АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Проблематика цієї теми безпосередньо пов’язана з функціонуванням ринку праці в структурі національного ринку

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Проблематика цієї теми безпосередньо пов’язана з функціонуванням ринку праці в структурі національного ринку. Отож перед вивченням теми слід пригадати про особливості формування макроекономічної рівноваги на ринку праці, про чинники, які впливають на динаміку попиту та пропозиції ресурсу робочої сили. З матеріалів тем 5 та 6 необхідно згадати також про відмінності у формуванні макроекономічної рівноваги на ринку праці в рамках неокласичного та кейнсіанського підходів.

Базуючись на отриманих з попередніх тем курсу уявленнях про механізм формування рівноваги на ринку праці в ринковій економіці, в темі 11 студенти мають з’ясувати причини, форми прояву та макроекономічні наслідки безробіття як відхилення від рівноваги на ринку праці. Для досягнення цієї мети слід, перш за все, з’ясувати склад та напрями основних потоків ресурсу робочої сили на ринку праці. При цьому слід чітко розрізняти зміст термінів “працездатні”, “непрацездатні”, “працюючі (зайняті)” та “непрацюючі (безробітні)”. Розуміння структури всього населення країни з точки зору формування зайнятості в економіці дозволить проаналізувати причини, що формують основні потоки безробітних. Саме тому студент має з’ясувати відмінності між об’єктивними причинами втрати роботи, які призводять до існування певного “природного” рівня безробіття, та вимушеною втратою роботи через несприятливу макроекономічну кон’юнктуру в економіці. Це дасть змогу зрозуміти сутність різних видів безробіття як макроекономічного явища – фрикційного, структурного та циклічного.

Наступним етапом у вивченні теми є з’ясування відмінностей у різних макроекономічних аспектах аналізу явища безробіття. Основну увагу слід звернути на неокласичні та кейнсіанські пояснення причин безробіття і важелі його подолання.

Важливим аспектом у вивченні проблеми безробіття як макроекономічного явища є розуміння його соціально-економічних наслідків. У цьому зв’язку варто звернути особливу увагу на обернену залежність між відхиленням безробіття від природного рівня та відхиленням реального ВВП від потенційного, сформульовану американським економістом Артуром Оукеном.

Завершальним етапом у вивченні проблем зайнятості й безробіття є аналіз інструментів державного регулюючого впливу на ринок праці з метою наближення його до рівноважного стану. При цьому студент повинен вміти давати власну оцінку ефективності різноманітних заходів, аналізувати їх вплив на різні види безробіття та структуру зайнятості. Важливим інструментом зменшення негативних аспектів безробіття є створення ефективної системи соціального захисту населення, що вимагає при вивченні цієї проблеми з’ясування таких понять як “соціальні гарантії”, “соціальна допомога”, “соціальне страхування”.

Свідченням творчого засвоєння теми має стати вміння студента використати набуті теоретичні знання для аналізу тенденцій на ринку праці в Україні, розрахунку й оцінки кількісних макроекономічних параметрів безробіття та зайнятості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)