АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наявність загального пенсійного страхового стажу не менше 15 років

Читайте также:
  1. А менше атмосферних опадів, більш розріджений трав’яний покрив
  2. Виды и размеры страхового обеспечения
  3. Виконання видатків загального фонду Державного бюджету України за функціональною класифікацією в 2012 р.
  4. Виконання видатків загального фонду Державного бюджету України за функціональною класифікацією у 2012 р.
  5. Відповідальність платників збору до Пенсійного фонду
  6. Відрахування до Пенсійного фонду
  7. Глава 28. ПРЕДМЕТ ЗАГАЛЬНОГО ПОРІВНЯЛЬНОГО ПРАВОЗНАВСТВА. ПОНЯТТЯ ТИПУ І ТИПОЛОГІЇ ПРАВОВИХ СИСТЕМ СВІТУ
  8. Головна причина повільного зниження викидів і зменшення рівнів забруднення — використання застарілих і неефективних технологій.
  9. Діагностика загального рівня комунікабельності
  10. Для III і IV класу - не менше ніж один раз на квартал.
  11. Доступ абонентських систем до загального середовища передачі
  12. Заходи зі зменшення зношування

Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено два варіанти обчислення розміру пенсії за віком, з яких особа може обирати найбільш вигідний для себе.

За першим варіантом розмір пенсії (П) обчислюється як добуток заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої нараховується пенсія (у гривнях) та коефіцієнту страхового стажу застрахованої особи (Кс). Тобто формула виглядає та­ким чином: П = Зп х Кс.

Другий варіант передбачає обчислення пенсії за двоскла­дною формулою. У цьому разі пенсія поділяється на дві чистини. Одна частина пенсії, яка припадає на період стажу до 1 січня 2004 р., визначатиметься за нормами та правила­ми, встановленими Законом України «Про пенсійне забезпе­чення», і з обмеженням пенсії максимальним розміром, її кий діяв на момент набуття чинності зазначеним Законом. Друга частина пенсії, яка припадає на період страхового стажу після набуття чинності Законом України «Про загаль­нообов'язкове державне пенсійне страхування», обчис­люється за формулою, що застосовується варіантом першим, без обмеження максимального розміру пенсії.

Частина пенсії, обчислена за період страхового стажу до І січня 2004 р., передбачає індексацію відповідно до визна­ченого порядку індексації розмірів пенсій та етапів такої індексації за період до моменту фактичного виходу на пенсію і підсумована з другою частиною пенсії, обчисленою за пе­ріод страхового стажу після 1 січня 2004 р. Обидві частини пенсії за віком виплачуватимуться застрахованій особі однією сумою.

Необхідно зазначити, що відсутність обмежень максималь­ного розміру пенсії за солідарною системою пенсійного забезпе­чення є дещо умовною. Адже національне законодавство використовує метод так званого непрямого обмеження максимально можливого розміру пенсії в рамках державної пенсійної програми. Зокрема передбачено, що розмір пенсії в системі державного обов'язкового пенсійного страхування обчислюється в межах встановленої законодавством максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої фактично були обчислені та сплачені страхові внески до Пенсійного фонду.

Обмеження максимального розміру пенсії існують майже в усіх розвинених зарубіжних державах. Так, скажімо, в Німеччині законодавчо визначений максимум заробітку, з м кого стягуються страхові внески на пенсійне забезпечення; у Франції внески стягуються з усієї зарплати, але в розраху­нок величини пенсії потрапляє лише певна її частина.

Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» встановлено також мінімальний роз­мір пенсій.

Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чолові­ків 35, а у жінок — 30 років страхового стажу встанов­люється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втра­тили працездатність, визначеного законом. При цьому за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чо­ловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 % розміру пенсії, обчисленої відповідно до закону, але не більше ніж 1 % мінімального розміру пенсії за віком.

За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімальної пенсії за віком.

Мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шах­тарської праці», та працівникам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпра­цювали на підземних роботах не менш як 15 років для чо­ловіків та 7,5 років для жінок за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця ос­танньої роботи, у розмірі 80 % середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мініму­му, встановленого для осіб, які втратили працездатність».

Особі, яка набула права на пенсію за віком, але після досяг­нення загального пенсійного віку виявила бажання працюва­ти і одержувати пенсію з більш пізнього терміну, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, за кожний повний рік страхового стажу після досягнення загального пенсійного віку. Так, за один рік, відпрацьований після досягнення пенсійного віку, пенсія збільшується на 3 %; за два — 6,71 %; за три — 11,83 %; за чотири — 18,54 %; за п'ять — 27,07 %; за шість — 36,46 %; за сім — 46,85 %; за вісім — 58,43 %; за дев'ять — 71,19 %; за десять — 85,32 %. При цьому підвищення розміру пенсії за неповний рік пенсійного страхового стажу не здійснюється.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)