АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Апарат орієнтування

Читайте также:
  1. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  2. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  3. Апарат держави: поняття та структура
  4. Апарат для гашення вапна: марка АИ-1,8, кількість 1 шт.
  5. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  6. Апарати для нагрівання продуктів
  7. Апарати для розділення неоднорідних мас
  8. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  9. Апарату згідно Бонвіля
  10. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  11. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?

Апарат організації засвоєння знань.

Апарат організації засвоєння знань (методичний апарат) - найважливіша складова апарату навчального видання, а також дидактичної системи. Апарат складається з питань, вправ, завдань. Особливо важливий для шкільних підручників.

Основним завданням складової апарату є забезпечення додаткового опрацювання матеріалу, формування в учня прагнення самостійно контролювати себе, проявляти можливості в застосуванні теоретичних знань на практиці й самостійно приймати рішення.

Правильно розробити апарат організації засвоєння матеріалу передусім повинен автор. При підготовці такого апарату необхідно знати можливості читача.

Редакор повинен володіти різноманітними техніками складання апарату засвоєння знань, чітко виділяючи, де необхідно ввести звичайні питання для самоконтролю (закріплення матеріалу, повторення найважливіших частин параграфу), а де застосувати завдання для творчої роботи. Такі різновиди визначаються метою складання даного апарату.

Оптимальним застосуванням творчих навичок в розробці методичного апарату є впровадження завдань, котрі вирізняються різноманітністю роботи, пов'язані з розділами, до яких відносяться, а також з предметом дисципліни взагалі, при чому в окремих випадках вони за змістом ширші конкретного розділу, що вимагає від учня використання додаткового матеріалу з данної дисципліни.

Ось 3 приклади розділу «Масова інформація, масова комунікація, масова фотореклама»:

«В яких видах та типах періодики використовується фотореклама?»

«Аналітики вважають, що 65% ефірного часу та більш ніж 40% газетно-журнального об'єму займають матеріали, розроблені журналістами на замовлення (як різновид «прихованої» реклами). Ваша думка.»

«Яке значення в мистецтві рекламної творчості надається фактору візуальної та вербальної цілісності?»

Щоб відповісти на дані запитання, учень повинен не тільки звернутися до розділу, але й звернутись до додаткової літератури. Зрозуміло, що функції цих запитань направленні на те, щоб спонукати до самостійного мислення, формувати інтерес до майбутньої професії, навчити загально оцінювати проблему.

 

Контрольні запитання та завдання:

1. Дайте визначення: що таке апарат засвоєння знань. Сформулюйте мету та ціль його застосування.

2. Поясніть, як саме відбувається аналіз апарату засвоєння знань.

 

Апарат орієнтування

Апарат орієнтування складається з передмови, приміток, висновків, бібліографічних матеріалів, покажчиків, додатки, словники, списки скорочень, умовних позначень, системи рубрикації, та шрифтових виділень.

Основною метою апарату орієнтування є допомогти учню як найбільш повно оволодіти знанням по данному виданню і якомога ефективніше використати його. Елементи апарату орієнтування повинні забеспечувати розвиток інтересу до предмету.

Елементи апарату:

· передмова

· доповнення

· пояснення

· уточнення до основного тексту

· примітки

· висновки

Особливу увагу при аналізі змісту цих матеріалів необхідно відвести організаційно-методичній частині.

У передмові потрібно наголосити на логічності вивчення дисципліни, виділити її основні й найбільш складні аспекти, показати можливість отримання додаткової інформації з інших джерел. У передмові повинні бути використані характеристики позиції автора по відношенню до найважливіших аспектів данної дисципліни, принципів підходу до оволодіння знаннями, значимості дисципліни для вивчення інших предметів або для прктичного застосування результатів. Впередмові необхідні також вказівки на те як правильно працювати з данним навчальним виданням. Розглядаючи передмову, редактор повинен оцінити повноту і правильність характеристики курсу в цілому, видів навчальної роботи, котрі необхідно використовувати при його вивченні, роль даного видання в оволодінні певним об'єктом інформації. Необхідно оцінити методичні аспекти передмови, опираючись на вивчення курсу.

Короткі доповнення, пояснення, уточнення до основного тексту, примітки, редактор розглядає з двох сторін: зв'язок з основним текстом і правильність розміщення приміток на полосі (у тексті, підстрочні, затекстові).

Висновки, котрі завершають виклад навчального курсу, також може мати методичний характер. Його призначення- допомогти учню сумувати отримані знання.

Редактору слід аналізувати цей розділ, виходячи перед усім з цільового пизначення данного елементу аппарату, підвести межу під пройденним матеріалом, узагальнити його, зробити акцент на головному. Можна ввести міркування про місце дисципліни в системі знань, про можливості більш глибокого володіння змістом.

При аналізуванні висновків редактору необхідно з'ясувати зв'язок висновків зі змістом навчального курсу, а також зі змістом тієї сфери діяльності,яка його відображає. Крім того, важливо, щоб висновки, доповнення, пояснення і передмова не дублювали одне одного,а лише поглиблювали зміст.

Таким чином у цьому параграфі визначаємо головні складові навчального видання (апарат засвоєння знань, апарат орієнтування). Головною метою цих складових є поліпшення користування навчальним виданням при оволодінні знаннями з певної дисципліни. У параграфі наголошується на особливостях складання кожної частин та на функціях, які вони виконують. Що значно поліпшує розробку, аналіз та користуванням апаратом навчального видання.

 

Контрольні запитання та завдання:

1. Перелічите елементи апарату орієнтування. Визначіть головні засади складання цих елементів.

2. Підберіть два наукових видання: одне з них вдале, на ваш погляд, щодо упорядкування апаратів засвоєння знань та орієнтації та навпаки.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)