АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ВІДПОВІДНО ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ

Читайте также:
  1. C. Написання курсової роботи
  2. II. Оголошення теми, мети і завдань уроку.
  3. II. Перевірка домашнього завдання
  4. II. Перевірка домашнього завдання
  5. II. Формулювання мети і завдань уроку
  6. III. Домашнє завдання
  7. III. Самостійне виконання учнями практичних завдань
  8. III. Формулювання мети і завдань уроку
  9. III.Формулювання мети і завдань уроку
  10. III.Формулювання мети і завдань уроку
  11. III.Формулювання мети і завдань уроку
  12. IV. Домашнє завдання

 

Модуль 1. Теоретичні аспекти розвитку менеджменту

 

ПРИНЦИПИ ТА ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ.

Основні терміни та поняття: принципи, загальні функції, конкретні функції, планування, мета, місія, стратегічне, тактичне й оперативне планування, план, ціль, дерево цілей, організація, організаційна структура, повноваження, делегування, відповідальність, мотивація, первинні і вторинні потреби, стимул, мотив, стимулювання, мотивування, попередній, поточний і заключний контроль, організаційна структура, лінійна, функціональна, лінійно-функціональна і матрична оргструктура, адаптивна оргструктура, норма управління, принципи департаментизації, централізовані і децентралізовані організації, інтеграція структури.

План

1. Загальні принципи управління сучасною організацією. Принципи управління А. Файоля, Г. Емерсона, Г. Форда.

2. Зміст поняття “функції управління”. Класифікація функцій менеджменту.

3. Планування та прогнозування як функція управління.

4. Елементи організації діяльності.

5. Основні види організаційних структур, їхня характеристика, властивості, недоліки і переваги.

6. Мотивація праці.

7. Управлінський контроль.

Тестові завдання:

1. Сукупність управлінських ланцюгів, розташованих в строгій послідовності, що забезпечують взаємозв'язок між управляючою і управляємою системами — це:

1) організаційна культура;

2) організаційна структура;

3) організаційна форма;

4) неформальне лідерство.

2. Концентрація прав прийняття рішень і владних повноважень на верхньому рівні управління організацією можливо при:

1) децентралізації управління;

2) централізації управління.

3. Процес стимулювання себе та інших на діяльність - це:

1) контроль;

2) винагорода;

3) слава;

4) мотивація;

5) потреби.

4. Яка із зазначених теорій не відноситься до змістовних теорій мотивації:

1) теорія ієрархії потреб А.Маслоу;

2) теорія очікувань;

3) теорія придбаних потреб МакКлелланда;

4) двохфакторна теорія Герцберга.

5. Функція управління, яка забезпечує досягнення організацією своїх цілей:

1) мотивація;

2) планування;

3) організація;

4) контроль.

6. Стратегічне планування діяльності підприємства є безпосередньою функцією керівників:

1) інституціонального рівня;

2) управлінського рівня;

3) технічного рівня.

7. А.Маслоу розрізняє потреби:

1) влади і співпраці;

2) фізіологічні, соціальні, безпеки і захисту, у повазі, самовираження;

3) росту, зв'язку, існування.

8. Вкажіть функції, що не відносяться до загальних:

1) управління соціальним розвитком коллективу;

2) планування та прогнозування;

3) контроль;

4) організація.

9. До якої функції управління належить прийняття управлінського рішення:

1) організація;

2) мотивація та стимулювання;

3) планування;

4) контроль.

10. Місія організації - це:

1) сукупність будь-яких цілей;

2) генеральна мета;

3) ціль зростання;

4) ціль розвитку.

 

Практичні завдання:

1. Для успішного виживання в довгостроковій перспективі фірма повинна постійно прикладати зусилля, спрямовані на те, щоб зробити свій продукт більш дешевим або володіючим якимись відмітними споживчими властивостями. Постарайтесь визначити, чим повинне відрізнятися управління, яке орієнтується на створення цінової переваги, від управління фірмами, які орієнтуються на створення конкурентних переваг за рахунок якісних відмінностей своєї продукції.

2. На фактах та подіях свого життя показати, як ви особисто приймали участь у встановленні цілей і визначенні засобів їх досягнення в групі або організації. Охарактеризуйте, який чином контроль впливає на досягення цілей.

3. Покажіть схематично етапи формування сучасних принципів менеджменту. Проілюструйте будь-які 3-4 принципи конкретними прикладами.

4. Показати на схемі види планування та їхній взаємозв'язок.

5. Накреслити схему моделі мотивації через потреби.

6. Побудуйте органіграму видів контролю в організації та зв'язків між ними. Письмово прокоментуйте зміст зв'язків між видами контролю.

7. Побудувати модель класичної передачі повноважень в організації.

8. Визначте і спроектуйте організаційну структуру управління:

- для малого приватного підприємства, яке виготовляє одяг на індивідуальні замовлення;

- для товариства з обмеженою відповідальністю, що здійснює комерційну діяльність (закупівлю і продаж продовольчих то­варів);

- для науково-технічної фірми, яка здійснює розробку і впрова­дження проектів нової техніки і технології;

- для акціонерного товариства закритого типу з виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції;

- для управління служби зайнятості міста.

Ситуації для аналізу:

Ситуація 1

Вам потрібно прийняти рішення: чи доцільно відкривати в місті новий готель. Укажіть ваші дії на вибір мети і збору інформації.

Виходячи з даних і зібраної інформації здійснити підготовчий аналіз альтернатив для ухвалення рішення.

Припустимо, що в процесі підготовчого етапу ухвалення рішення ви прийшли до наступного попередньому висновку: кращою альтернативою є відкриття готелю *****, розрахованого на 30 номерів люкс. Розкрийте процес остаточного ухвалення рішення.

Ситуація 2

Керівництво заводу з виробництва тракторів було поставлено перед необхідністю ухвалення стратегічного рішення про шляхи подальшого розвитку заводу. На проведеному директором нараді було прийняте рішення про розробку програми довгострокового розвитку підприємства.

Перед планово-економічною службою заводу була поставлена задача: перш ніж приступити до розробки програми, треба представити керівництву заводу погоджену систему цілей, що забезпечують досягнення поставленої генеральної мети. Зокрема, у якості однієї з подцелей досягнення генеральної мети, поставленої керівництвом заводу, у систему цілей повинна бути включена подцель по підвищенню ритмічності виробництва тракторів.

Проблема. Як ви оцінюєте прийняте керівництвом заводу рішення про розробку системи мет, що коштують перед заводом, до розробки програми перспективного розвитку підприємства? Сформуйте дерево цілей програми перспективного розвитку тракторобудівного заводу.

Розвиток управлінської ситуації. Прийняття рішень про розробку програми перспективного розвитку заводу передує процесу розробки програми. Целеполагание є однієї з основних складових вироблення стратегії розвитку підприємства, що передує рішенню про розробку програми. Тому керівництвом заводу було прийнято правильне управлінське рішення про попередню розробку системи цілей, до досягнення яких треба прагнути при розробці програми перспективного розвитку підприємства.

Система цілей, розроблена планово-економічним відділом заводу, являла собою дерево цілей, генеральною метою якого було створення высокотехнологичного виробництва тракторів, що забезпечує випуск конкурентноздатної, що користається стабільним споживчим попитом на ринках збуту продукції.

Мети першого ієрархічного рівня дерева цілей уключали такі подцели генеральної мети розвитку підприємства, як забезпечення якості продукції, що випускається заводом,, підвищення ритмічності виробництва, підвищення рентабельності виробництва, реалізація соціальної програми, перепідготовка кадрів.

Подцель першого ієрархічного рівня дерева цілей підвищення якості продукції включала в якості подцелей другого ієрархічного рівня такі подцели, як підвищення стійкості інструмента на установках типу "Булат", электроискровое легування, хімічне нікелювання, электрохимполировка. Подцелью другого ієрархічного рівня були також такі подцели, як заходу щодо централізації заточення інструмента і його відновленню, по удосконалюванню нормування витрати інструмента, його списанню і збереженню і т.д.

Розробка цілей стратегічного значення, і в тому числі дерева цілей при визначенні стратегічних цілей розвитку організації визначає успішність її функціонування в майбутньому. Тому якості їхньої розробки придается велике значення.

Сформульовані аналітиками організації мети повинні бути піддані, з одного боку, експертизі фахівців з напрямків діяльності організації, включеним у програму. А з іншого боку, вони повинні пройти колективну управлінську експертизу для оцінки реализуемости розробленої системи цілей і відповідності її задумам і ціннісним установкам керівництва організації.

Технології організації і проведення експертиз будуть обговорені на наступних заняттях.

Література: 1, 3, 12, 26, 28, 45, 60, 73, 82.

 

Модуль 2. Методи управління

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)