АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мастил за експлуатаційними властивостями

Читайте также:
  1. Відповідність в’язкості класів трансмісійних мастил по API і SAE ГОСТ 17479.2-85.
  2. Специфікації мастил виробників автомобілів
  3. ТМО ознайомлення учнів з найпростішими геометричними фігурами та їх властивостями.

 

Група мастил. Рекомендована сфера застосування. Категорія S (бензинові двигуни):

SA - Двигуни, що працюють у легких умовах.

SB - Двигуни, що працюють при помірних навантаженнях.

SC - Двигуни, що працюють із підвищеними навантаженнями.

(моделі випуску до 1964 р.)

SD - Двигуни, що працюють у важких умовах (моделі випуску до 1968 р.).

SE - Двигуни, що працюють у важких умовах (моделі випуску до 1972 р.).

SF - Двигуни, що працюють у важких умовах на неетильованому бензині.

SG - Двигуни випуску з 1989 р.

SH - Двигуни випуску з 1994 р. Категорія С (дизельні двигуни):

СА - Двигуни, що працюють при помірних навантаженнях на мало сірчаному паливі.

СВ - Двигуни без наддуву, що працюють при підвищених навантаженнях на сірчаному паливі.

СС - Двигуни (у тому числі з помірним наддувом), що працюють у важких умовах.

CD - Двигуни з високим наддувом, що працюють у важких умовах на високо сірчаному паливі.

CD-II - Тесаме, з урахуванням специфічних вимог двотактних двигунів.

СЕ - Двигуни з високим наддувом (моделі з 1983 p.), які експлуатують у важких умовах (високі навантаження, мала частота обертання).

CF-4 - Двигуни випуску з 1990 р.

CF-2 - Поліпшені характеристики CD-II для двохтактних двигунів.

CG-4 - Двигуни випуску з 1994 р. Покращенні характеристики.

Фірми вживають подвійне позначення мастил, тобто «універсального» мастила, придатного як для карбюраторних, так і для дизельних двигунів, наприклад, APISH/CD, API CE/SF. Завжди необхідно віддавати перевагу тому двигуну, що стоїть в позначенні першим, тобто з двох наведених маркувань мастил перше призначене для високофорсованих бензинових двигунів з високим тиском турбонаддуву, друге — для сучасних дизелів з високим тиском турбонаддуву. Багато фірм, наводячи подвійне позначення мастил, додатково вказують на його призначення.

Взаємно замінювати мастила різноманітних фірм можна, підбираючи замінник однакового призначення за експлуатаційними властивостями (класифікації АРІ і ССМС — АСЕА) і властивостями в'язкості (класифікації SAE) (див. табл. 5.3).

 

Таблиця 5.3. Класифікація SAE трансмісійних мастил за в’язкістю

Клас в'язкості за SAE Максимальна температура досягнення динамічної в'язкості 150 Па с,ºС Кінематична в'язкість при 100 °С, мм2
min max
75 W -40 4,1
80 W -26 7,1
85 W -12  
  13,5 < 24
    < 41
   

 

Можна сезонні мастила заміняти всесезонними і навпаки. Але при цьому треба знати, що не можна змішувати мастила різних фірм, навіть які призначені для того самого двигуна, однакової сезонності, наприклад, мастило SAE: 10W/40, APICE/SF, ССМС PD2.

Не можна змішувати мінеральні і синтетичні мастила навіть однієї фірми, призначені для однотипних двигунів. Мастило необхідно повністю замінити, промивши попередньо масляну систему (спеціальним мийним мастилом для двигунів, або в гіршому випадку — індустріальним мастилом), тому що залишки одного мастила призводять до різкого погіршення якості іншого свіжозалитого мастила, навіть до желеутворення. Промивати масляну систему слід періодично, а також і при замінах марки мастила, тому що залишки старого мастила, що відпрацювало, продукти його окислювання і розкладання присадок прискорюють спрацювання свіжого мастила.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)