АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика статистики перевезень

Читайте также:
  1. III.2. Преступление: общая характеристика
  2. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  3. А) Статическая вольт-амперная характеристика
  4. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  5. Автоматизированная система обработки данных правовой статистики
  6. Активные операции коммерческих банков: понятие, значение, характеристика видов
  7. Альтернативные системы растениеводства и их краткая характеристика
  8. АМПЛИТУДНО-ЧАСТОТНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОЛОСА ПРОПУСКАНИЯ И ЗАТУХАНИЕ
  9. Анатомо-физиологическая характеристика периода новорожденности.
  10. Б) Динамическая вольт-амперная характеристика дуги.
  11. Б.Обладает пространственными, физико-химическими и энергетическими характеристиками.
  12. Бактериологическое оружие: общая характеристика, поражающее действие

Статистика перевезень – розділ залізничної статистики, який вивчає продукцію залізничного транспорту: перевезення вантажу, пасажирів та багажу. В статистиці перевезень виділяють такі підрозділи:

- статистика перевезень вантажів;

- статистика перевезень пасажирів;

- статистика перевезень багажу.

Перевезення вантажів – основна функція транспорту, що полягає в переміщенні вантажів, яке необхідне для продовження і завершення процесу виробництва продукції промисловості та сільського господарства в сфері обігу, а також задоволення особистих потреб населення. Перевезення вантажів залізничним транспортом в Україні регулюються Статутом залізниць України, Правилами перевезення вантажів, Технічними умовами навантаження і кріплення вантажів, іншими нормативними документами, а також договором, який укладається між транспортним підприємством і вантажовідправником, експедитором або іншим замовником.

Статистика перевезень вантажів відображає перевезення продукції галузей народного господарства з місць виробництва до місць споживання.

В ході спостереження регіструють численні ознаки, що дозволяють виокремлювати групи відправок вантажів за основними особливостями перевезень і вираховувати показники обсягу відправлення, прибуття, маси перевезених вантажів в тонах, тарифного вантажообороту, доходів від перевезень, середньої дальності перевезень і т. ін.

Статистичні дані використовують для вивчання процесів обороту промислової та сільськогосподарської продукції. Задля цього використовуються транспортно-економічні баланси, розраховуються показники перевози мості продукції, визначаються транспортні витрати, враховується нерівномірність перевезень тощо.

Статистика перевезень пасажирів вивчає поїздки населення та причини, що їх зумовлюють. Одиниця спостереження – пасажиро-поїздка, які здійснюється за пасажирським білетом. На основі звітів білетних кас про продані та видані білети по моменту придбання білетів визначаються разом та за окремими групами пасажиро-поїздок показники розмірів відправлення та перевезення пасажирів, доходів від перевезень пасажирів, середньої доходної ставки і т. ін. Ця інформація використовується у вивчанні і аналізі потреб населення в перевезеннях окремих видів, які характеризуються коефіцієнтом рухомості населення.

Статистика перевезення багажу вивчає явища на основі показників відправлення, вантажообороту, доходів від перевезень, середньої дальності перевезень та середньої доходної ставки від перевезень вантажу.

Загальний обсяг перевезень вимірюється узагальненими показниками приведеної продукції транспорту в умовних одиницях виміру – приведених тонно-кілометрах і доходів від перевезень.

Дані статистики перевезень служать основою для аналізу продуктивності праці, фондовіддачі, матеріалоємності і собівартості перевезень. Оскільки статистична інформація про перевезення має таке різноманітне призначення, задачі, які стоять перед статистикою залізничного транспорту можна розділити на дві основні групи, наведені на рисунку 1.

 

 


Рисунок 1 – Класифікація задач статистики перевезень

 

До основних задач статистики перевезень відносять:

- отримання та узагальнення первинної статистичної інформації, яка всебічно характеризує обсяги та якість перевезень за певний період часу і в динаміці;

- аналіз отриманої інформації з метою оцінки ступеня задоволення потреб в перевезенні при підвищенні вимог до їх якості;

- дослідження закономірностей розвитку перевезень виходячи з потреб в перевезеннях окремих видів продукції і поїздок населення.

Дані статистики перевезень використовують в своїй діяльності планові органи країни та інших галузей економіки. Поряд з цим вони виступають базою для планування перевезень та експлуатаційної роботи залізничного транспорту і керівництва оперативно-розпорядчою діяльністю залізниць.

 

2 Організаційні питання спостереження в статистиці перевезень вантажів

Будь-яке статистичне дослідження починається з проведення статистичного спостереження. Основна мета статистичного спостереження – практична, тобто отримання достовірної інформації для виявлення закономірностей розвитку явищ і процесів. Від задач, які поставлені перед статистичним спостереженням залежить більшість організаційних питань.

В ході збирання інформації статистика перевезень проводить статистичне спостереження, найчастіше – поточне суцільне. В деяких випадках застосовується несуцільне, вибіркове спостереження на основі механічного відбору, а також одноразове або періодичне.

Безпосередньо статистичне спостереження складається з трьох основних етапів: підготовчі роботи, заповнення статистичних документів, перевірка зібраних даних.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)