АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Еластичні відтискні матеріали

Читайте также:
  1. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. Будівельні матеріали із кераміки
  3. Експозиційні матеріали
  4. Еластичність попиту і пропозиції
  5. Еластичність попиту та пропозиції відносно ціни
  6. Еластичність попиту та пропозиції іноземної валюти
  7. Еластичність попиту. Види еластичності. Фактори еластичності
  8. Еластичність пропозиції та фактори, що її визначають.
  9. Зміни у попиті на ресурс. Еластичність попиту
  10. МАГНІТНІ МАТЕРІАЛИ I ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
  11. Матеріали судової практики

Поява та широке поширення альгінатних відтискних мас відноситься на початок 40-х років ХХ століття. Велика кількість альгінатів на сучасному стоматологічному ринку свідчить про їх велике клінічне значення.

Сировиною для альгінатних відтискних матеріалів служать морські водорості, із яких одержують альгінову кислоту. Основою є натрієва сіль альгінової кислоти, що у воді набухає і утворює колоїдну систему-гель. Для підвищення її еластичності і жорсткості, зменшення клейкості вводиться гіпс і наповнювачі - біла сажа, сульфат барію, карбонат натрію. Гіпс дозволяє перекласти розчинний гель альгината натрію в нерозчинний гель альгината кальцію. Під дією регуляторів (тринатрій фосфат, карбонат натрію) процес гелеутворення протікає плавно. Цього часу достатньо для одержання відтиска і виливки моделі.

Після переходу в еластичний стан маса помітно скорочується в об¢ємі з одночасним виділенням рідини (синерезис), яка складається з речовин, що уповільнюють кристалізацію гіпсу і порушують чистоту поверхні моделі (вода, кислота, колоїдні частки). Для видалення цієї рідини відтиск рекомендується промити в проточній воді, а перед відливанням моделі помістити його на 3-5 хв у 2% розчин алюмокалієвих квасців або сульфату натрію. Через 15-20 хв усадка досягає неприпустимих меж. Для її зменшення відтиск примають у судині з насиченими парами води. Виготовляти модель треба негайно.

Оскільки альгінатні відтискні маси не мають гарної прилипаємості після переходу в стан геля, варто застосовувати відтискні ложки з отворами діаметром 2-3 мм. При відсутності подібної ложки на дно і краї стандартної або індивідуальної ложок без отворів варто наклеїти смужку липкого пластиру. Накладену в ложку масу розподіляють рівним прошарком і одержують відтиск.

При одержанні відтиску необхідно враховувати, що слизова оболонка порожнини рота має більш високу температуру, ніж відтискна маса. Внаслідок цього прошарок пасти, що прилягає до зубів і слизового покрову, набуває еластичної властивості швидше, ніж прошарок, що лежить ближче до металу ложки. Тому, ввівши ложку в рот, варто утримувати її в цьому положенні визначений час. Тиск на ложку або її пересування викликає напругу в прошарку, де почалося затвердіння. Це безсумнівно буде причиною перекручування відтиска. Відтиск виводять із порожнини рота швидкими і різкимирухами, тому що альгінатні маси еластичні при різкому і короткочасному навантаженні Постійне і повільне навантаження викликає залишкову деформацію і, отже, перекручування відбитка.

Альгінатні відтискні маси мають властивості, необхідні в широкій стоматологічній практиці: простота вживання, еластичність. Остання властивість дозволяє відтиску розтягуватися без порушення прийнятої при отвердінні форми. Еластичність робить матеріал зручним для зняття відтиску при нахилі зубів. Нарешті, маса має текучість, що дозволяє при мінімальному тиску одержати відтиск із найтоншими деталями поверхні зубів і слизуватої оболонки порожнини рота.

Альгінатні відтискнімаси мають і недоліки:

- мала механічна тривкість,

- відсутність прилипання матеріалу до ложки,

- вони швидко втрачають вологу і вже через 15-40 хв змінюють об¢єм і дають усадку. Тому, по отриманому відтиску, варто негайно відливати модель.

Стомальгін являє собою порошок здрібненого альгіната натрію з домішкою різноманітних додавань.

Альгинатная маса Іпін (Чехія) готується замішуванням зеленого мілкодисперсного порошку (10 г) із водою кімнатної температури (20 мл) протягом 30-45 с. Час затвердіння складає 2,5 хв.

Маса Кромопан і Кромопан-2000 (Італія) із кольоровою індексацією фаз (фіолетовий, рожевий, білий колір). Співвідношення при замішують складає 9 г на 20 мл. Помітних перекручувань відтиску не відбувається протягом 48 год після його одержання. Це обумовлено введенням у масу інтегрованого стабілізатора альгіната.

Відомі польські маси Ортопринт із протиблювотною добавкою, Гидрогум - із резиноподібним ефектом, а також Дупальфлекс, Триколоральгин, Пальгафлекс (Німеччина), Пропальгин (Франція). Остання маса повільно затвердіває (3 хв 45 сек). З американських матеріалів на українському ринку поширені Джелтрэйт, Джелтрэйт Плюс, Кос Элджинэйт. Матеріал Джелтрэйт випускається трьох консистенцій: нормальної, щільної (застосовується при високому склепінні піднебіння і в ортодонтії), що швидко твердіє (для одержання відтисків при підвищеному блювотному рефлексі).

 

Застосування альгінатних відтискних матеріалів:

Як правило, альгінатні відбитки повинні відливатися гіпсом протягом 30 хвилин після їх здобуття. Якщо відбитки перевозять в зуботехнічну лабораторію, то при транспортуванні відтиск повинен знаходитися в пластиковому пакеті разом з відрізком вологої тканини. Цей шматочок тканини не дасть висохнути відбитку. В той же час, тканина не повинна контактувати з альгінатом, щоб не сталося локального набухання матеріалу.

З метою запобігання клінико-лабораторним помилкам при роботі з альгінатними відбитковими матеріалами рекомендується чітке дотримання технологій, рекомендованих фірмою-виробником (табл.1.)

 

Табл. 1 Можливі помилки при роботі з альгінатними відтискними матеріалами.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)