АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове регулювання відносин у галузі розробки та використання засобів зв'язку і телекомунікацій

В інформаційному праві термін «зв'язок» означає будь-яку передачу, випромінювання або прийом знаків, сигналів, тексту, зображень і звуку або даних будь-якого характеру за допомогою дротових, радіо, оптичних чи інших електромагнітних систем.

Телекомунікацією є передача і прийом звуку, знака, сигналу, письмового тексту, зображення по проводовій, кабельної, оптичної, магнітній, радіо-і інших електромагнітних системах.

Телекомунікаційні мережі та системи - мережі та системи, що забезпечують електрозв'язок та передачу даних.

Зв'язок є невід'ємною частиною виробничої та соціальної інфраструктури Республіки Білорусь і функціонує на її території як взаємопов'язаний виробничо-господарський комплекс, призначений для задоволення потреб громадян, органів державної влади (управління), оборони, безпеки, охорони правопорядку в Республіці Білорусь, фізичних та юридичних осіб у послуги зв'язку.

Засоби зв'язку разом із засобами обчислювальної техніки складають технічну базу забезпечення процесу збору, обробки, накопичення та розповсюдження інформації.

Єдина мережа електрозв'язку Республіки Білорусь складається з розташованих на території Республіки Білорусь мереж електрозв'язку наступних категорій:

· мережа електрозв'язку загального користування;

· виділені мережі електрозв'язку;

· технологічні мережі електрозв'язку;

· мережі електрозв'язку спеціального призначення.

Відповідальність за загальне регулювання зв'язку в країні несуть Рада Міністрів Республіки Білорусь і Міністерство зв'язку та інформатизації.

Найважливішим напрямом робіт у галузі зв'язку є розвиток мереж зв'язку, тобто технологічних систем, що забезпечують один або кілька видів передач: телефонний, телеграфний, факсимільний передачу даних та інших видів документальних повідомлень, включаючи обмін інформацією між ЕОМ, телевізійне, звукове та інші види радіо- і проводового мовлення.

Поштовий зв'язок - це вид зв'язку, що представляє собою єдиний виробничо-технологічний комплекс технічних і транспортних засобів, що забезпечує прийом, обробку, зберігання, перевезення, доставку (вручення) поштових відправлень та надання інших послуг поштового зв'язку.

Поштовий зв'язок загального користування - вид поштового зв'язку, що забезпечує прийом, обробку, зберігання, перевезення, доставку (вручення) поштових відправлень, пенсій та допомог, а також поширення друкованих засобів масової інформації та надання інших послуг поштового зв'язку на підставі публічного договору.

Поштові відправлення - відправлення письмової кореспонденції, посилки, упаковані відповідно до встановлених вимог, спеціальні відправлення, грошові перекази, прийняті операторами поштового зв'язку для доставки (вручення) адресату за вказаною адресою.

Засоби зв'язку, в тому числі використовувані для цілей телерадіомовлення, та інші технічні засоби, що є джерелами електромагнітного випромінювання, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Радою Міністрів.

Діяльність фізичних та юридичних осіб, пов'язана з наданням послуг зв'язку, здійснюється на підставі належним чином отриманої та оформленої для цієї мети ліцензії відповідно до закону.

Всі засоби зв'язку, використовувані в мережі зв'язку Республіки Білорусь, підлягають обов'язковій перевірці (сертифікації) на відповідність встановленим нормам і технічним вимогам.

На території Республіки Білорусь підприємства зв'язку створюються і функціонують на основі єдності економічного простору, різноманіття форм власності і в умовах конкуренції.

Мережі і засоби зв'язку в республіці Білорусь можуть перебувати в республіканській власності, власності адміністративно-територіальних одиниць, а також власності фізичних та юридичних осіб, які виступають в якості операторів зв'язку, включаючи іноземні організації та іноземних громадян.

Тарифи на послуги зв'язку встановлюються на договірній основі. У випадках, передбачених законодавством, за окремими видами послуг зв'язку, що надаються підприємствами зв'язку, тарифи можуть регулюватися державою.

При проектуванні та розвитку міст та інших населених пунктів, житлових районів і комплексів, окремих будівель і споруд органи архітектури та містобудування і проектні організації зобов'язані передбачати у відповідності з нормативами будівництво будинків для розміщення підприємств зв'язку.

Кошти, споруди зв'язку, радіочастотний спектр і орбітальні позиції супутників зв'язку перебувають під захистом держави. Порядок охорони засобів, споруд зв'язку і радіочастотного спектру встановлюється законодавством.

Всі користувачі зв'язку на території Республік Білорусь на рівних умовах мають право передавати повідомлення по мережах електричного і поштового зв'язку. Ніякому користувачу не може бути відмовлено в доступі до послуг мережі загального користування.

Оператори зв'язку зобов'язані надавати користувачам послуги зв'язку, які відповідають за якістю стандартам, технічним нормам, сертифікатам, умовами договору на надання послуг зв'язку.

Власники мереж і засобів зв'язку повинні надавати абсолютний пріоритет всім повідомленням, що стосуються безпеки людського життя на землі, в повітрі, космічному просторі, проведенні невідкладних заходів у сфері оборони, безпеки та охорони правопорядку Республіки Білорусь, а також повідомленнями про великі аварії, катастрофи, епідемії, епізоотій і стихійних лихах. Захист прав користувача зв'язку на надання послуг електричного і поштового зв'язку неналежної якості, отримання інформації про такі послуги і про їх виконавців, а також механізм реалізації цих прав регулюється законодавством Республіки Білорусь. Таємниця листування, телефонних переговорів, поштових відправлень, телеграфних та інших повідомлень, переданих по мережах електричного і поштового зв'язку, охороняється Конституцією Республіки Білорусь. Всі оператори зв'язку зобов'язані забезпечити дотримання таємниці зв'язку. Прослуховування телефонних переговорів. Ознайомлення з повідомленнями електрозв'язку, затримка, огляд і виїмка поштових відправлень та документальної кореспонденції, отримання відомостей про них, а також інші обмеження таємниці зв'язку допускаються тільки з санкції прокурора. Посадові та інші особи, працівники зв'язку, які допустили порушення зазначених положень, притягуються до відповідальності. У разі втрати або зіпсуття поштового відправлення з оголошеною цінністю оператор зв'язку відшкодовує відправнику збиток. При невиконанні або неналежному виконанні зобов'язань при наданні послуг чи виконання робіт у галузі зв'язку користувач має право пред'явити оператору зв'язку, що надає послуги або виконує роботу, претензії, в тому числі вимоги про відшкодування збитку. Міжнародне співробітництво в галузі зв'язку здійснюється на основі міжнародних договорів та угод Республіки Білорусь.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)