АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V група катіонів

Читайте также:
  1. IV група катіонів
  2. VI група катіонів
  3. Вхідна група № 3, 4
  4. Гемобластози - це група захворювань пухлинного характеру, котрі розвиваються із кровотворних клітин.
  5. Група 08
  6. Група 21 Б
  7. Група Льовочкіна - Фірташа
  8. Група порядків Гастероміцети.
  9. Група ударних
  10. І група
  11. І група аніонів

1. Реакції катіонів Fe2+

1.1. Луги осаджують катіони Fe2+ у вигляді гідроксиду заліза (ІІ). При стоянні на повітрі осад швидко змінює свій колір. Як саме і чому? Гідроксид заліза (ІІ) розчиняється у кислотах, проте не розчиняється у лугах. Складіть рівняння реакцій.

1.2. Розчин аміаку утворює з солями заліза (ІІ) осад. Присутність солей амонію у розчині заважає утворенню осаду. Складіть іонне рівняння реакції.

1.3. Азотна кислота у присутності сірчаної кислоти окиснює іони Fe2+ у Fe3+ при нагріванні. Пероксид водню у лужному середовищі спричиняє утворення осаду Fe(OH)3. Зафіксуйте кольори розчинів і осаду та напишіть рівняння реакцій.

1.4. Характерною реакцією на катіони Fe2+ (її проведенню не заважають інші катіони V групи) є реакція з гексаціанофератом (ІІІ) калію (червона кров'яна сіль). При рН~3 утворюється осад турбулевої сині:

 

2K3[Fe(CN)6] + 3FeCl2 = Fe3[Fe(CN)6]2¯ + 6KCl.

 

Запишіть цю реакцію в іонному вигляді.

2. Реакції катіонів Fe3+

2.1. Усі луги утворюють з катіонами Fe3+ осад, який не розчиняється у присутності солей амонію. Поясніть чому добуток розчинності гідроксиду заліза (ІІІ) дорівнює 3,2·10-38? Складіть рівняння реакцій утворення і розчинення гідроксиду заліза (ІІІ).

2.2. Гексаціаноферат (ІІ) калію (жовта кров'яна сіль) у слабкокислому середовищі утворює з катіонами Fe3+ осад складу Fe4[Fe(CN)6]3 (берлінська лазур). Відзначте колір осаду і складіть молекулярне та іонне рівняння цієї характерної реакції.

2.3. Роданід калію (натрію, амонію) утворює розчинний нейтральний комплекс Fe(SCN)3. Відзначте характерний колір сполуки і складіть молекулярне та іонне рівняння реакції.

Ця реакція дуже чутлива, інші катіони не заважають її перебігу. Вона є характерною на катіони Fe3+, відкриттю яких заважають аніони фосфорної, фтороводневої та деяких інших кислот, що утворюють з іонами Fe3+ стійкі комплекси.

 

3. Реакції катіонів Mn2+

3.1. Гідроксиди лужних металів і амонію осаджують Mn(OH)2, розчинний у кислотах, але не розчинний у надлишку лугу. Осадження катіону мангану аміаком у присутності солей амонію не відбувається. Поясніть чому. Осад на повітрі змінює своє забарвлення. Поясніть це явище за допомогою рівняння реакції.

3.2. Характерною реакцією на катіони Mn2+ є його окиснення до аніона MnО4-, забарвленого у малиновий колір. У якості окисників можна використовувати бісмутат натрію і діоксид свинцю у середовищі азотної кислоти, персульфат амонію та інші окисники.

Окиснення бісмутатом натрію зручне тим, що перебігає без нагрівання. Для здійснення реакції до 2–3 краплин розчину солі мангану (ІІ) додайте ~ 5 cм3 концентрованої азотної кислоти і декілька кристаликів бісмутату натрію.

Іони Cl- та інші відновники повинні бути відсутніми. Реакція відбувається за схемою:

 

2Mn(NO3)2+5NaBiO3 +16HNO3 = =2HMnO4+5Bi(NO3)3+5NaNO3+H2O.

 

Окиснення іонів Mn2+ діоксидом свинцю відбувається також у присутності азотної кислоти, але при нагріванні.

Зафіксуйте колір розчину і складіть рівняння реакції.

 

4. Реакції катіонів Bi3+

4.1. Їдкі луги утворюють з катіонами Bi3+ осад, який не розчиняється в надлишку лугу, але розчинний в кислотах. Складіть рівняння реакцій і запишіть спостереження.

4.2. Гідроліз - одна з характерних реакцій на іони Bi3+. При сильному розведенні розчину водою утворюється осад оксохлориду бісмуту (ІІІ):

 

BiCl3 + H2O = BiOCl¯ + 2HCl.

 

Який колір має осад? Складіть іонне рівняння реакції.

4.3. Іншою характерною реакцією на іони Bi3+є його відновлення до металевого стану. Відновником у цій реакції є солі олова (ІІ). Для виконання реакції візьміть 3 краплини розчину хлориду олова (ІІ), додайте надлишок їдкого натру так, щоб осад Sn(ОН)2, який випав спочатку, розчинився. До одержаного лужного розчину прилийте 2 краплини розчину солі бісмуту (ІІІ). Що спостерігається? Складіть рівняння реакції, що відбулася. Зважте на те, що в останній реакції окрім металічного бісмуту утворюється станат натрію.

5. Реакції катіонів Mg2+

5.1. Їдкі луги утворюють з катіонами Mg2+осад, розчинний у кислотах і солях амонію. Який вигляд має цей осад? Складіть рівняння реакцій.

5.2. Катіони Mg2+ визначають за допомогою гідрофосфату натрію, який у присутності NH4Cl i NH4OH утворює осад подвійної солі:

Mg2+ +НРО42- + NH4OH = MgNH4PO4¯ + H2O.

 

Чим цей осад відрізняється від гідроксиду магнію? Складіть молекулярне рівняння реакції. Для виконання реакції до 2–3 краплин солі магнію додавайте аміак до помутніння розчину та 2–3 краплини розчину хлориду амонію, а потім 3–4 краплини розчину гідрофосфату натрію.

 

6. Реакції катіонів Sb3+

6.1. Їдкі луги утворюють з катіонами Sb3+ гідроксид, який існує лише у контакті з розчином. При стоянні він перетворюється на Sb2O3. Гідроксид стибію (ІІІ) розчиняється як у кислотах, так і у лугах. Складіть рівняння реакцій.

6.2. Гідроліз солей стибію (ІІІ) відбувається за тією ж схемою, що і солей вісмуту (ІІІ), але дещо інтенсивніше. Складіть молекулярне та іонне рівняння реакцій, зафіксуйте колір осаду.

6.3. Сірководень утворює з іонами Sb3+ у кислому середовищі осад сульфіду, який розчиняється у концентрованих соляній i азотній кислотах, у сульфідах і полісульфідах. Перебіг реакцій взаємодії з останніми сполуками відбувається за схемами:

 

Sb2S3 + Na2S = 2NaSbS2 ,

Sb2S3 + Na2S2 = 2Na3SbS3 + 3S.

 

Складіть рівняння інших можливих перетворень, запишіть спостереження.

6.4. Металеві алюміній, цинк, олово та інші здатні відновлювати у кислому розчині іони Sb3+ до вільного стану. Наприклад:

 

2SbCl3 + 3Sn = 2Sb + 3SnCl2 .

 

Виконайте подібну реакцію із цинком. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

 

7. Реакції іонів Sb(V)

У водних розчинах стибій (V) зазвичай входить до складу комплексних аніонів, наприклад [SbCl6]-, [Sb(ОН)6]- та інших.

7.1. Гідроксиди лужних металів утворюють осад полімерної метастибіатної (b-стибіатної) кислоти:

 

[SbCl6]- + 5OH- = HSbO3¯ + 6Cl- + 2H2O.

 

Який колір має осад? Складіть молекулярне рівняння реакції.

7.2. Гідроліз солей стибію (V) відбувається настільки сильно, що 0,25 М розчин його солі має pH менший за 1:

 

[SbCl6]- + 2H2O = SbO2Cl¯ + 5Cl- + 4H+.

 

Зробіть висновок відносно того, в якому розчині слід зберігати солі стибію?

7.3. Сірководень осаджує з кислих розчинів оранжево-червоний осад Sb2S5, який розчиняється у концентрованих соляній і азотній кислотах, їдких лугах, сульфідах і полісульфідах за аналогією з реакціями, наведеними у п.6.3. Складіть рівняння відповідних реакцій.

8. Хід аналізу суміші катіонів V аналітичної групи

У ході систематичного аналізу катіонів V групи враховуються деякі особливості їх сполук: схильність іонів бісмуту і стибію до гідролізу, низька розчинність діоксиду мангану у розведеній азотній кислоті, розчинність гідроксиду магнію у присутності хлориду амонію.

8.1. Відкриття катіонів Fe2+ і Fe3+ виконайте в окремих порціях розчину суміші за допомогою K3[Fe(CN)6] та K4[Fe(CN)6] і KSCN відповідно.

8.2. Для відкриття катіонів Bi3+ частину розчину, виданого на аналіз, розведіть у 5 разів дистильованою водою. Осад основних солей, що утворилися, відфільтруйте, після чого промийте його на фільтрі дистильованою водою і розчиніть у концентрованій соляній кислоті. Катіони Bi3+ відкрийте за реакцією з хлоридом олова (ІІ).

8.3. Для відкриття катіонів Mg2+ до фільтрату, що утворився після відокремлення іонів Bi3+, додайте розчин гідроксиду натрію до випадіння осаду, а потім додайте 3–5 см3 6%-го розчину пероксиду водню, нагрійте і осад відфільтруйте. Одержаний осад, що є сумішшю діоксиду мангану, гідроксиду магнію та гідроксиду заліза (ІІІ), обробіть на фільтрі розчином хлориду амонію для розчинення гідроксиду магнію. Розчин, що пройшов через фільтр, зберіть в окрему пробірку і перевірте на наявність у ньому іонів Mg2+ дією гідрофосфату натрію.

8.4. Осад на фільтрі, що можливо містить діоксид мангану і гідроксид заліза (ІІІ), обробіть розведеною азотною кислотою, при цьому розчиниться лише гідроксид заліза (ІІІ). Діоксид мангану розчиніть у сірчаній кислоті, у фільтраті визначте іони Mn2+ дією бісмутату натрію.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)