АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стегно - трубчасті і міцні кістки

Читайте также:
  1. В) Стегновий (поясний) одяг.

Гомілка складається із великої гомілкової кістки, мала – редукована.

Цівка – утворена в результаті зростання передплесни і дистального ряду кісток плесни.

Фаланги пальців – три пальці спрямовані вперед, один палець назад.

М’язи більш диференційовані і краще розвинені, ніж у плазунів.

Найбільшого розвитку досягли великі грудні м’язи (опускають крило і складають 20% від загальної маси тіла) і підключичні (піднімають крило), що приводять у рух крила. Дуже диференційовані м’язи задньої кінцівки, їх понад 30. Добре розвинуті м’язи шиї, що забезпечують рухливість голови, що важливо при захопленні дзьобом, для орієнтації в польоті.

Із особливостей мускулатури слід згадати про своєрідний пристрій сухожилів м’язу глибокого згинача пальців, яким сидячи птах автоматично зажимає гілку. Добре розвинуті у горобиних, немає у безкільових, пінгвінів.

Сухожилля нижніх кінцівок влаштовані так, що птах може сидіти на гілці, не витрачаючи зусиль на захват її пальцями. Сухожилля з’єднуючи м’язи гомілки із пальцями, проходять в спеціальній борозні (заглибині) позаду голестопного суглобу. Коли птах стоїть, чи ходить - ці сухожилля розслаблені, пальці розтопирені. Коли сідає на гілку, птах підгинає ноги під вагою тіла, сухожилля натягується і пасивно згинає довгі тонкі пальці, які змикаються міцно.

М’яз – глибокий згинач пальців, лежить на передньому боці стегна, огинає коліно і переходить у довгий тяж по задній поверхні гомілки (в борозні), позаду голеностопного (інтертарзального) суглобу іде сухожилок ззаду цівки, з нижнього боку галузиться на 4 гілки до кінців пальців.

Краще розвинена ніж у плазунів підшкірна мускулатура, яка дозволяє змінювати положення пір’я на тілі (у індика, півня).

На літальні м’язи приходиться близько 1/5 маси тіла (у колібрі і бекаса - до 1/3).

Особливості розташування м’язів: деякі м’язи зміщені зі спинного боку тіла на черевну, в результаті центр ваги зсунутий донизу.

Для птахів характерно накопичення в м’язах міоглобіну (м’язовий гемоглобін), який дозволяє створювати резервний запас О2, який використовується при інтенсивній роботі м’язів. Найбільша концентрація в м’язах: великому грудному, мускулатурі серця, мускульному відділі шлунку.

Чи замислювались ви над тим, яке фізіологічне значення має розрізнення м’язів за кольором – білі і червоні?

Білі м’язи грудини і червоні ніг розрізняються по структурі і функціям.

Червоний колір - велика кількість міоглобіну, обплетені густою капілярною сіткою. Ці м’язи мають волокна, які повільно скорочуються і добре переносять довгі навантаження. Їх метаболізм полягає в окисленні вуглеводів і жирів до H2O і СО2.

Білі - пристосовані до швидких скорочень протягом короткого часу.

Наприклад: птахи, у яких переважно білі м”язові волокна, швидко злітають, при небезпеці, але швидко й стомлюються і не можуть літати на великі відстані (фазан). Качки, гуси – переважно мають червоні м”язові волокна. Літають весь день зі швидкістю 80 км/год.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)