АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розміщення світильників у приміщенні

Читайте также:
  1. Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників та їх розміщення
  2. Закономірності розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів
  3. Організація і проведення прийомів з розміщенням
  4. Первинне розміщення цінних паперів
  5. Правила розподілу приміщень за пріоритетністю розміщення
  6. Прийоми без розміщення за столом
  7. Принципи розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів
  8. Принципи розміщення роздрібних торговельних підприємств
  9. Розміщення елементів і розробка топології друкованої плати
  10. Розміщення метеообладнання
  11. Розміщення населення і його склад
  12. Розміщення населення. Міське та сільське населення. Урбанізація

 

При системі загального освітлення світильники розташовують над освітлюваною поверхнею або рівномірно, або локализованно. Для рівномірного освітлення світильники при своєму розміщенні утворюють правильні симетричні ряди, створюючи при цьому відносно рівномірну освітленість по всій площі, а для локалізованого - індивідуально для кожного робочого місця або ділянки виробничого приміщення, створюючи при цьому необхідні освітленості тільки на робочих місцях.

Вибір розташування світильників загального освітлення є одним з основних питань, які необхідно розв’язати при проектуванні освітлювальних установок, що впливають на економічність останніх, якість освітлення й зручність експлуатації. Для кожної типової кривої сили світла (типу світильника) існує найвигідніша відносна відстань між світильниками, при якій забезпечується найбільша рівномірність розподілу освітленості, а також найвигідніша відносна відстань між світильниками при якій забезпечується максимальна енергетична економічність.

З наведених розмірів Н та hp є заданими. Відстань від стелі до світильника звичайно приймається hc = 0,5 – 0,7 м, але не більше 1,5 м (крім випадків установки світильників на стінах). Більші значення hc не рекомендуються, а якщо вони приймаються, то повинні бути передбачені міри проти розгойдування світильників потоками повітря (необхідний жорсткий підвіс). При установці світильників на рівні з фермами hc = 0. Відстань l рекомендується приймати ½ L при наявності біля стін проходів і 1/3 L в інших випадках. При безумовній необхідності забезпечити біля стін таку ж освітленість, як і по всій площі, відстань l може бути зменшена майже до нуля шляхом установки світильників на кронштейнах, укріплених на стінах.

 

 

 

Мал. 2.4. Типові схеми розміщення світильників:

а – у розрізі, б - д – на плані.

 

1 – кутове поле; 2 – одне із центральних полів; 3 – осі ферм; 4 – осі містків

обслуговування; 5 – стіна з вікнами; Н – висота приміщення, а при будівництві покрівлі

на фермах – висота до ферм; hc – відстань світильників від перекриття або ферм; hp – висота робочої поверхні над підлогою; hп – висота розміщення (установки) світильників над

підлогою; h = hп-hp = Н- hc-hp – розрахункова висота; L – відстань між світильниками

або їхніми рядами; LA,LВ– відстані між світильниками в напрямку уздовж і поперек

приміщення, якщо вони неоднакові; l – відстань крайніх рядів світильників від стіни.

 

При загальному рівномірному освітленні найкращими варіантами розташування світильників з лампами накалювання й лампами ДРЛ є розташування їх по кутах квадратного поля або в шаховому порядку (мал. 2.4. б,д). При розташуванні світильників по кутах квадрата (LA=LВ) або по кутах рівностороннього трикутника (L) отримуємо найбільш рівномірний розподіл освітленості по всій площі приміщення. Вибір відстані між світильниками залежить від типу світильника, висоти його підвісу над робочою поверхнею. Теоретично оптимальним є шахове розташування по вершинах ромбів з гострим кутом 60°.

Варто врахувати, що збільшення відстані між світильниками й збільшення потужності кожного світильника приводить до збільшення нерівномірного розподілу освітленості на освітлюваній поверхні, тому що при цьому освітленість під світильниками, набагато більше освітленості в точках між ними. Це приводить до до збільшення встановленої потужності освітлювальної установки. При частому (густому) розташуванні світильників нерівномірність розподілу освітленості знижується, однак у цьому випадку потрібно застосовувати лампи меншої потужності з невисокою світловіддачею, а це приводить до підвищеної витрати електроенергії.

У приміщеннях з фермовим перекриттям (мал. 2.4. в) у більшості випадків світильники можуть установлюватися тільки на фермах, тому умовами розміщення світильників у конкретних приміщеннях часто доводиться приймати поля прямокутної форми, причому в цьому випадку бажано, щоб відношення LA/LВ не перевищувало 1,5. У цьому випадку нерідко світильники розташовуються блоками по 2 – 4 шт., якщо це необхідно для зниження коефіцієнта пульсації освітленості або якщо найбільша можлива потужність лампи менше необхідної з розрахунку.

У вузьких приміщеннях іноді неминуче однорядне розташування світильників, але в приміщеннях, де виконуються роботи, його варто уникати, тому що при такому освітленні (при світильниках прямого світла) створюються глибокі тіні й не завжди забезпечується вдалий напрямок світла.

Таким чином, при виборі відстані між світильниками необхідно знайти таке, котре забезпечило б найменшу встановлену потужність освітлювальної установки й достатню для практичних умов рівномірність висвітлення.

Установлено, що відстань між світильниками залежить від найвигіднішої відносної відстанні, під якою розуміють відношення відстані між ними або рядами L (в метрах) до розрахункової висоти h (в метрах) підвісу світильників над робочою поверхнею λэ = L/h (мал. 2.4. а).

Тоді відстань L між світильниками або рядами може бути розрахована по формулі:

L = λэ·h (2.1)

 

де h - висота світильника над розрахунковою поверхнею (на висоті 0,8 м від рівня підлоги).

Найвигідніша відносна відстань λэ в залежності від кривої сили світла світильника повинна бути в наступних межах (табл. 2.9).

 

Таблиця 2.9.

 

Залежніть відносної відстані λэ від

кривої сили світла світильника

 

Тип кривої відносна відстань L/h
рекомендовано найбільше допустиме
К Г Д Л М 0,4 – 0,7 0,8 – 1,2 1,2 – 1,6 1,4 – 2,0 1,8 – 2,6 0,9 1,4 2,1 2,3 3,4

 

 

Часто по конструктивно-будівельним і іншим умовам не може бути прийнята найвигідніша відносна відстань L/h, то у таких випадках допускається відступ від них убік зменшення. Збільшення ж рекомендованих відносних відстаней L/h небажано.

Ряди світильників варто розташовувати паралельно довгій стороні приміщення зі світловими прорізами. Якщо прорізи розташовані на короткій стороні, то ряди світильників можна розташувати як завгодно. Відстань від крайнього ряду світильників до стін рекомендується приймати близько 0,3 L при наявності біля стін проходів і близько 0,5 L в інших випадках.

На підставі прийнятої схеми розміщення світильників визначається їхня потрібна кількість.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)