АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інозитолфосфатна месенджерна система

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Суспільство як соціальна система.
  6. I.2. Система римского права
  7. II. Органы и системы эмбриона: нервная система и сердце
  8. III. Органы и системы эмбриона: пищеварительная система
  9. NDS і файлова система
  10. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  11. V2: ДЕ 57 - Фундаментальная система решений линейного однородного дифференциального уравнения
  12. WAIS – информационная система широкого пользования

Третій шлях передачі інформації, пов’язаний з дією трьох вторинних посередників: Са2+, інозитолтрифосфату, диацилгліцеролу і спряжений з гідролізом мембранних фосфоінозитидів. При цьому дві останні речовини утворюються із мембранних фосфоліпідів.

Інозитолфосфатна система включає 3 основних мембранних білка: рецептор (R), Gplc – білок, що активує фосфоліпазу С, фермент-ефектор - фосфоліпаза С, протеїнкіназа С (ПКС) – металозв’язаний Са-залежний фермент, що каталізує фосфорилювання внутрішньоклітинних білків, змінюючи їх активність, а також білки і ферменти цитозолю, що приймають участь в зв’язуванні і транспорті іонів Са2+, насамперед це білок кальмодулін.

Фосфатидилінозитол – малорозчинний ліпід, що зустрічається переважно на внутрішній стороні плазматичної мембрани. Цей фосфоліпід приймає участь в передачі сигналу, що надходить від рецепторів клітинної мембрани, і є субстратом для фосфоліпази С.

Виявлено три сімейства фосфоліпіз С: b, g і d. Механізми їх активації відрізняються. ФЛ-Сb регулюється G-білками, тоді як ФЛ-Сg регулюєтся тирозинкіназами., а ФЛ-Сd активується факторами росту, н., епідермальним фактором росту.

Розглянемо механізм утворення вторинних месенджерів інозитолтрифосфату та диацилгліцеину.

Зовнішній сигнал після взаємодії з рецептором через G-білок активує фосфоліпазу С, яка гідролізує фосфатидилінозол-4,5-дифосфат (ФІФ2) з утворенням двох вторинних месенджерів: інозол-1,4,5-трифосфату і диацилгліцеролу. Гідрофільний ІФ3 надходить в цитозоль, а ліпофільний ДАГ залишається в мембрані і активує протеїнкіназу С. ІФ3 в цитозолі зв’язується з специфічними центрами Са2 -каналу ЕПР та індукує вивільнення іонів Са2+ із депо в цитозоль. Іони Са2+ виходять в цитозоль по градієнту концентрації. Після чого інозитолтрифосфат дефосфорилюється цитоплазматичними фосфатазами і відєднується від іонних каналів. Канали закриваються.

Отже, інозитолтрифосфат діє як ліганд, що активує кальцієві канали ЕПР.

ДАГ виконує роль вторинного месенджера, так як по-перше, зв’язується з мембранною ПКС, але активує її всього декілька секунд, так як його період півжиття дуже невеликий, для повної активації ПКС необхідна присутність іонів Са2+, ДАГ і ФС.

По-друге, ДАГ приймає участь в утворенні такихсигнальних молекул як простагландини і ейкозаноїди. Один із ланцюгів ДАГ представлений поліненасиченою (С20) арахідоновою кислотою, яка відщеплюється від ДАГ фосфоліпазою А2 і служить джерелом утворення різних простагландинів і ейкозаноїдів.

Підвищена концентрація іонів Са2+ в цитозолі клітини збільшує швидкість взаємодії Са2+ з кальмодуліном та неактивним цитозольним ферментом протеїнкіназою С. При зміні конформації ПК-С підвищується спорідненість центрів звязування фермента до ліпідів плазматичної мембран – ДАГ і фосфатидилсерину, тому фермент переноситься до плазматичної мембрани. ПК-С вбудовується в мембрану і утримується за рахунок іонних взаємодій з відємнозарядженим фосфатидилсерином. При цьому уторюється ферментний комплекс ПКС-Са2+-ДАГ-ФС – активна ПК-С. Зв’язок з мембраною полегшує роботу ПК-С. А кальцій-зв’язуючі домени ПК-С забезпечують зміну конформації молекули і збільшення її каталітичної активності. ПК-С змінює активність специфічних ферментів, фосфорилюючи їх по серину і треоніну. При гідролізі ДАГ або при зниженні внутрішньоклітинної концентрації іонів Са2+ ПКС інактивується.

Іони Са2+ видаляються із цитозолю при допомозі Са2+-насосів. А присутній в цитозолі інозитолтрифосфат і ДАГ в мембрані можуть в результаті серії реакцій знову перетворюватись в фосфатидилінозитолдифосфат. Ці перетворення стимулює активна ПК-С.

Яка біологічна роль ПКС в клітинній сигналізації?

ПКС приймає участь в ряді життєво важливих клітинних процесах:

- поділі клітини,

- секреції,

- екзоцитозі, перенесенні іонів,

- скороченні гладких м’язів,

- експресії генів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)