АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Споживання, заощадження та інвестиції

Читайте также:
  1. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  2. Б) оборотні активи (запаси, поточна дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції тощо).
  3. Взаємозв’язок доходу, споживання, заощадження у кейнсіанстві.
  4. Гранична ефективність інвестицій, процентна ставка та оптимальний обсяг залучення капіталу. Рівновага на ринку капіталу. Сукупні інвестиції і процентна ставка.
  5. Графічний аналіз кейнсіанських функцій споживання та заощадження.
  6. Заощадження домогосподарств
  7. Заощадження та інвестиції
  8. Заощадження-інвестиції»
  9. Інвестиції в людський капітал
  10. Інвестиції та їх ефективність.
  11. Інвестиції та їх типи. Роль інвестицій в економіці
  12. Інвестиції. Мультиплікатор інвестицій.

Розподіл домогосподарствами використовуваного доходу на споживання та заощадження. Функція споживання та функція заощадження. Чинники споживання, не пов’язані з поточним використовуваним доходом. Моделі поведінки споживача. Кейнсіанська функція споживання. Гіпотези життєвого циклу та гіпотеза постійного доходу. Між часовий вибір споживача. Крива Лоренца.

Суть, мотиви та чинники заощаджень у національній економіці. Оцінка рівня заощаджень. Види заощаджень. Інвестиції, їх суть та фактори.

Інвестиції в основний капітал, у житлове будівництво і в запаси. Класифікація інвестицій. Валові та чисті інвестиції. Приватні та державні інвестиції. Внутрішні і іноземні інвестиції. Прямі і портфельні інвестиції. Реальні і фінансові інвестиції. Інвестиції як фактор зростання ВВП. Нестабільність інвестицій. Показники ефективності інвестицій. Інвестиції в економіку України.

 

Тема 9. Економічна динаміка

Економічні коливання та їх причини. Фази ділового циклу. Нециклічні коливання. Вплив циклічних коливань на виробництво і зайнятість. Теорії ділових циклів. Антициклічна політика держави.

Економічне зростання: суть, типи та фактори. Економічне зростання і економічний розвиток. Модель Р. Солоу – неокласична модель економічного зростання. Стаціонарний обсяг капіталу. Проблеми економічного зростання в Україні.

 

Тема 10. Держава в системі макроекономічного регулювання

Економічні функції держави. Громадські блага. Різновиди макроекономічної політики. Інструменти макроекономічної політики держави.

Фіскальна політика, її суть та цілі. Дискреційна фіскальна політика. Державний бюджет. Податки. Державні закупівлі та їх вплив на рівноважний обсяг національного виробництва Недискреційна фіскальна політика. Автоматичні стабілізатори. Бюджетний дефіцит і профіцит. Фактичний, структурний і циклічний дефіцит. Державний борг та його вплив на економіку.

Грошово-кредитне регулювання економіки. Цілі та знаряддя монетарної економіки Операції з державними цінними паперами, облікова ставка та норма обов’язкових резервів комерційних банків. Політика «дешевих» і «дорогих» грошей.

 

Тема 11. Проблеми формування ефективної ринкової системи України

Зовнішньоекономічна діяльність. Теорії абсолютних та порівняльних переваг. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Основні форми міжнародних економічних відносин. Інструменти зовнішньоторгівельної політики. Платіжний баланс та його структура. Класифікація статей платіжного балансу. Система подвійного запису у платіжному балансі. Міжнародні системи валютних курсів. Котирування валюти. Паритет купівельної спроможності валюти. Девальвація і ревальвація та їх вплив на економіку. Основні аспекти світової економіки. Міжнародні фінансово-економічні організації. Інтеграційні процеси в світовій економіці. Економічна політика в ході економічного циклу. Макроекономіка перехідного перероду.

 

 

4. Навчально-методичні матеріали

4.1..Література до теоретичного курсу

4.1.1. Основна література

1. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка: Опорний конспект лекцій. - К.: Четверта хвиля, 2009. – 224 с.

2. Доходи та заощадження в перехідній економіці України. Ред.. С Панчишина та М. Савлука. Львів. – 2003.

3. Інституційні засади формування економічної системи України: теорія і практика. Львів: Новий світ, 2005.

4. Макроекономіка: Навч. пос. – Луцьк: В-во ВД/У “Вежа”, 1996. – 246 с.

5. Малиш Н.А. Макроекономіка: Навч. посіб. – 2-ге видання. - К.: МАУП. - 2004. – 184 с.- електронний ресурс

6. Мельникова В.І., Клімова Н.І. Макроекономіка: Навч. посіб. – К.: ВД «Професіонал», 2004. – 349 с.

7. Мікроекономіка і макроекономіка: Підручник для студентів екон. спец. закл. освіти: У 2 ч. / За заг. ред. С. Будаговської. - К.: Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2001. – 517с.

8. Семюелсон П., Нордгауз В. Макроекономіка / Пер. з англ. - К.: Основи, 1997. – 574с.

9. Савченко А.Г., Пухтаєвич Г.О., Тітьонко О.М. Макроекономіка: Підручник. - К.: Либідь, 2008. – 288 с.

10. Савченко А. Г. Макроекономіка: Підручник. — К.: КНЕУ, 2005. — 441 с. – електронний ресурс

11. Савченко А. Г. Макроекономіка: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ. — 1999. — 120 с.- електронний ресурс

12. Панчишин С.М. Макроекономіка: тести і задачі. – К.: Либідь, 2002. – електронний ресурс

13. Періодичні видання: «Економіка України», «Експерт України», «Фінанси України» та інші.

14. Верховна рада України – www.rada.gov.ua.

15. Державний комітет статистики України – www.ukrstat.gov.ua.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)