АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Козацький патріотизм – стимул до державотворчого і незалежного життя

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. Амфетамины и другие стимуляторы
  3. Анализ практики мотивации и стимулирования труда персонала Ишимбайского РУС
  4. Архитектурная фантазия как стимулятор творческого воображения, инструмент прогнозирования проектной идеи
  5. Базові компоненти соціального життя
  6. Витаминные препараты. Стимуляторы процессов регенерации тканей. Ферменты
  7. Влада як явище суспільного життя
  8. Вопрос 32. Сущность нравственности личности. Внешние условия и внутренние стимулы нравственного поведения.
  9. Г. эндокардиального электрода и проведение временной кардиостимуляции
  10. Діаграма термінів життя зернівок після обробки відповідними речовинами та проростання
  11. ЖиТТЯ Є ТІЛЬКИ ТАМ, ДЕ Є ВОДА..
  12. Життя — це вода

Виховання патріотизму розпочиналося в родині і здійснювалося не тільки на словах, а й на справах та вчинках батьків, котрі сприймалися дітьми як святі. Проте найбільше в сім'ї формувалася патріотична спрямованість особистості завдяки засобам народного козацького фольклору (пісні, билини, розповіді). Вони виховували в дітей почуття любові до козаків, болю за страждання, котрі завдавали Україні її вороги, вселяли віру та надію на краще життя.
Найвищими якостями вважалися патріотизм, готовність віддати життя за волю і свободу країни, чесність, самодисципліна, взаємодопомога. Існувало побратимство: хлопчики, що браталися, клялись один одному у вірності та дружбі, християнській любові до кінця життя. У духовному житті молоді козацькою педагогікою відводилась особлива роль лицарській честі і лицарській звитязі. Кожен молодий козак прагнув розвинути в собі ці шляхетні якості. Великий виховний вплив на дітей мали різноманітні види духовного мистецтва (декоративно-ужиткове, музичне, танцювальне, вишивання тощо) та фольклорне виховання (пісні, думи, легенди, перекази, балади, прислів'я, приказки тощо). Вони були пройняті вільнолюбним козацьким духом, пізнавально-виховним потенціалом національної символіки.

Ризикуючи власним життям, козаки часто визволяли своїх рідних, побратимів, друзів із турецько-татарської неволі, ішли один за одного на муки, тортури. В іноземців викликали подив незламна дружба козаків, нехтування ними небезпекою, готовність здобути волю іншим людям за рахунок власного життя.

Волелюбні, сильні духом козаки, готові віддати своє життя за Батьківщину, були прикладом для наслідування й викликали замилування. Збираючись на війну, вони не влаштовували театралізованих вистав, не співали воєнних гімнів і не наймали сопілкарів, як в інших військах, а довго молились Богу, в ім'я Якого і за славу Якого боролися, звертаючись до Нього через свою старанну Заступницю Богородицю, під покровом якої знаходиться Запорізька земля, розраховуючи на її участь та одержуючи від неї допомогу. Ідея національного служіння Батьківщині - ідея самобутня, якої не було в давніх імперіях.

Висновки до пункту 3: Піднявши патріотизм, поставивши його на рівень чесноти, що веде до святості через акт жертовної любові, козаки, з'єднуючи військову доблесть із мучеництвом за віру, здійснювали заповідь Христа про любов до ближнього.

Палкий український патріотизм козаків був могутнім стимулом до державотворчого, вільного і незалежного життя.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)