АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Р Е Ф Е Р А Т


Пояснювальна записка містить: 43 с., 6 рис., 15 табл., 7 джерел., додатки.
Об'єкт проектування – розробка технології виготовлення виливка «Шатун».
В пояснювальній записці приведена характеристика деталі, умови її служби; обґрунтований вибір матеріалу виливка, описані його властивості. В залежності від серійності виробництва і технологічності, обраний спосіб виготовлення виливка «Шатун», в сирі піщані форми за допомогою автоматичної формувальної лінії.
Визначене положення в формі дозволяє отримувати виливки високої якості. Вибрана технологія передбачає використання горизонтального стрижня. Конструкція і розміри знакових частин дозволяють стрижню займати в формі визначене положення. Отримання виливка без усадкових дефектів забезпечується використанням надливу прямої дії та внутрішніх холодильників.

В пояснювальній записці на основі попередніх розрахунків визначені габарити опок – 800х700х200/200 у відповідності з ГОСТ 14079-80. В записці наведені розрахунки, надані ескізи всіх елементів.
Технологічний вихід придатного литва знаходиться в межах рекомендованих літературою і складає 83,3%.
У відповідному розділі наведені характеристики формувальної і стрижневої сумішей. В роботі описані способи виготовлення форм і стрижнів. Наведені технічні характеристики оснащення, що використовується.

 

ЛИВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО, ДЕТАЛЬ, ВИЛИВОК, ФОРМУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ, ЛИВАРНА ФОРМА, ЛИВНИКОВА СИСТЕМА, ФОРМУВАННЯ, ОПОКА, ПІДМОДЕЛЬНА ПЛИТА, ЕЛЕКТРОДУГОВА ПІЧ, СТАЛЬ

 

 

З М І С Т с.

 

ВСТУП…………………………………………………………………………………….6 1. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИЛИВКА. РОЗРОБКА ЕЛЕМЕНТІВ ЛИВАРНОЇ ФОРМИ І ТЕХНОЛОГІЇ ЇЇ ВИГОТОВЛЕННЯ
1.1 Характеристика деталі і умов її служби…………….………………………………8
1.2 Обґрунтовування вибору матеріалу виливка та

опис його механічних і ливарних властивостей……………………………………...8
1.3. Вибір способу виготовлення виливка……………....……………………………..10

1.4 Визначення положення виливка у формі…………………………………………..11
1.5 Визначення поверхні роз'єму форми……………………………………….………11
1.6 Визначення числа стрижнів і їх меж……………………………………………… 11

1.7 Припуски на механічну обробку……………………………………………...……14
1.8 Конструювання і розрахунок надливів і холодильників……………..………….. 14

1.9 Визначення габаритів опок………………………………………………….…..…..16
1.
10 Обґрунтовування вибору типу ливникової системи.

Конструювання і розрахуноїї………………………........……………..…………..18 2. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ ТА ЛИВАРНОГО ОСНАЩЕННЯ …………..............20

2.1 Обґрунтовування вибору і опис модельно - опочногооснащення……………...…20

2.2 Обґрунтування вибору і характеристики формувальних

і стрижневих сумішей………………………………………………………………...22
2.3 Виготовлення форм і стрижнів………………………...…………………….……...25

3. РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ПЛАВКИ ЛИВАРНОГО СПЛАВУ ТА ЗАЛИВКИ ФОРМ.............................................................................................................30 3.1 Вибір плавильної печі і процесу плавки………………………………….…….......30
3.2 Збірка і заливка форм …………………………………………………..…...….........31
3.3 Вибивка, обрубка, очищення та фарбування виливків……...……………..….…...32

3.4 Термічна обробка виливків..……...………………………………………..….….....34
4. КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ВИЛИВКІВ …………...……………………………….…..... 36

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..…………...38
ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ…………………………………………………………..…….39
ДОДАТКИ…...………………………………………………………………………….40

 

 

ВСТУП


Лиття є одним з найстаріших способів, яким ще в старовині користувалися для виробництва металевих виробів – спочатку з міді і бронзи, а потім з чавуну, а пізніше із сталі і інших сплавів.

Основними процесами ливарного виробництва є плавка металу, виготовлення форм, заливка металу і охолоджування, вибивка, очищення, обрубування литва, термічна обробка і контроль якості виливків.

Розрізняють литво з чорних металів і сплавів (сталі, сірого і ковкого чавуну), а також литво з кольорових металів і сплавів (мідних, алюмінієвих, магнієвих).

Основний спосіб виготовлення виливків – лиття в піщані форми, в яких одержують близько 80% загальної кількості виливків. Але на сучасних підприємствах все більш застосовують спеціальні способи лиття: в металеві форми (кокілі), під тиском, по витопним моделям, відцентроване, в оболонкові форми, що дозволяють отримати виливки підвищеної точності, з малою шорсткістю поверхні і мінімальним об'ємом обробки різанням.

В порівнянні з іншими способами виготовлення заготовок деталей машин (плющення, кування, зварка) ливарне виробництво дозволяє одержувати заготовки складної конфігурації з мінімальними припусками на обробку різанням, задовільними механічними властивостями. Технологічний процес виготовлення виливків механізований і автоматизований, що знижує вартість литих заготовок.

Подальше вдосконалення технології, механізація і автоматизація виготовлення виливків, підвищення їх якості і ефективності виробництва здійснюються на базі

наукових досліджень. Досягнення сучасної науки у багатьох випадках дозволяють,

корінним чином, змінити технологічний процес, різко збільшити продуктивність праці, створити нові високопродуктивні ливарні машини і автомати, і кінець кінцем поліпшити якість продукції і підвищити ефективність виробництва.

Основна тенденція розвитку ливарного виробництва полягає в зростанні якості виливків, підвищенні точності їх розмірів, зниження металоємності, трудомісткості, економії топливно- енергетичних ресурсів, застосування маловідходних і безвідходних технологій.

Введення прогресивних технологічних процесів, засобів автоматизації, комплексній механізації забезпечить високі темпи зростання виробництва виливків Будівництво нових механізованих ливарних цехів повинне здійснюватися з урахуванням новітніх досягнень науки і техніки, передового досвіду роботи вітчизняного і зарубіжного машинобудування.

При розробці технології дуже важливий обґрунтований вибір найраціональніших прийомів, що забезпечують необхідні експлуатаційні властивості литих деталей та виливків, високі техніко-економічні показники виробництва: отримання якісних виливки при мінімальній їх вартості, високій продуктивності, економії металу в результаті зменшення припусків на механічну обробку і т.д.

При масовому виробництві технологічний процес розробляється на підставі аналізу технологічних умов на деталь і її конструкції, розрахунків і довідкових даних, розробки креслення виливка, креслення моделей, модельних плит і т.д.

 

 

1. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИЛИВКА. РОЗРОБКА ЕЛЕМЕНТІВ ЛИВАРНОЇ ФОРМИ І ТЕХНОЛОГІЇ ЇЇ ВИГОТОВЛЕННЯ
1 Характеристика деталі і умов її служби

 

Деталь «Шатун» застосовується в вагонобудуванні. Деталь працює при середніх статичних і динамічних навантаженнях, в зіткненні з неагресивною атмосферою повітря.

Робочий діапазон температур – від -400С до + 500С.

По своїй конструкції деталь середньої складності і технологічна при виготовленні литтям.

Габаритні розміри деталі: 196х266х118 мм, маса деталі складає – 13 кг, середня товщина стінок – 15 мм
Ескіз деталі наведений на рисунку 1.1.

2 Обгрунтовування вибору матеріалу виливка і опис
його механічних і ливарних властивостей

 

Деталь «Шатун» працює при середніх статичних і динамічних навантаженнях, незначно піддається механічній обробці. Тому матеріал для деталі повинен мати достатні механічні властивості і без обмежень зварюватися. Для виготовлення деталі застосовують сталь марки 20 Л ГОСТ 977-88, яка задовольняє вищезгаданим вимогам. Ця марка сталі також несхильна до відпускної крихкості.

Сталь марки 20 Л ГОСТ 977-88 має середній ступінь рідкоплинності, лінійна усадка складає 2,0-2,2 %, ливарна 1,8-2,0 %. Температура початку твердіння сталі 1512-1520 0С.

Хімічний склад і механічні властивості сталі марки 20 Л ГОСТ 977-88 наведений в таблицях 2.1 і 2.2 [1].
Таблиця 2.1- Хімічний склад сталі марки 20 Л ГОСТ 977-88

 

  С   Mn   Si P S
не більш
0,15-0,25
0,35-0,90 0,20-0,40 0,040 0,040

Таблиця 2.2 - Механічні властивості сталі марки 20 Л ГОСТ 977-88

Межа текучості, σт МПа Тимчасовий опір, σв МПа Відносне подовження, δ % Відносне звуження, Ψ % Ударна в'язкість KCU, кДж/см2
не менше
         


3 Вибір способу виготовлення виливків

Критеріями вибору способу виготовлення виливка є характер його виробництва, рентабельність та забезпечення необхідної якості литва.

Виготовлення виливка «Шатун» має масовий характер, тому виготовляться він буде в разових сирих піщано-глинистих формах з єдиної формувальної суміші.
Цей спосіб виготовлення ливарних форм забезпечує:

- отримання якісних виливків з найменшою кількістю браку;

- максимальне використовування обладнання при мінімальній трудоємності процесу;
- зниження та економне використання основних і допоміжних формувальних матеріалів, електроенергії, палива.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)