АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  3. Аграрна реформа П. Сталипіна в Україні і її наслідки
  4. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  5. Адміністративна реформа в Україні
  6. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  7. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  8. Безпека життєдіяльності
  9. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  10. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  11. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  12. Виборчі системи та їх роль у функціонування демократії.

1. Об’єкти й суб’єкти добровольчої діяльності.

2. Види, сфери добровольчої діяльності.

3. Основні напрями роботи добровільних працівників.

4. Волонтерський рух серед студентів ВУЗів.

 

За належністю до певної організаційної структури волонтерів поділяють на дві умовних групи:

§ волонтери, які працюють при різноманітних соціальних службах;

§ волонтери громадських організацій.

Отже, волонтерський рух в Україні сьогодні відбувається за такими основними напрямками:

1. Добровільна систематична або епізодична допомога державним установам у реалізації соціальної політики - допомога освітянським (шкільним тапозашкільним) закладам у навчально-виховній роботі, установам соціальногозабезпечення в роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами та людьмипохилого віку. 2. Добровільна безкоштовна робота волонтерів у громадських танекомерційних організаціях - надання допомоги різним категоріям населення у будь-яких видах діяльності, навчання, розвитку. Таке спрямування діяльності волонтерів будь-якого віку сприяє їх творчій та соціальній самореалізації, саморозвитку та самоспостереженню.

Загалом волонтерами може виконуватися будь-яка робота, а не тільки елементарні речі, що не вимагають професійної підготовки. Волонтер - це не тільки помічник, чи соціальний працівник, що піклується про оточуючих, він може бути вчителем, фахівцем з комп'ютерів, політиком, інженером або дизайнером. Головне, щоб робота волонтерів була організована ефективно і велася професійно.

Визначаючи завдання для волонтерів, організації повинні орієнтуватися на індивідуальні можливості кожного. Волонтери можуть виконувати завдання, що не відносяться до постійних оплачуваних робіт; принести нові ідеї в організацію; створити і поширювати суспільну думку про організацію; залучати нових людей в організацію, допомогти при зборі коштів; заохочувати громадську активність.

Волонтери можуть займатися справами, якими б ніколи не стали займатися на оплачуваній роботі. Волонтери, що віддають свій час і зусилля організації, хочуть бути її частиною, вони хочуть мати права голосу і впливати на рішення організації. Фактично те, що інші цікавляться їхньою думкою і враховують точку зору підтверджує значимість волонтерів для організації. Можливість впливати навіть на найменшу частину роботи організації є спеціальним видом мотивації, тому що людина почуває себе частиною організації в цілому.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – спеціалізовані заклади, на які покладено державою завдання практичного здійснення підтримки соціального становлення та розвитку сімей, дітей, молоді.

Будь-які волонтерські групи при центрах соціальних служб для молоді діють в межах соціальних програм, які реалізуються центрами, передбачені планами робіт, завданнями, що покладені на центри державою. Аналіз матеріалів обласних ЦСССМ дозволив виявити основні напрями роботи добровільних помічників: 1. Соціально-реабілітаційна робота, попередження та подолання негативних явищ у молодіжному середовищі: - робота з молоддю, схильною до асоціальної поведінки; - профілактика та подолання вживання алкогольних напоїв; - профілактика та запобігання тютюнопалінню; - профілактика та запобігання вживанню наркотичних речовин; - профілактика хвороб, що передаються статевим шляхом та ВІЛ/СНІДу; - підтримка дітей та підлітків, що постраждали від морального, фізичного,сексуального насильства; - підтримка дітей та молоді, що перебувають у кризовому стані; - соціальна робота з „дітьми вулиці”.У цьому напрямку волонтерами центрів СССМ проводяться різноманітні бесіди, диспути, лекції на різну тематику, організовуються вечори, концерти “За здоровий спосіб життя”, проводяться рольові та творчі ігри з молоддю та з “дітьми вулиці”. Розповсюджуються інформаційні листівки, буклети про негативний вплив на організм вживання алкоголю, тютюну, наркотичних речовин. Тут застосовуються як групові форми роботи, так і індивідуальні. 2. Соціальна опіка і захист найменш захищених категорій дітей та молоді: - підтримка та сприяння розвитку творчих здібностей молодих інвалідів; - соціальна допомога молодим сім’ям; - соціальна робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленимибатьківського піклування; - соціальна підтримка військовозобов’язаної молоді; - соціальна робота з жіночою молоддю; - соціальна допомога самотнім матерям, неповним сім’ям, багатодітнимсім’ям; - допомога у вирішенні соціальних проблем учнівської та студентської молоді. Організовуються концерти, конкурси, змагання, ярмарки, створюються різноманітні клуби за інтересами, проводяться благодійні акції, вечори. Все це робиться для того, щоб такі категорії дітей та молоді відчули себе потрібними в цьому суспільстві. 3. Соціальний супровід молоді, допомога її інтеграції у суспільство: - сприяння самовихованню, самовизначенню та самовдосконаленню дітей тамолоді; - формування та розвиток якостей творчої особистості; - соціальна підтримка безробітної молоді, сприяння в працевлаштуванні; - розвиток та підтримка обдарованих дітей та підлітків; - організація змістовного дозвілля дітей та молоді як шлях профілактики дитячої бездоглядності і правопорушень. Проводяться змагання, олімпіади, походи, екскурсії, конкурси творчих робіт, тематичні дні, вогнища, свята, ярмарки, також іде залучення молоді та підлітків до різноманітних гуртків та секцій.

Отже, волонтери залучаються до основних видів соціальної роботи: профілактика, обслуговування, адаптація, патронаж.

При цьому волонтер вибирає собі завдання за принципом добровільного вибору, власним уподобанням та з урахуванням наявності певних навичок, що потрібні для виконання тієї чи іншої справи.

Традиційно уже сформоване коло клієнтів центрів СССМ, з якими працюють волонтери:

§ Діти-інваліди - 36%.

§ Молодь різних вікових груп – 67%.

§ Діти і батьки (сім’ї) – 11%.

§ Жіноча молодь – 6%.

§ Абоненти телефону довіри» - 5%.

В цілому ж у роботі центрів ЦСССМ групові та масові форми і методи надання соціальних послух та допомоги переважають над індивідуальними.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)