АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Ця тема у процесі вивчення макроекономічних проблем посідає важливе місце – вона відкриває цілий блок питань

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Ця тема у процесі вивчення макроекономічних проблем посідає важливе місце – вона відкриває цілий блок питань, пов’язаних з різноманітними формами порушень макроекономічної рівноваги та дає можливість поглибити теоретичні знання з проблем економічного зростання.

Перш за все, увагу слід приділити вивченню циклічних коливань. При цьому, варто усвідомити, що характер макроекономічної рівноваги, є достатньо відносним та мінливим. У реальній дійсності економіка постійно стикається з різноманітними проявами макроекономічної нестабільності: серед яких основними формами є інфляція та безробіття.

З’ясовуючи характер змін економічної активності, важливо розрізняти поняття циклу та тренду. Цикл – це періодичні коливання реальних обсягів виробництва на фоні загальної тенденції до зростання, тобто тренду. Наступним кроком у вивченні теми є розгляд видів та структури ділового циклу, що дозволить зрозуміти особливості окремих фаз ділового циклу – кризи, депресії, пожвавлення та підйом.

Слід звернути увагу на характер змін макроекономічних показників залежно від фаз циклу та розподіл їх на проциклічні, контрциклічні та ациклічні. Розглядаючи типологію економічних циклів, важливо зосередитись на таких критеріях, як тривалість, сфера дії та специфіка прояву циклу. Слід детально розглянути причини виникнення й особливості коротких, середніх та довгих циклів (хвиль).

Особливої уваги під час вивчення цієї теми потребує проблема класифікації теоретичних підходів до виділення першопричин циклічних коливань. Насамперед, слід розподілити теорії циклів на стохастичні та детерміністичні. Зосереджуючи увагу на вивченні основних причин циклічних коливань в рамках стохастичного підходу, доцільно розподілити їх на екстернальні (зовнішні) та інтернальні (внутрішні) по відношенню до економічної системи.

Наступним кроком в опануванні темою є більш детальне вивчення сутності окремих моделей виникнення циклічних коливань. Серед таких слід звернути увагу на неокейнсіанські моделі (модель Самуельсона-Хікса та модель Н.Калдора) та неокласичну модель реального ділового циклу. Важливим моментом у з’ясуванні сутності окремих теорій циклу є використання вже відомих з попередніх тем макроекономічних моделей – AD-AS та IS-LM.

Важливо детально дослідити сутність державного антициклічного регулювання. Використовуючи знання про інструменти фіскального та грошово-кредитного регулювання, слід розумітися на відмінностях їх застосування на етапах спадної та висхідної фаз ділового циклу.

Наступним етапом є з’ясування сутності економічного зростання як макроекономічного процесу, необхідно звернути увагу на його графічне зображення в рамках моделі AD-AS та кривої виробничих можливостей.

Аналізуючи макроекономічні фактори економічного зростання, потрібно розділити їх на фактори, що діють на сукупну пропозицію, сукупний попит та фактори розподілу.

Досліджуючи проблему державного регулювання економічного зростання, слід розумітися на відмінностях між різними теоретичними напрямами щодо поглядів на зазначену проблему. При цьому доцільно детально проаналізувати кейнсіанські рекомендації по стимулюванню економічного зростання, які торкалися активізації сукупного попиту в умовах неповної зайнятості, а також погляди представників школи економіки пропозиції, котрі зосереджували свою увагу на активізації факторів, що підвищують виробничий потенціал економіки.

Важливим етапом у вивченні теми є аналіз моделей економічного зростання. В якості основних моделей пропонується розглянути посткейнсіанську модель Харрода-Домара та модель Роберта Солоу. Важливо розуміти та давати власну оцінку висновкам розглянутих моделей, вміти охарактеризувати фактори, покладені в основу моделей, з точки зору їх значення для сучасного економічного розвитку.

Завершуючи засвоєння теми, студент має з’ясувати відмінності між категоріями «економічний цикл», «економічне зростання» та «економічний розвиток». Важливо детально зупинитися на проблемі економічного розвитку економіки України та факторах, що справляють на нього визначальний вплив.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)