АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Макроекономіка як наука. Макроекономіка як гілка сучасної економічної науки

Читайте также:
  1. Административное право как наука.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Великолепная наука
  4. Глава 1. ДЕТСКАЯ ПСИХОЛОГИЯ КАК НАУКА ОБ ОСОБЕННОСТЯХ ПСИХИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ РЕБЕНКА
  5. Глава 1. ЕСТЕСТВОЗН АН И Е КАК ЕДИНАЯ НАУКА О ПРИРОДЕ
  6. Глава 1. Наука о культуре 1 страница
  7. Глава 1. Наука о культуре 10 страница
  8. Глава 1. Наука о культуре 11 страница
  9. Глава 1. Наука о культуре 12 страница
  10. Глава 1. Наука о культуре 13 страница
  11. Глава 1. Наука о культуре 14 страница
  12. Глава 1. Наука о культуре 15 страница

Макроекономіка як гілка сучасної економічної науки. Національна економіка, як об’єкт макроекономіки. Суб’єкти національної економіки. Предмет і функції макроекономіки. Позитивна та нормативна макроекономіка. Основні сфери дослідження макроекономіки. Макроекономічні ідеї класичної теорії.

Макроекономічні моделі. Ендогенні та екзогенні змінні макроекономічних моделей. Номінальні та реальні змінні. Закони макроекономіки.

Ринкові та неринкові економічні системи. Двосекторна модель кругопотоку. Доходи, видатки і витрати.

 

Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Система національних рахунків (СНР) та Баланс народного господарства (БНГ). Методологія обчислення ВВП. Інші показники національного обсягу виробництва (ВНП, ЧВП, НД). Розподіл національного доходу.

 

Тема 3. Ринок праці

Попит на працю та її пропозиція. Зарплата як ціна праці. Негнучкість ринку праці. Зайняті і безробітні. Рівень безробіття. Повна зайнятість. Види безробіття, його причини та наслідки. Втрати від безробіття. Закон Оукена. Державне регулювання ринку праці. Соціальний захист безробітних. Особливості формування ринку праці в Україні.

 

Тема 4. Грошовий ринок

Суть і функції грошей. Еволюція грошей. Сучасні гроші. Вимірювання кількості грошей. Грошові агрегати. Процентна ставка. Рівняння Фішера. Попит та гроші для операцій. Попит та гроші як актив. Пропозиція грошей. Рівновага на грошовому ринку.

Центральний банк та його функції. Банківська система. Комерційні банки. Процес «створення» банківських грошей. Грошовий та депозитний мультиплікатор. Гроші і фінансові ринки. Цінні папери. Фондові біржі.

 

Тема 5. Інфляційний механізм

Інфляція: суть, обчислення, види. Інфляція попиту та інфляція пропозиції. Причини інфляції. Вибір між інфляцією і безробіттям. Крива Філіпса. Сеньйораж. Соціально-економічні наслідки інфляції. Методи боротьби з інфляцією. Особливості інфляції в Україні.

 

Тема 6. Сукупні видатки та економічна рівновага

Сукупні видатки та рівноважний ВВП. Підходи до визначення економічної рівноваги. Підхід «видатки-обсяг виробництва». Кейнсіанський хрест. Підхід «витікання–ін’єкції». Коливання рівноважного ВВП навколо потенційного його рівня. Мультиплікатор видатків. Рецесійний розрив як наслідок дефіциту сукупних витрат. Інфляційний розрив як наслідок надлишку сукупних видатків.

 

Тема 7. Національний ринок товарів та його рівновага

Макроекономічний кругообіг в умовах ринку. Умови економічної рівноваги. Сукупний попит. Цінові та нецінові чинники сукупного попиту. Сукупна пропозиція. Цінові та нецінові чинники сукупної пропозиції. Рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважна ціна та рівноважний обсяг виробництва. Застосування моделі AD-AS. Класична та кейнсіанська концепції макроекономічної рівноваги.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)