АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хімічний склад води і його вплив на стан ротової порожнини

Читайте также:
  1. B. Проведення ревізії ротової порожнини за допомогою ручного відсмоктувача
  2. E. Виконати пункцію плевральної порожнини.
  3. Th2 виділяють інтерлейкіни 4, 5, 6, 10, які впливають на еозинофіли, В-лімфоцити і викликають переключення синтезу з Ig M на Ig E.
  4. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  5. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  6. Аналіз впливу контактних аудиторій
  7. Аналіз впливу на підприємство покупців
  8. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  9. Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру.
  10. Б) Інформаційна культура та її складові
  11. Б) система, яка використовується, коли продукт дуже складний, унікальний
  12. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.

Здоров’я населення знаходиться в прямій залежності від хімічного складу природних вод в джерелах, з яких здійснюється регулярне водопостачання даної території. Щотижня людина вживає 15-25 літрів води, яка, в ідеалі, не повинна містити ніяких шкідливих домішок, які б негативно впливали на здоров’я людини. У той же час, питна вода повинна містити достатню кількість макроелементів, що беруть участь в обмінних процесах людини.

 

 

1.3.1 Вплив Фтору

Атмосферні опади, води танучих снігів, фільтруючись через шари земної поверхні, збагачуються сполуками фтору. Тому найчастіше підземні води більш багаті фтором, ніж води річок, озер колодязів. Стан зубів залежить від кількості фтору в питній воді. За нормою в 1 літрі води має бути 1 мг фтору. Якщо менше за 0.8 мг/л то виникає карієс, понад 1.5 мг/л – хронічний флюороз. Це захворювання викликає затримку солей фтору в кістках та зубах. З’являються плями на емалі, деформуються кістки. Цікаво, що це захворювання вражає також велику рогату худобу, овець, риб. [17]

Фтор має дуже вузький діапазон фізіологічний доз: легкі форми флюорозу[6] можуть спостерігатися в 20% випадків при вживанні води з вмістом фтору 1,5 мг/л, а захворюваність карієсом у населення підвищується, якщо воно користується водою з вмістом фтору 0,7 мг/л і нижче. Отже діапазон фізіологічних концентрацій фтору у воді дуже вузький, що і робить проблему гігієнічного нормування фтору у воді дуже гострою і залишається актуальною донині.

Що стосується новонароджених дітей, то до прорізування зубів фтор надходить в емаль із сироватки крові, а після прорізування ще й із слини, що доведено науково[4]. Фтор регулює процес поглинання кальцію твердими тканинами зуба. Швидкість мінералізації в присутності фтору значно зростає. Навіть при такій низькій концентрації як 1:1000 швидкість мінералізації зростає в 3-5 разів. Для ендогенної(внутрішньої) і екзогенної(зовнішньої) профілактики карієсу застосовуються солі фтору: фтористий натрій, фториди олова, свинцю, цинку та інші.

Отже, розвиток захворювань зубів у людей спостерігається як внаслідок надлишку фтору, так і його нестачі.

 

1.3.2. Вплив алюмінію

Біологічна роль алюмінію повністю не з'ясована. Відомо лише те, що його сполуки не отруйні ні для людини, ні для тварин.В органах ссавців виявлено від 10−3 до 10−5% алюмінію (на сиру речовину). Алюміній накопичується в печінці, підшлунковій і щитовидній залозах. Алюміній – метал, нерозчинний у воді. Однак з водою в організм можуть надходити такі токсичні сполуки алюмінію, як хлориди, нітрати, сульфати. Якщо ж розглядати вплив іонів алюмінію на ротову порожнину, то цей метал впливає на ясна: при надлишку ясна стають розм’якшеними.[1 електронний ресурс]

 

1.3.3 Вплив феруму

Ферум є життєво важливим елементом. В організмі людини, як і тварин, ферум присутній в усіх тканинах, проте найбільша його частина (приблизно три грами) зосереджена в еритроцитах. Ферум бере участь у процесі перенесення кисню від легенів до тканин організму. Добова потреба організму у Ферумі становить 15-20 мг. Загальна його кількість потрапляє в організм людини з рослинною їжею та м’ясом. При втраті крові потреба у Ферумі перевищує кількість, яку людина отримує з їжею.

Солі заліза (понад 0,3 мг/дм3) і марганцю (понад 0,1 мг/дм3), крім забарвлення, надають воді помутніння, запаху сірководню, в'яжу­чого, а в сукупності з гуміновими сполуками - болотного присмаку. Така вода непридатна і для деяких процесів у харчовій промисло­вості, змінюючи присмак масла, сиру та інших харчових продуктів. При вживання води з надлишком заліза зуби темніють, а згодом набувають синього відтінку. Тому такі зуби називають «блакитними». Стоматологи радять вживати продукти з підвищеним вмістом заліза через соломку. [5]

 

1.3.4 Вплив кальцію

Кальцій найбільш розповсюджений макроелемент в організмі людини, більша його частина міститься в скелеті і зубах у вигляді фосфатів. Йони кальцію беруть участь в процесах згортання крові, м'язових і нейронних реакціях, забезпечують осмотичний тиск крові. Потреба в кальцію залежить від віку. Зловживання кавою та алкоголем може призводити до дефіциту кальцію. Він є основним структурним елементом кісток і зубів, входить до складу нігтів, волосся, м'яких тканин, позаклітинної рідини і плазми крові. Кальцій є також важливим компонентом системи згортання крові, він підтримує правильне співвідношення солей в організмі людини.

Особливо важливе значення для збагачення організму йонами кальцію має питна вода, в якій є гідрокарбонат кальцію Ca(HCO3)2. Для повного засвоєння в кишечнику необхідна наявність активної форми вітаміну D3, білків їжі, лимонної кислота, лактози молока. Вітамін D сприяє абсорбції кальцію з кишечнику і полегшує відкладення кальцію і фосфору в кістках.

Сполуки йонів кальцію, які надходять разом з їжею та водою, покращують загальний стан кісток, а також зубів. Проте при вимиванні кальцію в організмі людини на зубах з’являються дефекти, руйнується структура зубної емалі. Компенсувати вимивання кальцію в організмі можна за допомогою медичних препаратів, які містять кальцій або склавши правильний раціон харчування з продуктів, насичених кальцієм[15].

При недостатній та надлишковій кількості кальцію в організмі людини розвиваються захворювання: остеопороз[4], гіперкальціємія[1] та гіпокальціємія[2].

Характерними проявами гіперкальціємії зубів є підвищена твердість зубів. Надлишок кальцію може приводити до дефіциту цинку і фосфору, у той же час перешкоджає нагромадженню свинцю в кістковій тканині. Кальцій є дуже важливим макроелементом в організмі людини — 95% всього кальцію входить до складу кісток, де разом із фосфором утворює мінеральну основу скелету людини. Поряд з цим він є дуже важливим макроелементом для підтримання життєдіяльності клітин організму.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)