АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості організації бухгалтерського обліку у капіталістичних країнах

Читайте также:
  1. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  2. Авторитетні міжнародні організації
  3. АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ.
  4. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  5. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  6. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  7. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  8. Види ефектів виробництва, пов’язаних з удосконаленням менеджменту організації
  9. Види органів держави. Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату
  10. Види рядів динаміки та їх особливості
  11. ВИДИ ТЕКСТІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РЕДАГУВАННЯ
  12. Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів.

Говорити про “ організацію бухгалтерського обліку ” можна лише в тих країнах, де добре налагоджена система впорядкування, суворої правової регламентації, методологічної розробки основних положень бухгалтерського облiку, стандартизація прийняття рішень по принципових питаннях. Організація бухгалтерського облiку країни повинна ґрунтуватися на наукових принципах, які задовольняють національні потреби економіки країни.

В загальному розумінні під організацією бухгалтерського обліку розуміється цілеспрямована діяльність керівників підприємства по створенню, постійному впорядкуванню та удосконаленню системи бухгалтерського облiку з метою забезпечення інформацією внутрішніх користувачів.

Питання організації бухгалтерського облiку досить складне i потребує багато зусиль та часу, тому ми розглянемо систему організацій на прикладi лише однієї країни — Францiї.

Національний бухгалтерський облiк Франції побудований таким чином, щоб його застосування було доступним як в масштабах всього народного господарства, так i в окремих фiрмах та підприємствах рiзних галузей промисловостi, національної економiки. В цьому зв’язку видiляють два основних види систем бухгалтерського облiку, серед яких перший вид об’єднує мікрооблік (на пiдставі обсягу, застосування якого обмежено рамками окремих фiрм підприємств), а також макрооблiк (застосування методології бухгалтерського облiку на рiвнi нацiональної економіки); другий вид вкалючає облік на пiдставi критерію ступеня регламентації: нормалізований (той, який має високий ступінь регламентації) i програмічний (той, який регламентації не передбачає).

Значний iнтерес становить досвiд Франції з органiзації бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облiк французьких компаний будується на основi вимог торговельного кодексу, кодексу капiтальних вкладень та iнших кодексів. Ці кодекси визначають облiкові регістри, регламент утворення компанiй, визначення капiтальних вкладень, розподiл прибутку тощо.

Зазвичай система внутрішньо фірмового бухгалтерського облiку французьких підприємств організується відповідно до потреб фірми в данiй областi. Органiзацiйнi принципи її побудови виходять із загальних принципів структурної по будови фірми, які визначаються цілями її iснування та стратегією дій, включаючи ряд промiжних задач, якi сприяють досягненню головної мети, тобто отриманню максимуму вигод від активності (прибутку).

Виробничий бухгалтерський облік знаходиться ніби в центрі внутрішньо фірмової системи інформаційного забезпечення, вiн збирає та аналiзує дані майже для всіх секторів і функціональних пiдроздiлiв фірми.

На французьких промислових фірмах iснує поняття iнтегрованого бухгалтерського обліку або його інтегрованої системи. Таким чинон, залiк елементів загальної експлуатації здiйснюється через рахунки витрат та доходiв. План в бухгалтерському облiку дозволяє визначити змiст та характер звязку мiж загальним (фiнансовим) бухгалтерським обліком та виробничим. На його основi керiвники фірми обирають мiж iнтегрованим та автономним виробничим бухгалтерським облiком.

 

 


рахунок витрат рахунок доходів

 

Виходячи з викладеного вище, можна сказати, що вторинне використання елементів загальної експлуатації реалізується виробничим бухгалтерським обліком, головним чином, за допомогою двох типів організаційних систем, тобто:

· аналітичний бухгалтерський облік розглядається як складова частина загального фінансового бухгалтерського обліку;

· аналітичний бухгалтерський облік є автонмним.

Для відображення процесів постачання виробництва та продажу, а також результатiв виробництва та реалізації продукції в експлуатаційному бухгалтерському облiку французьких фірм використовуються наступнi груп синтетичних рахункiв.

1. Рахунки облiку руху товарно - матеріальних цінностей, на яких обліковується наявнiсть надходження та вибуття сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв та iнших виробничих запасiв, а також готової продукції фірми.

2. Калькуляційні рахунки необхідно для визначення виробничої собівартості продукції, що випускається та її комерційної собiвартостi.

3. Рахунки витрат секцій, що використовуються для облiку накладних витрат за однорiдними центрами затрат (секціями) та подальшого розподілу цих доходiв мiж окремими видами продукції.

4. Рахунок результатів експлуатаційного бухгалтерського обліку.

На французьких промислових фірмах при організації бухгалтерського облiку використовують різні системи організації. Таке становище склалося у зв’язку з тим, що проблеми, якi виникають та областi обробки інформацiї, значно відрiзняютъся від промислового виробництва не тiльки за галузями промислового виробництва, але й також за окремими фiрмами однiєї i тієї ж галузi.

Значно відрізняються технічні прийоми та засоби, що

використовуються при організації бухгалтерського облiку, які залежать від реальних можливостей фiрми i, передусім, його фінансового становища.

Пiдходи до визначення систем бухгалтерського обліку відрізняються за складом, при цьому зберігаючи свою сутністю, яка полягає в тому, що ЗПР Франції передбачає розвинуту базову та коротку систему.

Найпоширенішим є визначення наступних трьох систем:

ü подвійна система або Журнал та Головна книга, яку використовують на малих та середніх фірмах. На великих же фірмах та значимих виникає необхідність у використанні більшої кількості книг та проблема пошуку шляхів полегшення реєстрації господарських операцій:

ü система додаткових книг. На практицi існують наступнi додаткові книги: каси, банку, векселiв до одержання, векселів до платежу, купівлі у кредит, продаж в кредит. Крім того, існують Журнал, Головна книга Баланс.

ü централiзована система. Використовуються додатковіжурнали: каси, банку, векселiв до одержання, векселів до платежу, купівлі у кредит, продаж в кредит. Додаткові журнали показують також дивізійними та первинними

журналами. Як і при системі з єдиним журналом, система з дивiзiйними журналами має на метi одночасну реєстрацію господарських операцій на рахунках та в журналах.

Кожна з виробничих фірмою систем бухгалтерського облiку містить різні варіанти і методи його ведення: ручні чи автоматизовані, що призводять до неординарних рішень, але в повній мірі відповідають профілю господарської діяльності та індивідуальним вимогам.

 

 

5. Загальноприйняті принципи та міжнародні стандарти бухгалтерського


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)