АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Реологічні особливості бетонної суміші (БС)

Читайте также:
  1. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  2. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  3. Види рядів динаміки та їх особливості
  4. Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів.
  5. Виділення суміші пігментів листка. Дослідження фізико-хімічних властивостей пігментів
  6. Визначте особливості концепції З. Фрейда – 15 б.
  7. Витоки російської та української філософської думки та особливості її становлення.
  8. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ
  9. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ СЕНСОРНИХ СИСТЕМ
  10. Вікові особливості становлення ліворукості.
  11. Вказати та проаналізувати особливості якісного та кількісного спектрального аналізу.
  12. Вопрос№14: Національні особливості усна народна творчість. Звичаї та обряди українського народу в XIV - першій половині XVII ст.

Найбільш важливою властивістю бетонної суміші є зручноук­ладальність і формувальність, тобто здатність суміші розтікатися і приймати задану форму, зберігаючи при цьому монолітність і одно­рідність. Зручноукладальність визначається рухливістю (текучіс­тю) бетонної суміші в момент заповнення форми і пластичністю, тобто здатністю деформуватися без розривів суцільності.

Основний вплив на реологічні, фізичні і механічні власти­вості БС здійснює кількість і якість цементного тіста. Цементне тісто, як дисперсна система, має високорозвинену поверхню поділу твердої і рідкої фаз, що сприяє розвитку сил молекулярного зчеп­лення і підвищенню зв’язаності системи.

Отже, бетонну суміш можна розглядати як структуровану систему, яка характеризується певною початковою міцністю, гранични напруженням зсуву, в'язкістю, періодом релаксації і тиксотропією.

Тиксотропією називається здатність структурованих систем змінювати свої реологічні характеристики під впливом механічної дії і відновлювати їх після закінчення дії. З точки зору фізи­ко-хімічної механіки тиксотропію можна визначити, як оборотне ізотермічне перетворення геля в золь під впливом механічної дії і навпаки, без зміни концентрації дисперсної (твердої) фази.

В технології бетону ця властивість широко використовується для формування виробів із малорухливих і жорстких БС шляхом дії на них вібрацією.

Уявлення про поведінку БС при дії на неї зовнішніх сил дає реологічна крива (рис. 10). З точки зору реології БС - пружньов'я­зкопластичне тіло.

На першій ділянці кривої при невеликих значеннях напружень зсуву () зберігається незруйнована початкова структура БС, що характеризується максимальною в'язкістю (o). БС поводить себе як пружне тіло. Після досягнення критичного напруження зсуву (0), що відповідає границі текучості системи, починається руйнування структури, яке продовжується до повного руйнування при граничному напруженні (0). На цій другій ділянці кривої ефективна в'язкість БС () по мірі руйнування системи постійно падає при збільшенні напружень зсуву (). Суміш поводить себе як неньютонівська рідина. Після досягнення граничного напруження зсуву (0) і повного руйнування системи, БС набуває мінімальної в'язкості (m). Її значення не залежить від величини діючих нап­ружень - суміш проявляє властивості важкої рідини.

 



 

 

0

 

 

m



 

 

1 0

Рис. 10. Зміна структурної в'яз­кості БС в залежності від напружень зсуву.

 

Як показали дослідження, реологічна модель невіброваної БС може бути описана рівнянням Шведова-Бінгама:

=0+m*dy/dx, (3.2)

де m - пластична в'язкість системи;

dy/dx - градієнт швидкості зсуву.

Це рівняння характеризує поведінку БС при транспортуванні по трубах за допомогою бетононасосів і при укладці дуже рухливої суміші деякими невібраційними способами.

 
 

 

 


При вібруванні БС її початкова структура повністю руйнується, внутрішнє тертя і сили зчеплення зменшуються до мінімуму, в повній мірі проявляється ефект тиксотропного розрідження і граничне напруження зсуву стає дуже малим. В цих умовах пове­дінку БС з певним ступенем наближення можна описати рівняння Нь­ютона (рис.11).

Із підвищенням вмісту в БС крупного заповнювача і зменшен­ням вмісту води або при відсутності суцільного середовища із це­ментного тіста опір зсуву значно збільшується. В системі не тіль­ки підвищується в'язке тертя, але і виникає внутрішнє сухе тертя між зернами заповнювача. Для опису поведінки таких сумішей засто­совують рівняння Кулона:

 =  * tg  ст, (3.4)

де  - нормальне напруження;

 - кут внутрішнього тертя;

ст - структурна в'язкість системи.

Наведені вище положення базуються на уявленнях про БС, як однорідне ізотропне середовище, що характеризується інтегральними показниками: в'язкістю, граничним напруженням зсуву, коефіцієнтом внутрішнього тертя тощо. Такі уявлення корисні при розгляданні деяких технологічних питань транспорту БС, вивантаження її з бункерів, формування виробів тощо. На основі повної реологічної кри­вої і реологічних характеристик можна найбільш раціонально підіб­рати технологію виготовлення виробів із даної БС.

Проте, на практиці доволі часто доводиться вирішувати за­дачу підбору складу БС, який найкращим чином відповідає даній технології виготовлення конструкцій. Для вирішення подібних за­дач необхідно знати взаємозв'язок між складом БС і її реологічни­ми характеристиками. На практиці останні виражають через техноло­гічні характеристики БС: показник жорсткості, осадку конуса тощо.

На реологічні властивості БС мають вплив мінералогічний склад і тонкість помелу цементу, крупність зерен заповнювача, співвідношення між крупним і дрібним заповнювачем, водоцементне відношення, хімічні додатки тощо. Проте, в БС існує таке спів­відношення між цементом і заповнювачем, між піском і щебенем, при якому структурна в'язкість суміші буде найменшою, рухливість - найбільшою, а для її ущільнення потрібно витратити найменшу кіль­кість енергії. Сучасні способи визначення складу бетону врахову­ють цю обставину.

Реологічні властивості БС не залишаються сталими і під впливом фізико-хімічних процесів, що протікають при взаємодії це­менту і води, поступово змінюються: підвищується в'язкість і гра­ничне напруження зсуву. Ступінь зміни реологічних властивостей залежить від виду цементу, В/Ц, складу бетону, температури БС, хімічних додатків та інших факторів. Зменшення В/Ц і підвищення температури БС спричиняє підвищення структурної в'язкості і гра­ничного напруження зсуву БС.

Підсумовуючи вищесказане необхідно зазначити, що формуван­ня структури і властивостей бетону починається з приготування, укладки і тверднення БС. Ці операції в значній мірі визначаютьякість бетону і виробів. Тому дуже важливо знати реологічні влас­тивості БС, залежність їх від різних факторів, вміло керувати процесами виготовлення, укладки і тверднення БС.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)