми. Для визн-ня вартості будівлі користуються послугами експертів або відповідними оцінними документами бюро технічної інвентаризації органів комунального гос-ва. В оцінних документах стр-ка зазначається первісна та дійсна вартість будівель. Договір стр-ня укладається на підставі усної або письмової заяви стр-ника терміном на 1 рік або на кілька місяців. Страхові тарифи. Страхові платежі визначають за розміром страхової суми, терміном стр-ня та ступенем ризику з одночасним використанням граничних розмірів тарифних ставок: на будівлі в сільській місцевості – 0,2-0,45% страхової суми; на будівлі в міській місцевості – 0,18-0,4%. Якщо стр-вий платіж становить значну суму, стр-ник може її сплатити в 2-3 строки готівкою або безготівково. Договір набирає чинності з наступного дня, якщо він сплачується готівкою, або з дня надходження його на рахунок стр-ка у разі безготівкового розрахунку.

Виплата стр-го відшкодування. Розмір збитку та страхового відшкодування визначається на підставі страхового акта. В складанні акту беруть участь стр-ник або повнолітній член його родини, стр-вик, двоє свідків та винна особа (якщо така є). При оцінювані ступеня знищення або пошкодження розрізняють тотальний та частковий збиток.

Сума страхового відшкодування визначається: Відшкодування = Сума збитку ´ Страхова сума за договором / страхова оцінка.

Не відшкодовується. Стр-ня будівель не передбачає відшкодування збитків, що виникли через гниття, знос, ураження домовим грибком; конструктивні недоліки будівель, які були відомі стр-ві до настання стр-го випадку; навмисні дії стр-ка; ведення військових дій, виникнення громадських заворушень, конфіскація майна, екологічні катастрофи.

 

2) Стр-никами домашнього майна можуть бути фізичні особи – власники домашнього майна.

Об’єкти. Стр-ням охоплюється різне майно, що належить на праві приватної власності страхувальникові і членам його родини, які разом з ним проживають і ведуть спільне господарство. На стр-ня може прийматися все домашнє майно, яке є в господарстві, окремі групи предметів (меблі, одяг тощо).

Обмеження в прийомі на стр-ня. Не стр-ся такі види домашнього майна: різні документи, цінні папери, грошові знаки, рукописи, фотознімки, кімнатні рослини, запасні частини, деталі, приладдя до транспортних засобів та інше майно, стр-ня якого проводиться за іншими правилами; предмети, які використовуються з комерційною чи професійною метою, чи не належать стр-нику або членам його сім’ї на правах особистої власності; майно, що перебуває в аварійних або дуже старих будівлях чи в зоні, якій загрожують повені, зсуви, обвали та інші стихійні лиха, з моменту оголошення у встановленому порядку про таку загрозу. У такій зоні домашнє майно приймається на стр-ня лише в разі, коли стр-ник поновлює договір стр-ня на новий термін до закінчення терміну дії попереднього договору.

Обсяг страхової відп-ті. Страховик відповідає за збитки внаслідок таких подій: стихійне лихо та нещасний випадок.

До обсягу стр-вої відповідальності не включаються збитки, які виникли внаслідок ведення військових дій, введення військового стану, зносу, технічного браку, технічних поломок, перевищення строку експлуатації домашнього майна, навмисних дій стр-ника або члена його родини.

Визначення стр-вої суми. Страхова сума кожного застрахованого предмета домашнього майна має відповідати страховій оцінці. За бажанням стр-ника майно може бути застраховано на повну дійсну вартість або на певну частку від цієї вартості. Тільки колекції картин, унікальні та антикварні речі приймаються на стр-ня в розмірі їх повної вартості згідно з експертною оцінкою відповідних компетентних органів. Якщо на стр-ня приймаються окремі групи майна або окремі предмети, то страхову суму встановлюють, виходячи з вартості кожної групи майна або предмета окремо.

Початок і кінець строку дії договору. Договір стр-ня укладається на підставі усної або письмової заяви стр-ника. Строк стр-ня становить 1 рік, але можуть бути установлені інші строки стр-ня згідно з конкретними запитами стр-ника.

Дія договору стр-ня у просторі обмежена місцем стр-ня. Охоплене стр-вим захистом домашнє майно підлягає страхуванню лише за зазначеною в договорі страхування адресою, якщо майно переміщується за іншою адресою, то дія договору стр-ня припиняється. Проте в певних випадках, обумовлених в договорі, можливе вільне переміщення майна з місця стр-ня.

Розмір тарифної ставки встановлюється у відсотках від страхової суми за рік і залежить від обсягу відповідальності страховика, виду домашнього майна, типу будівлі, в якій міститься майно, умов додержання безпеки житла та інших факторів. Виплата страхового відшкодування. При настанні стр-вої події стр-ник повинен:

ü вжити заходів щодо запобігання та зменшення збитків, завданих внаслідок настання стр-го випадку;

ü у разі викрадення майна, знищення або пошкодження його внаслідок навмисних неправомірних дій третьої особи – заявити у органи міліції, у разі пожежі – в органи пожежного нагляду та інше;

ü негайно (протягом 3-х днів) повідомити стр-ві про будь-який стр-вий випадок;

ü подати перелік знищеного, пошкодженого або викраденого домашнього майна стр-ві;

ü зберегти пошкоджені предмети майна або наявні залишки від них та показати їх представникові стр-ка при складанні стр-го акта.

Розмір збитку визначається:

Ø Окремо за кожним предметом домашнього майна.

Ø Окремо за кожним ризиком знищення або пошкодження домашнього майна, оскільки втрати в обох випадках будуть різні.

Страхування домашнього майна здійснюється за принципом першого ризику. Це означає, що страхове відшкодування виплачується за знищене (викрадене або пошкоджене) майно.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)