АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура навчальної дисципліни. Навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання педагогічних вищих навчаль

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  3. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков
  4. VIII. Формирование и структура характера
  5. А. Лінійна організаційна структура
  6. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  7. Автоматическое порождение письменного текста: определение, этапы, общая структура системы порождения
  8. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  9. Адхократическая структура
  10. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  11. АЛЕКСИТИМИЯ И ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА
  12. Анормальная структура мозга

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Т.Г.ШЕВЧЕНКА

 

 

О.М. Почтар

ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ ШКОЛЯРІВ

Навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання педагогічних вищих навчальних закладів

Чернігів – 2012

УДК 37.016:796:613.9 (075.8)

ББК Ч51р10-2я72

П 65

Почтар О.М. Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів: навчально-методичний посібник для студентів факультетів фізичного виховання педагогічних вищих навчальних закладів / О. М. Почтар – Чернігів: Редакційно-видавничий відділ Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, 2012. –44 с.

 

 

У навчально-методичному посібнику розкрито організаційні питання вивчення дисципліни ”Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів“, плани семінарських занять, методичні рекомендації до освоєння навчального матеріалу, завдання на самостійне опрацювання, теми рефератів та повідомлень, контрольні питання для самооцінки якості знань студентів, творчі завдання.

Розроблено проблемно-пошукові та творчі завдання, які спрямовані на формування критичного мислення студентів, їх дослідницьких умінь, застосування яких в практиці сприяє ефективному опануванню знаннями та підвищенню професійної готовності майбутніх фахівців з фізичної культури.

Матеріали навчально-методичного посібника надають практичну допомогу студентам в організації самостійної роботи під час вивчення предмету “Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів”. Посібник рекомендовано для студентів вищих навчальних закладів в підготовці фахівців зі спеціальності “6.01020 – фізичне виховання”.

 

 

Рецензенти:

Доктор педагогічних наук, професор, член кореспондент АПН України, ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка М. О. Носко

Кандидат педагогічних наук, доцент, завідуючий кафедри олімпійського та професійного спорту Запорізького національного університету А. В. Сватьєв

 

 

Методичний посібник рекомендовано до друку

Вченою радою факультету фізичного виховання

Чернігівського національного педагогічного університету

імені Т. Г. Шевченка

(протокол №6 від 21 березня 2012 р.)

ЗМІСТ

Вступ  
Організаційні питання вивчення дисципліни “Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів”  
Семінарське заняття 1  
Семінарське заняття 2  
Семінарське заняття 3  
Семінарське заняття 4  
Семінарське заняття 5  
Семінарське заняття 6  
Семінарське заняття (практична робота) 7  
Семінарське заняття 8  
Питання до заліку  
Список літератури  

 


Вступ

 

Актуальність введення дисципліни “Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів” для студентів факультету фізичного виховання обумовлена поглибленням їх знань і практичних вмінь, спрямованих на ефективну реалізацію здоров’язбережувальних технологій в системі освіти та фізичного виховання, як головного засобу формування основ здоров’я учнів, його збереження та зміцнення.

Несприятливі демографічні процеси в нашому суспільстві супроводжуються різким погіршенням стану здоров'я дітей і підлітків. За даними Міністерства Охорони здоров’я, поширеність захворювань дітей усіх вікових груп за останні п'ятнадцять років значно виросла. Наукові дослідження вказують на значний вплив навантажень на стан здоров'я школярів. Кількість хронічно хворих дітей збільшується за роки навчання в школі в 2,5 рази. Перераховані факти актуалізують розробку та впровадження в навчальний процес студентів педагогічних вузів спецкурсів, які вивчають проблеми формування основ, зміцнення та збереження здоров’я дітей.

Визначений напрямок знаходить своє відображення у діючому законодавстві України, де ставляться акценти на зміцнення, збереження та охорону здоров'я населення (Закон України про охорону здоров’я, Закон України “Про освіту”, “Про охорону дитинства”, Державна національна програма “Освіта” (“Україна ХХІ століття”), програми “Діти України», “Здоров’я нації», Національна доктрина розвитку освіти України в ХХІ столітті, концептуальні засади подальшого розвитку фізичної культури і спорту в Україні).

Навчальна програма враховує зміни в національній системі фізичного виховання України, сучасні вимоги кваліфікаційної характеристики спеціаліста з фізичного виховання та акцентує увагу на додержанні вимог державного кваліфікаційного екзамену на факультеті фізичного виховання.

Ґрунтовне засвоєння цього предмету сприяє розвитку у студентів наукового світогляду, вихованню педагогічного мислення та формуванню професійних знань, вмінь та навичок в аспекті формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження в процесі фізичного виховання. Це дозволить майбутньому педагогу пов’язувати фізичне виховання дітей шкільного віку з передовою практикою збереження їх здоров’я, узагальнювати досвід провідних спеціалістів в даному напрямку діяльності. Випускник педагогічного вищого навчального закладу факультету фізичного виховання повинен вміти: компетентно управляти формуванням основ здоров’я школярів, його зміцненням та збереженням; користуватися розробленими та самостійно розробляти нові оздоровчі і здоров’язбережувальні технології з фізичного виховання та впроваджувати їх в практику.

Навчальна програма з даного предмету акцентує увагу студентів на тому, що здоров’язбережувальна (оздоровча) технологія фізичного виховання, як кінцевий продукт вивчення, повинна бути розрахована на дітей з різними станами здоров’я та їх діяльність в різних екологічних умовах.

Мета вивчення курсу “Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів” – забезпечення широкої теоретичної та методичної підготовки студентів до професійної діяльності в аспекті формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження.

На практичних заняттях поглиблюються та деталізуються найбільш важливі питання та перевіряються знання студентів, якість виконання домашніх завдань, вміння самостійно вирішувати навчально-дослідні і творчі завдання. Частина занять проводиться у вигляді наукового педагогічного аналізу вирішення організаційних та методичних завдань в практиці фізичного виховання та впровадження здоров’язберігаючих технологій. Особлива увага звертається на вміння студента інтегрувати інформацію з інших навчальних дисциплін при обґрунтуванні та розробці здоров’язбережувальних технологій, що вимагається на державному кваліфікаційному екзамені.

 

 

Організаційні питання вивчення дисципліни “Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні школярів”

Структура навчальної дисципліни включає два основні аспекти: позитивний вплив регулярних цілеспрямованих занять фізичними вправами на фізичний розвиток та здоров’я учнівської молоді та розробка і впровадження здоров’язбережувальних технологій у сучасній системі освіти.

 

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

(за вимогами ЕСТS)

Таблиця 1

ОПИС ПРЕДМЕТА КУРСУ

Структура курсу Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчального курсу
Кількість кредитів ЕСТS: 1,5     0101 Педагогічна освіта   6.010200 Фізичне виховання   Бакалавр Нормативна
Модулів: 2 Рік підготовки: 2 Семестр: 3
Змістових модулів: 8   Лекції: 4 годин
Загальна кількість годин: 54 Семінари: 16 години
Тижневих годин: 2 Самостійна робота: 34 години
Підсумковий контроль: залік

Всі теми курсу зорієнтовані на розкриття змісту багатокомпонентної структури діяльності фахівця з фізичного виховання в напрямку формування, зміцнення та збереження здоров’я школярів, при цьому особливе значення відводиться управлінській діяльності вчителя, його вмінню застосовувати в своїй роботі системний підхід та інноваційний досвід а також здатності учня до саморегуляції, самоадаптації, його прагненню до набуття компетентнісного досвіду у формуванні власного здоров’я. Цьому сприяє акцентування наукової та практичної значимості питань, які розглядаються на лекціях та практичних заняттях.

 

Весь курс розподілено на 2 змістових модулі:

 

Модуль 1: „Методологічні основи формування здоров’я школярів у фізичному вихованні”:

· Соціально-економічні передумови погіршення стану здоров’я учнівської молоді.

· Визначення поняття „здоров’я”.

· Здоров’я людини (чинники, які впливають на здоров’я людини).

· Критерії та показники здоров’я людини.

· Контроль за станом здоров’я людини.

· Діагностика стану здоров’я людини (експрес-методики).

· Здоров’я школярів та шляхи його збереження.

· Заняття фізичними вправами як важливий фактор формування основ здоров’я школярів, його збереження та зміцнення.

· Вплив занять фізичними вправами на організм школярів

· Вплив занять фізичними вправами на формування особистості дитини (емоції, волю та організованість).

· Фізичні навантаження як вирішальний фактор впливу рухового режиму на здоров’я школярів (дозування фізичних навантажень).

· Вплив рухового режиму на формування рухових навичок у дітей.

· Вплив рухового режиму на розвиток фізичних якостей дітей.

· Вплив фізичних навантажень на різні системи організму дітей.

· Поняття “гіподинамія” та “гіпердинамія”, їх наслідки для організму школярів.

· Норми рухової активності школярів.

· Дозування фізичних навантажень з оздоровчою метою.

· Допоміжні засоби фізичного виховання школярів (оздоровчі сили природи, гігієнічні фактори).

· Управління процесом збереження та зміцнення здоров’я школярів в процесі регулярних занять фізичними вправами.

· Фахівець з фізичного виховання як одна з провідних ланок управління процесом формування основ здоров’я школярів, його збереження та зміцнення.

· Значення контролю та зворотного зв’язку в процесі управління формуванням основ здоров’я школярів, його розвитком, збереженням та зміцненням.

· Значення батьків та оточуючого середовища в управлінні формуванням основ здоров’я школярів, його зміцненням та збереженням.

· Здатність учня до саморегуляції, самоадаптації, його прагнення до набуття компетентнісного досвіду у формуванні власного здоров’я.

 

Типовими завданнями діяльності при вивченні першого модуля „Методологічні основи формування здоров’я школярів у фізичному вихованні”є: ознайомлення студентів з термінологічним апаратом дисципліни, з основами управління формуванням основ здоров’я учнів, його зміцненням та збереженням в процесі фізичного виховання; навчання студентів методиці використання фізичних вправ з метою формування основ здоров’я учнів, його зміцнення та збереження; формування критичності мислення майбутніх вчителів фізичного виховання та тренерів; формування науковості у поглядах та підходах до зміцнення та збереження здоров’я учнів в процесі фізичного виховання.

 

Вирішення цих завдань забезпечує формування знань:

· базових термінів: „здоров’я”, „основи здоров’я”, „формування основ здоров’я”, „система” „управління” та ін.;

· особливостей використання фізичних вправ з метою формування основ здоров’я дітей, його зміцнення та збереження;

· науково-методичних основ управління функціональним станом людини.

 

Вирішення цих завдань забезпечує формування умінь:

· оперувати основними термінами дисципліни;

· науково обґрунтовувати сучасні підходи до формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження в освітньому процесі;

· критично аналізувати вплив різних за форою та змістом фізичних вправ на організм дитини;

· компетентно управляти процесом формування основ здоров’я учнів, його збереженням та зміцненням в процесі регулярних занять фізичними вправами.

 

 

Модуль 2. „Сучасні освітні (педагогічні) технології формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження у фізичному вихованні”:

· Визначення понять „технологія”, „освітня (педагогічна) технологія”, „здоров’язберігаючі технології”, „здоров’язберігаючі освітні технології”, „здоров’язберігаючі технології у фізичному вихованні”.

· Мета, завдання та структура здоров’язберігаючих освітніх технологій.

· Класифікації здоров’язберігаючих (оздоровчих) освітніх технологій.

· Класифікації здоров’язберігаючих (оздоровчих) технологій фізичному вихованні.

· Алгоритм розробки здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.

· Концептуальні положення реалізації здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.

· Принципи реалізації здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.

· Складові здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.

· Засоби, та методи фізичного виховання з метою формування основ здоров’я школярів, його збереження та зміцнення.

· Форми здоров’язберігаючої діяльності учнів.

· Напрями освітньо-виховної діяльності навчального закладу зі статусом „Школи сприяння здоров’ю”.

· Створення матеріально-спортивного середовища у шкільних навчальних закладах зі статусом „Школи сприяння здоров’ю”.

· Розвиток інтересу до рухової діяльності та мотивації на збереження здоров’я у дітей шкільного віку.

· Управління самостійною руховою активністю школярів як важливий фактор формування основ здоров’я, його збереження та зміцнення.

· Основні правила впровадження здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні та спорті.

 

Типовими завданнями діяльності при вивченні другого модуля „Сучасні освітні (педагогічні) технології формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження у фізичному вихованні” є: ознайомлення з особливостями реалізації в практиці роботи освітніх закладів здоров’язбережувальних технологій; опанування студентами науково-методичними основами створення та впровадження здоров’язбережувальних технологій в системі фізичного виховання; формування критичності мислення майбутніх вчителів фізичної культури та тренерів; формування науковості у поглядах та підходах до зміцнення та збереження здоров’я учнів в процесі фізичного виховання.

 

Вирішення цих завдань забезпечує формування знань:

· базових термінів: „технологія”, „освітня (педагогічна) технологія”, „здоров’язберігаючі технології”, „здоров’язберігаючі освітні технології”, „здоров’язберігаючі технології у фізичному вихованні”;

· особливостей реалізації в практиці роботи освітніх закладів здоров’язбережувальних технологій;

· науково-методичних основ створення та впровадження здоров’язбережувальних технологій в системі фізичного виховання.

 

Вирішення цих завдань забезпечує формування умінь:

· науково обґрунтовувати сучасні вимоги до побудови та реалізації здоров’язбережувальних (оздоровчих) технологій в системі фізичного виховання;

· обирати доцільні умови діяльності та форми організації занять фізичними вправами для досягнення корисного пристосувального ефекту – високих показників здоров’я школярів;

· давати обґрунтовану характеристику сучасним здоров’язбережувальним (оздоровчим) технологіям в системі фізичного виховання;

· будувати в уяві системні засади до створення та впровадження освітніх оздоровчих технологій;

· критично аналізувати сучасні освітні оздоровчі технології;

· давати обґрунтовану характеристику освітнім здоров’язбережувальним технологіям;

· науково обґрунтовувати сучасні вимоги до побудови методики формування, зміцнення та збереження здоров’я учнів;

· створити оригінальну здоров’язбережувальну технологію у фізичному вихованні або спорті.

 

 

Таблиця 2

Структура навчальної дисципліни

Змістовий модуль Кількість годин
лекції практичні сам. роб. всього
Модуль 1 „Методологічні основи формування здоров’я школярів у фізичному вихованні”
1. Методологічні основи формування здоров’я школярів у фізичному вихованні.        
2. Здоров’я школярів та шляхи його збереження.        
3. Вплив занять фізичними вправами на організм школярів.        
4. Управління процесом збереження та зміцнення здоров’я школярів в процесі регулярних занять фізичними вправами.        
  Всього:        
Форми модульного контролю: усні відповіді (активність) – (3) – 15 б., захист реферату – (1) – 10 б., захист самостійної роботи – (1) – 5 б.
Модуль 2. „Сучасні освітні (педагогічні) технології формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження у фізичному вихованні”
5. Сучасні освітні (педагогічні) технології формування основ здоров’я школярів, його зміцнення та збереження у фізичному вихованні.        
6. Освітні здоров’язбережувальні технології.        
7. Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні.        
8. Алгоритм розробки здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.        
9. Розробка здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні.        
10. Напрями освітньо-виховної діяльності навчального закладу зі статусом „Школи сприяння здоров’ю”.        
  Всього:        
Форми модульного контролю: усні відповіді (активність) – (5) – 25 б., тестові завдання – (1) – 10 б., контрольні роботи – (1) – 10 б., захист творчої (практичної роботи) – (1) – 10 б., конспект лекцій – (1) – 10 б., захист самостійної роботи – (1) – 5 б.
ВСЬОГО:        
             

Таблиця 3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)